Čtvrtek, 18. dubna 2024

Dělat správné věci správně

Dělat správné věci správně

Ministerstvo vnitra ČR zařadilo mezinárodní program místní Agenda 21 mezi kritéria pro měření kvality veřejné správy ve městech, obcích a regionech v České republice. Kvalita úřadu se tak může napříště posuzovat také podle toho, jak dobře komunikuje se svými občany a bere vážně jejich názory nebo jak se na místní úrovni zabývá udržitelným rozvojem. Uznání místní Agendy 21 jako kritéria činnosti radnic bylo iniciováno asociací Národní síť Zdravých měst (NSZM). NSZM spojuje již více jak 11 let několik desítek radnic, které se dosud zapojily do programu místní Agenda 21v naší republice.

Místní Agenda 21 (MA21) je mezinárodní program, založený na uplatňování udržitelného rozvoje na místní úrovni a na aktivním zapojování občanů do života obce, města nebo kraje. Aby bylo možné zjistit úroveň realizace tohoto programu, vznikla na půdě Rady vlády pro udržitelný rozvoj sada jedenadvaceti Kritérií MA21.

MA21 je rámcem pro model řízení úřadu, který můžeme popsat slovy dělat správné věci správně“, říká Ing. Milan Půček, tajemník MěÚ Zdravého města Vsetín a spoluautor knihy „Benchmarking ve veřejné správě“. „Záběr MA21 je velmi široký, a proto můžeme díky ní např. vyhodnocovat spokojenost občanů, dostupnost základních služeb, ale také ekologickou stopu a další ukazatele vztahující se ke kvalitě života a udržitelnému rozvoji“, dodává Ing. Půček.

„Jako možnost zviditelnění dobré práce samospráv v ČR vyhlašujeme resortní „Cenu MV ČR za kvalitu a inovaci v územní veřejné správě, uvedl RNDr. Josef Postránecký, náměstek ministra vnitra. Kromě standardních nástrojů zvyšování kvality veřejných služeb, jako jsou metody CAF, Balanced Scorecard či normy ISO 9001 a 14001, bude v letošním roce poprvé použit jako měřítko kvality práce úřadů také program místní Agenda 21. Je výhodou, že asociace Národní síť Zdravých měst má v praxi s tímto mezinárodním standardem již více než desetileté zkušenosti a její členská města, obce a regiony jej realizují na dobré úrovni a mohou být inspirací pro ostatní, doplnil náměstek Postránecký.

(více informací k soutěži: www.mvcr.cz)

Způsoby jak měřit kvalitu práce úřadu a jejich služeb pro občany budou též předmětem semináře NSZM s názvem „Metody kvality ve veřejné správě“, který se uskuteční na MV ČR dne 26. dubna 2006. Setkání, které zaštítil ministr vnitra Mgr. František Bublan, bude zaměřeno na ukázky praktického využití Kritérií MA21 a dalších metod měření kvality VS v souvislosti se strategickým řízením k udržitelnému rozvoji na lokální úrovni (více informací na www.nszm.cz).
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů