Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Výrobce buničiny Biocel Paskov z rakouského papírenského koncernu Heinzel Group letos vynaloží na investice 370 miliónů korun proti 315 miliónům korun loni. Většina investic Biocelu půjde do výrobní technologie. Letos již byl uveden do provozu dopravník za bezmála 70 miliónů korun, který nahradil dosavadní kamiónovou dopravu a pomohl tak zlepšit životní prostředí v okolí, řekla mluvčí firmy Martina Konečná. Výstavba nové dopravníkové trasy vyřešila dopravu štěpky ze sousední pily Mayr Melnhof Holz do Biocelu Paskov. Pásová přeprava štěpky je podle Konečné zajištěna v nepřetržitém provozu. Štěpku mezi pilou a Biocelem po silnici dříve převáželo 30 kamiónů denně.

Geologická mapa Pakistánu je k dispozici na adrese: http://www.gsp.gov.pk/ ZDROJ: Geological Survey of Pakistan

Příbram - Chovatelská přehlídka trofejí zvěře ulovené v honitbách hořovické divize Vojenských lesů a statků ČR je 19. května v pohostinství ve Skořicích u Mirošova. Slavnostní zahájení je ve 14 hodin. Výstava je do 21. května od 9 do 18 hodin.

Prestižní ceny prvního ročníku Holcim Awards for Sustainable Construction za nejlepší stavební projekty splňující ekologické, ekonomické a sociální kritéria trvale udržitelného rozvoje byly uděleny v thajském Bangkoku. Mezinárodní soutěž, jejíž regionální vítězové na úrovni jednotlivých světových kontinentů postoupili do celosvětového finále, byla vyhlášena koncem roku 2004 s dotací v celkové částce 1 milion USD. V konkurenci 3000 projektů ze 118 zemí světa nejlépe obstály evropské projekty. Vzhledem k výjimečnosti projektů se odborná porota rozhodla udělit dvě první místa - jedno z nich získal projekt výstavby železničního terminálu ve Stuttgartu a druhé Latinská Amerika za venezuelský projekt obnovy chudinské periférie Caracasu. Stříbro si z Bangkoku odnášejí autoři revitalizačního projektu rekonstrukce údolí Mulini Valley nedaleko italského Amalfi a na třetí příčce se umístil kanadský projekt zavedení zeleně v městské čtvrti v Montrealu.

Ledvice - Severočeská vodárenská společnost a.s. zahajuje na Teplicku další ze svých plánovaných investičních akcí. Jedná se o rekonstrukci vodovodního přivaděče mezi obcemi Chotějovice a Ledvice. "Naše společnost převzala za své akcionáře, města a obce odpovědnost za zásobování obyvatelstva pitnou vodou. Proto věnujeme obnově a dostavbě vodárenských systémů stálou pozornost," uvedl generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti Miroslav Harciník. Stavební práce na rekonstrukci přívodního řadu v Ledvicích jsou v celkovém finančním objemu 5,722 milionu korun. Podle informací tiskové mluvčí společnosti Dagmar Haltmarové by měly být dokončeny do konce července. Zhotovitelem stavby je na základě výsledku výběrového řízení Severočeská a.s. z Ústí nad Labem. Stavba byla zařazena do investičního plánu, protože stávající přívodní řad pro obec s 528 obyvateli, pocházející z let 1960 - 65, je vlivem stáří značně poruchový. Je napojený na přívodní řad z vodojemu Hudcov. V rámci rekonstrukce dojde k výměně potrubí v délce tisíc metrů mezi Chotějovicemi a Ledvicemi, postaveného původně z nestejnorodého materiálu - z litiny a eternitu za trubní materiál z polyethylenu. Součástí stavby bude i připojení a rekonstrukce veřejné části tří kusů stávajících vodovodních přípojek na řadu.

Čistírna odpadních vod je zastaralá a s nevyhovujícími technologiemi. Celkovou přestavbu si vyžádá přísnější legislativa.
Liberec - Dva roky trvající kompletní rekonstrukci si vyžádá čistírna odpadních vod ve Starých Pavlovicích. Důvodem je nutné navýšení kapacity z původních 122 tisíc napojených obyvatel na plánovaných 190 tisíc. Pákou pro rekonstrukci je i přísnější legislativa vyžadující po roce 2010 po čistírnách odstraňování dusíku a fosforu z odpadních vod. Pouze však u čistíren s kapacitou napojených obyvatel nad 10 tisíc. Rekonstrukce a modernizace čistírny se až na několik nutných odstávek uskuteční za plného provozu, což bude vyžadovat pevnou spolupráci mezi provozovatelem čistírny a zhotovitelem díla. "Po dobu rekonstrukce bude v maximální možné míře udržen čisticí efekt a stanovené limity odtoku z čistírny," uvedl manažer projektu Tomáš Malina. Zakázku rekonstrukce čistírny s názvem Lužická Nisa získalo sdružení stavebních společností OHL ŽS a.s. a liberecká společnost Syner spol. s.r.o. Rekonstrukce bude probíhat od první poloviny května 2006 až do podzimu roku 2008, kdy ji Severočeská vodárenská společnost (SVS) převezme a zažádá o zahájení ročního zkušebního provozu. Integrovaný projekt Lužická Nisa za celkem 31,3 milionu eur vytvoří tři subprojekty - Pitná voda, Kanalizační systém a Odpadní voda. Projektu bylo rozhodnutím Evropské komise přiděleno 20,7 milionu eur z Fondu soudržnosti a dalších 35 milionů korun poskytne Státní fond životního prostředí ČR. Zbytek bude financovat SVS, která je současně zadavatelem celého projektu.

Až sto tisíc korun pokuty hrozí majitelům lesa, kteří do konce května až června neodklidí dřevo z polomů po letošní zimě. V důsledku nezodpovědného přístupu některých vlastníků hrozí přemnožení kůrovce, který dokáže v krátkém časovém období zničit dřeviny na ploše tisíce hektarů. V Libereckém kraji padlo za oběť polomům tisíce kubíků dřeva. Lesníci odklízejí dřevo z míst, kde již roztál sníh, v polohách nad 600 metrů mají na úklid čas do konce června.
Pokuty za nedodržení zákona může vlastníkům lesa uložit obecní úřad.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů