Úterý, 23. dubna 2024

Je na čase splácet dluh

Je na čase splácet dluh
Řítíme se z Prahy výpadovkou na Brno zavěšeni na stříbrnou škodu Strany zelených. "Jezdíme na 100% biopaliva," hlásá nápis na dveřích. Řidič, písničkář a fejetonista Jiří Dědeček, spěchá na Vysočinu v nezvyklé roli volebního lídra.
"Na mítinky chodí tak třicet lidí, občas i deset. Ale my jsme strana pro přemýšlivé lidi, nechceme dělat estrády. Sázíme na rozum, na klidné vysvětlování," říká Dědeček v kavárně na náměstí v Průhonicích.
Do politiky ho přivedla náhoda: potkal předsedu zelených Martina Bursíka a řekl mu, že když bude chtít pomoci, udělá co může. Pár týdnů na to byl Dědeček v čele kandidátky na Vysočině, kde Bursík "cítil problémy".
Bursíkova osobnost byla důležitým motivem, proč zpěvák protestsongů a sarkastický glosátor nabídku přijal. Zelené Dědeček podporoval i dřív (dvakrát je volil), ale "saint-justovské" tendence tehdejšího vedení Jakuba Patočky ho prý děsily. "Martin Bursík je Mirek Dušín, ani s tím bytem, který na něj vytáhli, jim to nevyšlo," říká Dědeček a připouští, že zelení můžou vypadat jako strana jednoho muže.
A proč vlastně zelení? "Je to strana, která myslí na budoucnost, a nejen na to, co bude za čtyři roky," argumentuje vysočinský lídr a srkaje z šálku čaje (pochopitelně zeleného), vzpomíná na svou diplomovou práci o společenském dopadu science-fiction. "My jsme předběhli i představy lidí jako Huxley, Orwell nebo Zamjatin."
Pro vstup do politiky měl Dědeček i osobní důvody. "Celý život jsem jako Karel Gott myslel jen na sebe a svůj úspěch, možná je na čase začít splácet dluh."
Pokud se dostane do parlamentu, chtěl by Jiří Dědeček působit v kulturním výboru, i když je to "titěrná a občas zbytečná práce". Jeho hlavním cílem je změnit pohled české společnosti na kulturu (chce k tomu využít i nové funkce předsedy českého PEN klubu), který je zkreslený od dob, co letělo údajně Klausovo heslo "když se maluje, musí se knihovna vystěhovat na balkón". "Souhlasím, ale nějak jsme zapomněli tu knihovnu nastěhovat zpátky."
Dědečkova vize se podobá tomu, co pro kulturu ve Francii zařídil ministr Jacques Lang. Písničkář-politik by také rád vysvětlil podnikatelům, že je dobré dát peníze i na amatérské divadlo, nejen fotbal. "Daňové asignace určitě pomůžou, ale bez změny chápání kultury se nic nezmění."
Vysočinské voliče ale zajímají úplně jiné věci, chtějí vědět, co zelení provedou s nezaměstnaností, byrokracií, jak to bude dál s jadernou energií. Pro připomenutí: v kraji jsou Dukovany, v Dolní Rožínce u Ždáru nad Sázavou se znovu těží uran, uvažuje se o skládce jaderného odpadu.
"Jedni se jádra bojí, druhým by stačila slušná finanční kompenzace, já jim říkám, že my jádro rozhodně dál podporovat nebudem. Leda až se po sobě naučíme uklízet."
Slabší stránkou Jiřího Dědečka jsou politicko-strategické úvahy, nepouští se do nich. Byl ale překvapen, když Martin Bursík v televizi naznačil, že sociální demokracie je pro zelené přijatelnější než ODS. "Seděl jsem ve výboru akce Zrušme komunisty s Mirkem Topolánkem, kupodivu na mě působil jako úplně normální člověk."

JiřÍ dědeček (nestraník za Stranu zelených)
Věk: 53 let
Vzdělání: vystudoval FF UK a FAMU
Zaměstnání: básník, písničkář, překladatel
Rodinné poměry: ženatý, má dvě dcery
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů