Sobota, 20. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V areálu bývalého zemědělského podniku v Sosnové stále zůstávají tuny odpadu nelegálně dovezeného z Německa. A to i přesto, že proběhl termín, do kterého měla šluknovská podnikatelka skládku zlikvidovat. Na odvozu odpadu se intenzivně pracuje, prázdné jsou už venkovní plochy i objekt teletníku, v bývalém seníku však byly ještě dnes odpoledne tuny odpadu.

Olomouc - Rozsáhlá informační kampaň na propagaci třídění odpadu čeká obyvatele Olomouckého kraje. Kraj ji hodlá zahájit v nejbližších dnech. Náklady na ni dosáhnou 1,5 milionu korun, většinu peněz poskytne fi rma EKO- KOM. "Olomoucký kraj věnuje 350 tisíc,"řekla včera náměstkyně hejtmana Olomouckého kraje Jitka Chalánková (KDU- ČSL). Kampaň počítá například s rozmístěním informačních letáků v obcích, výrobou propagačních materiálů, školeními pro učitele i semináři pro starosty obcí. Pod názvem Má to smysl. Třiďte odpad. ji uskuteční ostravská fi rma Institut komunitního rozvoje. "Kampaň se v Olomouckém kraji konala i loni, letos v ní chceme pokračovat. Jsme spokojeni s tím, že povědomí lidí o možnosti odpad třídit se zvyšuje,"doplnila Chalánková. Kampaň je nutnou podmínkou pro splnění závazku ze strany fi rmy EKO- KOM, že nakoupí sběrové nádoby za tři miliony korun. Cílem je rozšířit síť sběrných míst v obcích.

Na skládku v Jakuli u Nových Hradů jsou podle MF Dnes dováženy staré pneumatiky z Rakouska a Německa. Skládku v obci, ležící na hranici Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko, povolil Krajský úřad a souhlasili s ní i novohradští radní. Nelíbí se ovšem místním obyvatelům a ekologům.
V areálu, původně patřícím výrobci dřevěných briket, se v současnosti nachází několik zdevastovaných objektů a pobořený plot. Leží zde množství pneumatik, hadrů a PET lahví, které sem dováží podle místních například kamiony z rakouského Freistadtu.
Ekologové ze sdružení Calla se chtějí proti povolení skládky odvolat.

V Českých Budějovicích založili zástupci Strany zelených z Jihočeského a Plzeňského kraje, Bavorska a Horních Rakous regionální alianci proti dovozu odpadů z Rakouska a Německa do České republiky. Chtějí hlavně zpřísnit kontroly a sankce, a tím zabránit, aby se české území stalo smetištěm pro okolní země, řekli novinářům.
Dana Kuchtová, která je v čele jihočeské kandidátky Strany zelených řekla:
"Odpady jsou tématem, které je třeba řešit globálně, ne jen samostatně na území jednoho státu." Cestu ke zlepšení současné situace vidí především ve zpřísnění kontrol při povolování dovozu odpadů ze zahraničí do České republiky. "Aby ti, co sem dovážejí odpad, prokázali zcela jednoznačně, že ho tady mají kde využít," dodala.

Interaktivní geologickou mapu Brazílie a okolí najdete na níže uvedené adrese: http://maps.cprm.gov.br/website/cprm1/viewer.htm

BĚCHOVICE/DOLNÍ POČERNICE - U Počernického rybníka se chystá založení lesoparku. Zazelenat by se měl velký pozemek na rozhraní Běchovic a Dolních Počernic. Lesopark Vinice navíc vznikne v těsném sousedství Pražského okruhu.
Lesopark je projektován na ploše téměř 47 hektarů. Počítá se s tím, že polovina pozemku bude zalesněna a zbytek se promění v louky. Termín zahájení zakládání lesoparku ale záleží na tom, jestli nenastanou komplikace s vyřizováním povolení.
"S realizací první části projektu bychom chtěli začít ještě letos na podzim," řekl včera Dan Frantík z odboru ochrany prostředí pražského magistrátu.
V projektu se počítá také se vznikem nových cest. Těch by mělo být asi 3800 metrů. "Počítá se s tím, že by sloužily chodcům a rovněž cyklistům," podotkl Dan Frantík.
Práce na založení lesoparku Vinice by měla trvat zhruba tři až čtyři roky.

Provincie Gui Zhou, v jihozápadní Číně, se aktivně připravuje k podání své přihlášky do seznamu triasového světového geologického parku UNESCO.
Provincie Gui Zhou je světoznámé paleontologické království, s rozsáhlým množstvím paleontologických fosílií. V této provincii jsou triasové sloje velmi pozoruhodné. Vypovídají o velkém množství geologických incidentů a poskytují informace o ekologickém prostředí. Příslušné místní orgány přihlásí dohromady 7 parků, jejichž celková rozloha je kolem 6 tisíc čtverečních kilometrů s bohatými triasovými sloji.

Nýřany - Také v Nýřanech v těchto dnech likvidují na náklady města černé skládky, které se tu během zimy zase zaplnily.
Podle některých ukazatelů to ale vypadá, že na černé skládky vozí odpad nejen běžní občané, ale i některé firmy. Jak jinak by bylo možné, že se na jedné ze skládek objevilo 150 kusů pneumatik.
"Lidi co vozí odpad do přírody opravdu nechápu. Přímo v Nýřanech máme sběrný dvůr. Některé dny v měsíci je možné sem přivézt jakýkoli druh odpadu zcela bezplatně. Přesto nás v loňském roce úklid černých skládek vyšel na 600 tisíc korun. Je to škoda. Tolik peněz by přece bylo možné využít mnohem lépe," říká starosta Nýřan Jiří Davídek. Přimět místní k zodpovědnému zacházení s odpady se zastupitelé snaží informačními letáky, které dostanou obyvatelé přímo do schránek.

Prazske Namesti Miru je tento tyden posledni zastavkou ctyrmetrove nafukovaci BIOkravy, ktera uz deset dni putuje z mesta do mesta. Je soucasti nove kampane Hnuti DUHA, jez ma prosadit lepsi nabidku BIOpotravin z ekologickeho zemedelstvi v ceskych obchodech.
BIOkravu muzete navstivit tento ctvrtek ci patek, vzdy mezi devatou rano a sestou vecerni. Doprovazi ji informacni stanek, kde se dozvite podrobnosti o nove soutezi Strihnete si BIO, ziskate prakticke rady o nabidce BIOpotravin v obchodech nebo muzete podepsat korespondencni listek adresovany vybranemu velkemu vyrobci potravin a pozadujici zarazeni BIOchleba do vyrobniho sortimentu. Vice informaci: http://www.hnutiduha.cz/bio.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů