Sobota, 20. dubna 2024

O ekologii Češi příliš nestojí

O ekologii Češi příliš nestojí
Jestli si politické strany myslí, že jim může téma životního prostředí přinést velkou přízeň voličů, měly by se podívat na průzkumy veřejného mínění.
Češi totiž - soudě podle průzkumů - o ekologii ve volebních programech příliš nestojí. Většině stačí, že je vzduch a voda čistší než před rokem 1989. A že když chtějí, mohou jet na výlet do lesa.
"Rozhodně v žádných průzkumech, které znám, naše nevyjímaje, není ochrana přírody pro veřejnost prioritou," potvrzuje Jan Herzmann z agentury Factum Invenio.

Příroda není problém
Podle loňské studie Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) jsou tři čtvrtiny Čechů se životním prostředím v okolí svého bydliště spokojeny.
Více než polovina lidí si pak myslí, že příroda je "zdravá" i v celé republice.
CVVM také zjistilo, že celkem 86 procent lidí je spokojeno s "dostupností volné přírody", dvě třetiny si také pochvaluje čistý vzduch a málo hluku.
"Češi nejsou zdravě vycepovaní jako obyvatelé na Západě. Když jim položíte otázku: Je lépe věnovat peníze na ochranu přírody, aby se měly lépe vaše děti, nebo byste je raději dostal do portmonky, tak Češi klidně řeknou, že raději peníze hned utratí," míní Jan Hartl ze společnosti STEM.
Tato agentura provádí například předvolební průzkumy pro Českou televizi. A ani z nich podle Hartla nevyplývá, že by lidé považovali ochranu životního prostředí za palčivý problém.
Češi navíc dlouhodobě nedůvěřují ekologickým organizacím a jsou ostražití vůči radikálním záměrům na ochranu přírody.

Ekologie bez úsilí
Že se některé strany s nástupem zelených "chytily" tématu ekologie a snaží se na něj více v rámci svých programů upozorňovat, považují odborníci za normální.
A to i přesto, že strany možná tuší, že jen na sliby o ochraně přírody voliče nezískají. "Ony ale nechtějí riskovat, že nějaké ztratí. A proč by to také dělaly, když mohou - třeba jako ČSSD - bez velkého úsilí jen trochu upravit svůj stávající program," říká Herzmann.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů