Sobota, 20. dubna 2024

Kanadská ofenzíva

Kanadská ofenzíva
Dopravní technologie, automobilový, zemědělský a potravinářský sektor, informační technologie a ochrana životního prostředí - to jsou hlavní odvětví kanadské ekonomiky, která mají největší šanci prosadit se na českém trhu. Ekonomu to řekl při návštěvě v Praze Eric Siegel (na snímku), generální ředitel vládní agentury Export Development Canada (EDC).

EDC operuje již od roku 1944 jako exportní banka a pojišťovna pod jednou střechou. Kanadským investorům a exportérům pomáhá v jejich expanzi na zahraniční trhy širší škálou služeb než obdobné agentury v jiných zemích. Působí jako komerční finanční instituce poskytující financování obchodu a služby řízení rizika. Loni využilo služeb vládní agentury 6828 kanadských společností a jejich zahraničních klientů ve 170 zemích.

EDC je sice institucí vládní, ale řídí se zájmy byznysu a sama se financuje. Má nejvyšší rating Aaa/AAA, aktiva 19,7 miliardy kanadských dolarů (CAD), základní kapitál 7,7 miliardy CAD a za loňský rok vykázala čistý výnos 1,29 miliardy CAD. V roce 2005 podpořila kanadský export v objemu 57 miliard CAD, z toho vývoz do nových a transformujících se ekonomik v hodnotě 13,3 miliardy CAD a kanadské přímé investice v zahraničí za 3,9 miliardy CAD.

Ve fiskálním roce 2005 vynaložila EDC na financování obchodu a řízení rizika v Polsku, Česku, na Slovensku a v Maďarsku celkem 591 milionů CAD, z čehož 42 % na operace s finančními institucemi. Z 254 kanadských klientů, jež agentura podpořila ve střední a východní Evropě, bylo 183 malých a středně velkých firem s ročním obratem do 25 milionů CAD. Od roku 2002 má EDC ve Varšavě své zastoupení pro země visegrádské čtyřky. Svědčí to o ekonomické přitažlivosti našeho regionu, protože další zahraniční kanceláře má kanadská agentura v Mexiku, Brazílii, Číně, Indii a Malajsii.

V Česku bylo působení EDC zatím skromné: v posledních pěti letech podpořila kanadsko-české obchody v hodnotě 200 milionů CAD, z čehož čtvrtinu představovala pomoc společnosti TWI při koupi Českého mobilu před několika lety. Loni činil objem obchodů a investic podpořených v Česku EDC jen 23 milionů CAD. Podle slov Erika Siegela by Kanada chtěla tuto sumu mnohonásobně zvýšit.

Členství České republiky v Evropské unii ekonomické vztahy s Kanadou nepoškodilo, naopak rozšířilo možnosti. Jak řekl Siegel Ekonomu, například v oblasti ochrany životního prostředí je Česko součástí unijních projektů, které nabízejí zajímavé možnosti kanadským firmám.

AUTOR: Karel Ježek
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů