Sobota, 20. dubna 2024

České Budějovice mezi nejlepšími městy Evropy!

České Budějovice mezi nejlepšími městy Evropy!

České Budějovice zařadila mezinárodní porota mezi 12 nejlepších měst Evropy v soutěži o titul „Nejlepší v Evropě“ („The Best of Europe“) za organizaci  Evropského týdne mobility v roce 2005 [1]. Mezi nejlepší patří také města Almada (Portugalsko), Bologna (Itálie), Budapešť (Maďarsko), Edinburgh (Velká Británie), Kodaň (Dánsko), Koprivnica (Chorvatsko), León (Španělsko), Lublaň (Slovinsko), Lubin (Polsko), Zoetemeer (Holandsko) a Ženeva (Švýcarsko). 

 

České Budějovice pořádaly Evropský týden mobility (ETM) a Evropský den bez aut (EDBA) loni již počtvrté. Město nabídlo školám řadu výchovných programů, které propagovaly  hlavní téma této akce pro loňský rok „Do práce a do školy – bez auta“.

 

V mnoha školách pokračoval program o zásadách bezpečnosti a pravidlech dopravy po celý školní rok 2005/2006. „Například kampaň Na kole jen s přilbou potrvá nejméně čtyři roky, aby měla co největší dopad. Dětem, které jezdí s přilbou, rozdáváme blikačky, lahve na kolo nebo létající talíře. Hlavní odměnou jsou však nová jízdní kola,“ uvedla náměstkyně budějovického primátora Ivana Popelová.

 

Město občanům během ETM nabídlo řadu udržitelných forem dopravy včetně jízd na kolech po městských cyklotrasách a v trolejbusech. Magistrát zakoupil pro své úředníky služební kola, která jsou využívána k jejich cestám po městě.

 

V roce 2005 město vybudovalo část sítě cyklotras z centra města směrem do nákupních středisek tak, aby si mohl každý pohodlně dojet nakoupit na kole. Vylepšilo také několik přechodů pro chodce na frekventovaných víceproudých silnicích, aby byla zajištěna maximální bezpečnost lidí.

 

České Budějovice jsou členem Národní sítě zdravých měst ČR a organizují řadu dlouhodobých projektů udržitelného rozvoje a mobility.

 

Další informace:

EDBA a ETM v Evropě – http://www.mobilityweek-europe.org,

Evropský týden mobility a Evropský den bez aut v ČR – http://www.env.cz/edba

Statutární město České Budějovice - http://www.c-budejovice.cz/cz

Národní sít Zdravých měst ČR – http://www.nszm.cz

 

Poznámky:

[1] Evropský týden mobility má v evropských městech podpořit přijatelnější způsoby dopravy a napomoci při omezování individuální automobilové dopravy. Celoevropská soutěž „Nejlepší v Evropě“ má za cíl ukázat nejlepší příklady ETM z různých zemí Evropy,  které mohou být inspirací pro ostatní.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů