Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Interaktivní geologická mapa Polska je k dispozici na adrese: http://www.esri.com/mapmuseum/mapbook_gallery/volume17/mining4.html

Jihlava -- Hlasy více než čtyř desítek zpěvných ptáků dnes rozpoznali jihlavští ochránci přírody, kteří se už podesáté připojili k celostátní akci Vítání ptačího zpěvu. Na časnou ranní vycházku se vydali kolem Smrčenského potoka v těsné blízkosti krajského města. Přes chladnější počasí, jehož následkem byla menší aktivita ptáků, mohli lidé zaslechnout rehky, kosy, pěnice a další běžné ptačí druhy.
Pozorovali však také tah hejna asi 15 lejsků černohlavých. "To je svým způsobem rarita, tento druh v této lokalitě nehnízdí," řekla ČTK Bohuslava Kolmanová z městského odboru životního prostředí. K vzácnějším druhům patřil také budníček lesní nebo čejka chocholatá, poprvé se objevili rorýsi.
Český svaz ochránců přírody v Jihlavě letos uspořádal Vítání ptačího zpěvu podesáté.

Hnuti DUHA dnes privitalo ekologicke cile volebniho programu ODS. Poznamenalo vsak, ze v nem zatim chybi plany konkretnich opatreni.
Vojtech Kotecky, programovy reditel Hnuti DUHA, rekl: „Program ODS ma dobre cile - snizovani energeticke narocnosti ekonomiky i vysokych ceskych exhalaci oxidu uhliciteho, omezovani vyfukovych plynu ve mestech, kvalitni verejnou dopravu, lepsi recyklacni sluzby pro domacnosti, zatazeni mistnich lidi do ochrany prirody. Povetsine ale zatim chybi konkretni plan, jak jich dosahnout.“
Kontakt: Vojtech Kotecky, Hnuti DUHA, telefon 604 202 470, email vojtech.kotecky@hnutiduha.cz

Pozvánka na tiskovou konferenci k závěrům jednání Česko-německé komise pro životní prostředí
TK se uskuteční ve čtvrtek 4. května ve 12:00 v pražském Goethe-Institutu (Masarykovo nábřeží 32, Praha 1). Na programu jednání komise je problematika přeshraniční přepravy odpadů, spolupráce v ochraně vod, ochraně přírody a další témata.

Evropská komise rozhodla, že návrh Německa na poskytnutí státní pomoci ve výši 45 milionů EUR firmě First Solar Manufacturing GmbH (FSM), je v souladu s pravidly EU o regionální pomoci velkým investičním projektům prováděných malými a středními podniky. FSM vybuduje výrobní závod na výrobu solárních modulů v regionu Brandenburg a vytvořením nových pracovních příležitostí přispěje ke snížení vysoké nezaměstnanosti v regionu.

Dalších 530 druhů rostlin a živočichů přibylo letos na Červený seznam ohrožených druhů. Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů na něj zařadil prvně i ledního medvěda a hrocha. Na seznamu je nyní 16 tisíc druhů zvířat a rostlin, kterým hrozí vyhynutí kvůli globálnímu oteplování, pytlákům a dalším zásahům ze strany člověka. Je tam mimo jiné každý třetí obojživelník, každý čtvrtý savec a každý osmý pták.

Evropská komise včera vyzvala členské země Evropské unie, aby počkaly dva týdny se zveřejněním dalších zpráv o emisích oxidu uhličitého v loňském roce. Dosud zveřejněné údaje ukázaly, že v řadě zemí EU, včetně Česka, emise loni výrazně zaostaly za očekáváním. To vedlo k prudkému poklesu cen emisních povolenek. "Komise by velmi ocenila, pokud by členské státy mohly počkat do 15. května, kdy komise vydá globální zprávu," řekla mluvčí evropského komisaře pro ochranu životního prostředí Stavrose Dimase.

Rozvoj turistického ruchu v oblasti Lipenska bude tématem kulatých stolů, které se z iniciativy jihočeského hejtman Jana Zahradníka uskuteční v tomto týdnu.

Na zítřejší dopoledne pozval hejtman představitele fakult Jihočeské univerzity, Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech a Ústavu fyzikální biologie, aby si vyslechl jejich názory na další postup Jihočeského kraje v zájmu rozvoje turistického ruchu v lipenské oblasti s cílem napomoci šumavskému regionu od vysoké nezaměstnanosti. Se stejným záměrem se jihočeský hejtman hodlá v pátek setkat se zástupce nevládních a neziskových organizací. Mezi pozvanými jsou například Hnutí Duha, Calla-sdružení pro záchranu prostředí, Ekologický právní servis, Greenpeace a další.
„Během kulatých stolů se uskuteční prezentace studie „Lipensko- zimní turistická sezóna“, kterou zpracoval LIPNO SERVIS s.r.o., a na jejíž základě Zastupitelstvo kraje v letnu letošního roku doporučilo další postup ve věci využití vojenského výcvikového prostoru Boletice. Věřím, že tato jednání navodí tolik potřebnou atmosféru komunikace zejména s nevládními ekologickými organizacemi a zároveň tak plním slib, že zajistím, aby se i ony mohly se studií seznámit,“ řekl Jan Zahradník.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů