Sobota, 20. dubna 2024

Nejvíce peněz půjde na dopravu a životní prostředí

Nejvíce peněz půjde na dopravu a životní prostředí
Ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti EU půjde v letech 2007 až 2013 do České republiky nejvíce peněz zřejmě na rozvoj dopravy. Odhaduje se, že by se na tuto oblast mohlo z unie vyčerpat téměř 5,7 miliardy eur (161 miliard Kč). To představuje více než pětinu z celkových 25,9 miliardy eur (přes 732 miliard Kč) vyhrazených pro ČR.

Vyplývá to z materiálu, který vládě ve středu předloží ministr pro místní rozvoj Radko Martínek. Druhou oblastí, kam by mohly jít značné finanční prostředky, je životní prostředí. V návrhu se zatím počítá s částkou téměř 5,2 miliardy eur (146 miliard korun). Z celkového objemu vyhrazených peněz to je přesně pětina prostředků.

Česká republika dosud nemá dostatečně rozvinutou síť komunikací, není vybudovaná síť dálnic a síť hlavních železničních tahů je zastaralá. To omezuje zapojení regionů do společného evropského trhu, a snižuje tak potenciální výhody plynoucí z členství v EU, uvádí se v materiálu.

Na rozvoj podnikání a inovací by mohlo jít 12 procent z vyčleněných peněz, tedy 3,1 miliardy eur. Na výzkum a vývoj se navrhuje šest procent, což je přes 1,5 miliardy eur. Na rozvoj regionů by mohlo jít 3,4 miliardy eur, které představují 13,25 procenta z celkově vyhrazených prostředků. Další finance budou směřovat zejména na podporu zaměstnanosti a vzdělávání.

I přes to, že oblast dopravy a životního prostředí se budou na celkově vyhrazených prostředcích podílet největší měrou (dohromady 42 procent), proti současnému období se podíl snížil. V letech 2004 až 2006 se financování velké infrastruktury v oblasti dopravy a životního prostředí podílelo na celkových penězích z 53,6 procenta.

Naopak ve všech třech dalších oblastech, tedy v rozvoji průmyslu a podnikání, lidských zdrojů a rozvoji regionů, se prostředky proti současnému období navýšily. Nejvýrazněji u rozvoje průmyslu a podnikání, na které dosud z celkové částky připadlo 11,7 procenta. V období 2007 až 2013 to bude 18 procent.

Rozložení prostředků odráží priority České republiky ve vztahu ke strategickým dokumentům Evropské unie. K faktorům, které významně ovlivnily konečnou výši alokace v jednotlivých kategoriích, byly mimo jiné priority krajů. Dále zkušenosti z dosavadního průběhu čerpání strukturálních fondů, doporučení Evropské komise a závazky vyplývající z přístupové smlouvy.

Zdroj:BudNews
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů