Čtvrtek, 25. dubna 2024

ODS raději zmírnila, na ekology už neútočí

ODS raději zmírnila, na ekology už neútočí
Ještě před čtyřmi lety ODS ve svém volebním programu útočila na ekologické organizace, kritizovala "ochranářské byrokraty" a slibovala, že problémy životního prostředí dokáže vyřešit "fungující trh".
A její stínový ministr tehdy nedokázal spatra odpovídat na dotazy novinářů a otázky po nich žádal písemně, aby měl čas na rozmyšlenou.

Byli jsme moc radikální
Dnes se ODS staví k ekologii poněkud jinak: omezila tažení proti ochráncům životního prostředí a spíše se snaží přesvědčit, že dokáže najít způsob, jak přírodu zlepšit - od snížení zplodin z dopravy až po efektivnější práci úředníků.
Zatímco v roce 2002 se stínový ministr Václav Mencl zlobil, proč není možné budovat lyžařské vleky v chráněných oblastech, a tvrdil, že "ochrana přírody je v Česku nadřazena lidským právům", nyní prý ODS hledá způsob, jak při stavbě dálnic a obchvatů předcházet konfliktům s aktivisty.
Proč taková změna? Dnešní stínový ministr životního prostředí Bedřich Moldan tvrdí, že před čtyřmi lety se na textu "ODS volí prostředí pro život" podílela jen hrstka lidí.
Naopak současný program podrobně rozebírali experti strany a schválila ho stínová vláda. "Tenkrát se nám program příliš nepovedl, přiznám se, že ani mně se tehdy nelíbil. Ty vleky a zmínky o ekologických aktivistech byly zbytečné a na můj vkus moc radikální. Na novém programu pracoval tým čtyřiceti lidí skoro tři roky - a je to znát," tvrdí Moldan.

Ekologie, nebo peníze?
ODS se tak před volbami staví do role strany, jež hledá smírná řešení a která se přestala ztotožňovat s výroky typu: Ekologie ano, ale až si na ni vyděláme. "Až takhle vyhrocený ten náš postoj nikdy nebyl," oponuje Moldan.
"Já jsem přesvědčený, že se na ekologii v ODS už nehledí jen přes peníze. Ale zůstává, že by při ochraně životního prostředí neměl vznikat konflikt s hospodářským rozvojem, nebo aby byl co možná nejmenší," vysvětluje.

Příroda je "jen" podtéma
O tom, že se ODS snaží před voliči stavět do role strany, která hledí na ochranu přírody přívětivěji než dosud, svědčí také změna na postu stínového ministra.
Vystudovaného architekta, polistopadového primátora Brna a nyní poslance Václava Mencla nahradil právě Moldan, uznávaný odborník, profesor Univerzity Karlovy v oboru ochrany přírody a bývalý ministr.
Moldan připouští, že životní prostřední je s nástupem Strany zelených populárním tématem. ODS si ale bude podle Moldana dál držet od ekologie trochu odstup. Jít ještě víc vstříc ekologicky smýšlejícím voličům a snažit se tak vzít hlasy zeleným? To prý není pravděpodobné.
ODS má pro letošní volby pět základních témat, zahrnujících například ekonomiku, vzdělávání a zdravotnictví, a k tomu pět doplňkových - mezi nimi právě životní prostředí.
"Vůbec bych netoužil, aby se tohle téma dostalo ještě víc dopředu. ODS je občanská strana a musí zabírat celou šíři témat. A třeba zdravotnictví má zřejmě větší společenský význam než životní prostředí," připouští Moldan.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů