Čtvrtek, 28. března 2024

Podávání opravných prostředků proti rozhodnutí ČIŽP

Odvolání proti správním rozhodnutím ČIŽP
Podávání opravných prostředků proti rozhodnutí ČIŽP

ČIŽP jako orgán státní správy vydává ve správním řízení rozhodnutí sankční povahy (pokuty, omezení nebo zastavení škodlivé činnosti, odebrání nedovoleně držených jedinců apod.) a rozhodnutí nápravného charakteru (opatření k nápravě zjištěných nedostatků).U případů zahájených před 31. 12. 2002 rozhoduje o souhlasech s novými technologiemi a s umístěním zdrojů znečišťování ovzduší. U případů zahájených po 31.12.2002 je dotčeným orgánem státní správy.
Provádí kontrolu činnosti autorizovaných osob (měření emisí a imisí) a podílí se na procesu autorizace (mezilaboratorní porovnání zkoušek).
Součástí vydaného správního rozhodnutí je vždy poučení o možnosti a způsobu podání odvolání jako řádného opravného prostředku.
Proti nepravomocnému správnímu rozhodnutí ČIŽP může účastník řízení podat odvolání do 15 dnů od doručení k Ministerstvu životního prostředí podáním učiněným u správního orgánu, který napadené rozhodnutí vydal (§ 54 správního řádu, § 81 přestupkového zákona), tj. většinou u příslušného oblastního inspektorátu ČIŽP. Odvolání musí mít obecné náležitosti podání vyžadované správním řádem (zákon č. 71/1967 Sb.), tj. musí z něj být patrné, kdo ho činí, které věci se týká a co se navrhuje. Odvolání lze podat z jakéhokoli důvodu, např. pro vadný průběh řízení, nesprávné zjištění skutkového stavu věci, nezákonnost vydaného rozhodnutí či jeho věcnou nesprávnost (nehospodárnost, neúčelnost).

Přezkoumání vyřízení stížnosti ČIŽP stejně jako ostatní orgány veřejné správy řeší stížnosti v řízení podle vyhlášky č. 150/1958 Ú.l., o vyřizování stížností, oznámení a podnětů pracujících. Je-li stěžovatel nespokojen s vyřízením své stížnosti, může stejným způsobem podat opakovanou stížnost. ČIŽP má vybudován systém vnitřní kontroly, který slouží mj. k přezkoumání podání stěžovatele, nespokojeného s vyřízením stížnosti.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů