Úterý, 23. dubna 2024

Zelení bojují s ČSSD již přes deset let

Zelení bojují s ČSSD již přes deset let
Tím, že předseda Martin Bursík dostal v uplynulém měsíci dva dopisy kritizující jeho počínání, spíše jen navázal na své předchůdce. Ani oni to totiž neměli nikdy se svými "zelenými" straníky lehké.
V jednom z dopisů Bursíka kritizují členové strany za neprůhledné financování kampaně. V druhém předsedkyně republikové rady Eva Holubová požaduje, aby veřejně vysvětlil financování svého bytu.

Paroubek ve střehu
Celé kauzy okamžitě využil premiér Jiří Paroubek a ostře zaútočil právě na Martina Bursíka. "Pan Bursík by měl vysvětlit své majetkové poměry," hřímal na sjezdu šéf ČSSD.
Paroubek nebyl ale prvním předsedou ČSSD, který důrazně tlačí na Stranu zelených. Na několik let ji dokázal z české politiky vymazat již Miloš Zeman.
Zeman ale zvolil vůči zeleným jinou taktiku. Pokusil se je za pomoci jejich předsedy Jaroslava Vlčka pohltit. Oba předsedové proto nejprve vystoupili na společné tiskové konferenci. Spíše svým straníkům než veřejnosti oznámili, že přichází v úvahu varianta společného postupu zelených a ČSSD před volbami.
Když se Vlčkovi nepodařilo straníky přesvědčit, aby zamířili do ČSSD, z funkce předsedy zelených odešel a přestoupil do ČSSD. Následovalo ho přitom několik dalších funkcionářů strany.

Bamberská pomsta
Zeman se ale vzápětí od Vlčka distancoval. A ten se mu za to v roce 2001 pomstil zveřejněním podrobností kolem takzvané bamberské aféry.
Až do roku 2001 pak nebylo o zelených příliš slyšet. V té době se ale strany zmocnilo Brandýské fórum vedené ekologickými aktivisty Jakubem Patočkou a Janem Beránkem. Ti po neúspěšných námluvách se Čtyřkoalicí zamířili do Strany zelených a poprvé ji vedli do voleb.
V září minulého roku ale stranu pro změnu ovládl Martin Bursík. Čtrnáct dní před jeho vítězstvím vystoupil ze strany její bývalý neformální lídr Jakub Patočka. Martin Bursík tak sice zvítězil, ale vnitřní problémy zelených tím nezmizely a Bursíkovi se mohou kdykoli oklikou vrátit.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů