Čtvrtek, 28. března 2024

Tatranské vysokohorské chaty zápasia aj s biologickým odpadom

Tatranské vysokohorské chaty zápasia aj s biologickým odpadom
Vysoké Tatry (TASR) - Vysokohorské chaty v Tatrách majú problémy s odpadom, ktorý musia znášať dolu na vlastné náklady. Ľudovít Záhor zo Zbojníckej chaty pre TASR konštatoval, že ide o odpadky, ktoré vznikajú prevádzkou chaty, ale aj tie, ktoré zanechajú v jej okolí turisti. Vážnym problémom je aj biologický odpad. Pri chate je suché WC, ktoré je voľne prístupné.

"Funguje to, ale počas sezóny, keď hore príde 200 až 300 ľudí, je to problém. Usilujeme sa presvedčiť kompetentných, že ide o verejné WC," priblížil chatár. Dodal, že v minulosti z košov pri chate vybrali v sezóne aj 60 kg odpadu za deň. V súčasnosti uprednostňujú pred košmi kontajnery umiestnené na prístupových miestach k chatám. Najväčší je na Hrebienku, ďalšie sú pri ceste na Popradské pleso, nad Tatranskou Poliankou smerom na Sliezsky dom a na Bielej vode.

S tým súvisí aj zmena myslenia návštevníkov vysokohorského prostredia, aby odpad, najmä obaly z nápojov a jedál, ktoré so sebou prinesú, zniesli v batohu dolu a vhodili do pripravených kontajnerov. Podporiť ekologické správanie sa návštevníkov chce občianske združenie Čisté Tatry aj prostredníctvom osvety. Ako uviedol Záhor, plánujú vydať sériu plagátov s textom v piatich jazykoch: "Turista, ochranca prírody nenivočí, nepoškodzuje neplaší". Inšpirovali sa textom zo 40-ročného plagátu, ktorý objavili v Banskej Bystrici. Okrem plagátov pripravia aj nálepky a karty s ústrižkom, ktoré by mali motivovať návštevníkov vysokohorských chát, aby nezaťažovali prostredie odpadkami.

V septembri 2006 by malo začať pracovať aj stredisko environmentálnej výchovy, do ktorého zapoja v prvej etape žiakov zo Spišskej Soboty a Tatranskej alternatívnej školy v Poprade. Postupne by sa mali pridávať aj ďalšie školy. Po absolvovaní programu budú žiaci na konferencii prezentovať vlastné názory napríklad aj formou plagátu s environmentálnou tematikou.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů