Pátek, 19. dubna 2024

Zaručeně šetrné dřevo v českých obchodech

Zaručeně šetrné dřevo v českých obchodech

Hornbach a Jysk jsou dva řetězce obchodující se dřevěnými výrobky, u kterých mohou čeští zákazníci nejčastěji najít zboží od dodavatelů dodržujících standardy šetrného lesního hospodaření. Ukázal to podrobný dotazníkový průzkum, jehož výsledky na začátku jarní sezóny publikuje Hnutí DUHA

Průzkum pomůže spotřebitelům, kteří chtějí nakupovat nábytek, zahradní nářadí, latě či desky nebo další výrobky, aniž by přispívali k nezdravému hospodaření a ekologickým škodám: holosečnému kácení či pěstování smrkových monokultur. Podrobný dotazník zkoumal, zda firmy nabízejí zboží ze dřeva s certifikátem šetrného lesního hospodaření Forest Stewardship Council (FSC) a nakolik kontrolují původ svého sortimentu.

Česká pravidla FSC vyžadují sázet do lesů pestřejší skladbu místních druhů dřevin. Zásadně omezuje holosečné kácení či chemické postřiky porostů, zcela zakazují kácení podél vodních toků a pramenišť. Výrobky z lesů dodržujících regule FSC dostávají certifikát a mohou nést oficiální logo. Na světovém trhu je dnes asi 20 000 artiklů se značkou FSC. Více o certifikaci FSC na stránkách české pobočky: www.czechfsc.cz.

Dotazníkový průzkum Hnutí DUHA oslovil dvacet hlavních společností, které na českém trhu operují. Údaje jednotlivých firem – které ekologická organizace dále ověřovala – byly potom hodnoceny podle jednotného bodování.

Bezprostředně za první dvojicí se umístila IKEA. Několik dalších obchodů začíná nabízet první zboží s logem FSC. Naproti tomu v obchodech některých firem – Tesco, Tusculum a Hartman – spotřebitelé zatím žádné výrobky s certifikátem FSC nenajdou. Část obchodníků, například Baumax a Bauhaus, na dotazník vůbec neodpověděla.

Žádný z dodavatelů ovšem není schopen doložit bezvadný původ veškerého nabízeného dřeva. Zákazníci proto musí v regálech vybírat konkrétní výrobky se logem FSC.

Šetrné hospodaření je důležité pro ozdravění českých lesů. Ačkoli exhalace z elektráren a průmyslu poklesly, zdravotní stav porostů je nadále špatný. Podle statistik se v posledních letech dokonce opět zhoršuje. Zpráva, kterou si nechala zpracovat vláda od několika desítek expertů, varovala, že příčinou je intenzivní lesnictví zaměřené na vysoké výnosy. Doporučila zastavit holosečné kácení a sázet smíšené nebo listnaté lesy namísto smrkových monokultur.

Kompletní žebříček[MR1]  barevně a přehledněji: www.hnutiduha.cz/aktivity/lesy/fsc/index.htm

Jaromír Bláha z Hnutí DUHA řekl:

„Tisíce zákazníků si nechtějí z obchodu odnášet stůl nebo násadu k rýči a za sebou nechávat velkoplošně naholo vykácený les. Nejlepší zárukou šetrného dřeva je zboží, které pochází z lesů hospodařících podle mezinárodních pravidel FSC, označené příslušným logem. V některých obchodech už lze najít desítky či stovky artiklů s logem FSC. Ovšem mezi jednotlivými firmami a řetězci jsou velké rozdíly.“

Kontakt:       

Jaromír Bláha, telefon 731 463 929, email jaromir.blaha@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů