Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Lanškrounsko - Údolí Moravské Sázavy je atraktivním cílem turistů i cenným územím z hlediska výskytu vzácných či dokonce ohrožených druhů rostlin. Díky unikátnímu mikroklimatu je toto zalesněné místo doplněno rostlinami náležejícími mezi květenu chladnomilnou a horskou. Ze 110 zdejších druhů ptáků je 134 ohroženo a 21 silně ohroženo.
V současné době je proto snahou představitelů okolních obcí a města Lanškrouna vyhlásit toto území chráněným přírodním parkem. Studie na toto téma byla zaslána Krajskému úřadu v Pardubicích. Snahu obyvatel o ochranu tohoto území dokládá například nedávná brigáda Výprachtických, kteří odstraňovali škody po tuhé zimě a vysázeli dva a půl tisíce nových stromků.

Německo podpoří návrh Česka, aby převážení odpadu ke spálení přes hranice dál podléhalo souhlasu země, ve které má být zlikvidován. Česko tak chce upravit připravovanou evropskou směrnici o odpadech. O přístupu Německa informovali včera novináře účastníci pražského jednání česko-německé komise pro životní prostředí. Podle současného návrhu směrnice by se stal odpad normálním zbožím. Při spálení jedné tuny komunálního odpadu přitom vznikne 300 kilogramů nebezpečných odpadů.

Náměstek čínského uřadu pro ochránu životního prostředí Zhang Lijun v Pekingu uvedl, že Čína bude letos věnovat zvýšenou pozornost podnikům, které znečišťují životní prostředí, zejména pitnou vodu.
Zhang dodal, že bude vytvořeno středisko pro kontrolu životního prostředí na třech úrovních - státu, provincie a měst. V nasledujících pěti letech až 80 procent čínských podniků musí vyhovět normám o vypouštění průmyslového odpoadu.

Čtvrtý ročník soutěže diplomových prací zaměřených na životní prostředí v Jihomoravském kraji vypsal v těchto dnech brněnský Ekologický institut Veronica. Cílem akce je upozornit na neotřelé projekty týkající se zkvalitnění životních podmínek v regionu, říká pracovnice ekologického institutu Hana Chalupská. Zájemci se do soutěže mohou přihlásit do konce června. Vítěz bude vyhlášen a oceněn v listopadu.
Soutěž, podle organizátorů v rámci České republiky zcela ojedinělá, je rozdělena do dvou kategorií. Do první lze přihlašovat práce technického charakteru, do druhé projekty zaměřené ryze na přírodu a její ochranu. Loni se do soutěže přihlásilo 30 vysokoškoláků. Zájem o účast v soutěži postupně vzrůstá.
Loňskou vítězkou v technické kategorii se stala absolventka ČVUT Kateřina Coufalová. V diplomové práci navrhla způsob regenerace Svitavského náhonu v Brně a přiléhající staré průmyslové zóny. V kategorii zaměřené na přírodu vyhrál Radim Vítek z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity se studií, v níž zhodnotil dopady výstavby větrných elektráren pro jižní Moravu.
Vítězové získávají odměnou po 5000 korunách. Veronica jim navíc vytvoří podmínky k veřejné prezentaci jejich prací za účasti představitelů Jihomoravského kraje.
Diplomové práce lze zasílat do sídla Ekologického institutu Veronica v brněnské Panské ulici číslo 9.

České Kopisty - V Camphillu v Českých Kopistech již mají jasno. Ekologické zeleniny, kterou zde pěstují na poli zasaženém nedávnou povodní, bude v letošním roce k nelibosti všech méně než v předchozím roce.
"Minulý víkend tu byli dobrovolníci z řad ochránců přírody a pomáhali nám se sázením brambor a cibule. Povodeň však pole nešetřila a oproti loňsku bude sklizeň určitě omezena," potvrdil včera správce camphillu Radomil Hradil.
Ten v tomto roce již nepočítá s výjezdy do Prahy, kde si camphill vytvořil vcelku solidní klientelu. "Soustředíme se na uskladnění.
Dobrá poptávka je i z Litoměřic a okolí, takže se s menším množstvím zeleniny budeme snažit vyhovět požadavkům lidí z regionu," sdělil Hradil.
V příštím roce by v camphillu rádi navázali na minulý rok, kdy šla ekologická zelenina na odbyt. "Musíme však sehnat zahradníka," doplnil správce.

Francouzský geologický ústav BRGM připravil novou geologickou mapu Francie, která shrnuje 50 let výzkumu a podílelo se na ní více než 100 domácích a zahraničních geologů. Toto krásné dílo lze najít na adrese: http://www.brgm.fr/divers/Cartemillion.htm

Nové limity spotřeby? Americká administrativa chystá první zpřísnění limitů spotřeby osobních vozů od roku 1975 (pro SUV byly limity zpřísněny letos v březnu). Zákon v USA stanoví povinnost výrobců automobilů udržovat průměrnou spotřebu všech vyráběných vozů pod (v přepočtu) 8,55 litru na sto kilometrů. Případné zpřísnění však může platit nejdřív od modelového roku 2009. Pro podobné legislativní změny totiž v USA platí zdlouhavé procedury povinných veřejných konzultací - a výrobci musí dostat alespoň 18 měsíců, aby se novým pravidlům přizpůsobili.

Nadace Partnerství ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR, Svazem měst a obcí ČR a měsíčníkem Moderní obec vyhlásily 15. března pátý ročník soutěže Zklidňování dopravy ve městech a obcích ČR. Cílem soutěže je zviditelnit kvalitní dopravní řešení a inspirovat k jejich následování. Města a obce mohou do soutěže přihlásit projekty, které byly realizovány v posledních pěti letech, tj. předány k užívání v roce 2001 a později a v jejichž důsledku se zlepšilo životní prostředí a bezpečnost silničního provozu (zejména s ohledem na chodce a cyklisty). Uzávěrka pro zasílání přihlášek do soutěže je 31. května 2006 (rozhoduje datum poštovního razítka). Nejlepší řešení budou oceněna finanční prémií nebo zvláštní cenou časopisu Moderní obec.
Další informace o soutěži poskytne: Ing. Petr Šmíd, Nadace Partnerství, Krátká 26, 100 00 Praha 10, tel./fax: 274 816 727, e-mail: petr.smid@ecn.cz, www.doprava21.ecn.cz/ soutez.php.
Databáze dosavadních soutěžních projektů (včetně základní charakteristiky a fotodokumentace) je k dispozici na: www.doprava21.ecn.cz/databaze.php.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů