Pátek, 29. března 2024

Zelený průlom velkých stran? Ještě uvidíme...

Zelený průlom velkých stran? Ještě uvidíme...
České politické strany jako by objevily ekologická témata. Sociální demokraté v polovině dubna publikovali důkladný - a přitom celkem reálný - program konkrétních opatření. Příslušnou kapitolu v novém manifestu ODS by klidně mohlo podepsat Hnutí DUHA. Komentátoři vesměs soudí, že jde o paniku z rostoucí popularity zelených, kterýžto dojem Bursíkova strana samozřejmě ochotně přiživuje.

ODS otočila již dávno
Jenomže ve skutečnosti je tento trend staršího data. První opatrné známky měnícího se postoje hlavních politických stran se objevily už dříve. ČSSD svůj ekologický manifest anoncovala v době, kdy o nějakém zeleném průlomu nebylo ani slechu. Rovněž nešlo si nepovšimnout tahu ODS, která před dvěma lety na evropského komisaře nominovala nikoli některou ze stranických špiček, nýbrž respektovaného Bedřicha Moldana.
Vůbec není divu. Nejde přece pouze o nějakých deset procent, která velkým stranám mohou sebrat zelení. Značná většina ostatních voličů ve skutečnosti Martinu Bursíkovi svůj hlas každopádně nedá. Ale zrovna tak jako příznivcům zelených jim vadí špinavé řeky a přehradní nádrže, výfukové plyny a hluk ve městech, skládkování a spalování odpadu nebo průmysl, který dosahuje rekordních umístění na evropském žebříčku exhalací oxidu uhličitého.
Zdravé a čisté prostředí se nijak neliší od nemocnic, daní nebo nezaměstnanosti. Lidé, kteří si vybírají mezi Jiřím Paroubkem a Mirkem Topolánkem, rovněž očekávají, že politické špičky přijdou s plány, jak problémy řešit.
Potíž tkví ve stylu zelené debaty velkých stran. Zdejší stranické špičky totiž k ekologickým tématům tradičně přistupovaly jako ke svého druhu politické korektnosti. Řeší je, protože je to v dobré společnosti jaksi zvykem či abychom nebyli v Evropě za vyvrhele, a vedou o nich abstraktní debaty.
Mimochodem zde je jeden z důvodů vysoké podpory ekologickým organizacím. Podle sociologických měření je české veřejné mínění považuje za nejdůvěryhodnější zdroj informací o životním prostředí - dokonce za lepší než vědce. Voliči velkých stran hledají, kdo bude jejich advokátem, pokud jde o čistý vzduch, zdravé potraviny nebo recyklaci odpadků, a mezi zavedenými partajemi jej zatím nenacházejí.
Sociálním demokratům, lidovcům či ODS zjevně postupně dochází, že tradiční ideologický balast lidi nezajímá. Nástup zelených tento trend jen akceleroval. Ovšem správná diagnóza ještě negarantuje účinnou léčbu. Skutečným testem bude, zda velké strany opravdu dokáží své ekologické plány prezentovat jako konkrétní přínos pro každodenní život, nikoli coby jakýsi etický imperativ. Dobrých příležitostí je řada: lepší recyklační služby pro domácnosti, zákon zajišťující šetrnější péči o lesy, důsledná kontrola rizikových chemikálií ve spotřebním zboží, zaměření dotací na zdravější zemědělství.


Dokonalé prezentace, ale
Paradoxně asi nejvíce teď zaostává ODS, která ještě tak před půl rokem vypadala, že by mohla být v praktickém přístupu k zeleným tématům českým pionýrem. Ekologická kapitola volebního programu není špatná, ale omezuje se na vágní cíle.
Přitom ne že by Topolánkovi lidé neměli co nabídnout. ODS má třeba bezkonkurenčně nejzelenější agrární politiku z velké čtyřky stran současné Poslanecké sněmovny. Zemědělství přitom rozhoduje o kvalitě potravin na talíři či o stavu více než poloviny české krajiny.
Ovšem ještě důležitější než prezentace bude praktická politika. Rozpor s realitou je mírně řečeno nápadný. Zelený manifest sociálních demokratů se čte opravdu dobře. Ale pověst ČSSD v posledních letech utvářely úplně jiné návrhy. Škrty standardů ochrany zdraví v ekologických zákonech. Bourání obcí kvůli uhelným dolům. Zvyšování beztak značných exhalací oxidu uhličitého. Zrušení poplatků, které elektrárny, hutě, chemičky a další velké podniky platí za znečišťování vzduchu a řek. Image ODS není moc odlišné.


Vláda má šanci se předvést
Pokud mají sliby vypadat věrohodně, musí je strany potvrdit také činy. Příležitost k nim má nyní hlavně ČSSD. Velkou zkouškou se stanou programy pro využívání stovek miliard korun z evropských fondů v příštích sedmi letech, které ministři patrně do voleb schválí.
Nejde pouze o to, zda přidělí dost peněz na zelené priority. Neméně důležitá budou pravidla, která vyloučí utrácení za projekty, jež způsobí další škody: spalování odpadků, meliorace zvyšující odtok vody z krajiny, velkovepříny. Paroubkův kabinet má dobrou šanci ukázat se v novém světle. Avšak soudě podle některých návrhů zatím kráčí do dalšího ekologického průšvihu.
Autor je programový ředitel Hnutí DUHA
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů