Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Od května mají obyvatelé i návštěvníci Prahy vidět to nejzajímavější z české metropole a neudělat ani krok. Mohou nasednout do jedné z tříkolek společnosti Velotrixi Praha, které se budou od jara do podzimu pohybovat po centru hlavního města. Ekologické dopravní prostředky, vyráběné německou firmou Velotaxi, jsou navrženy v nepřehlédnutelném futuristickém stylu, což z nich činí vhodný prostředek pro reklamní účely. Oficiálním partnerem uvedení Velotrixi v České republice je společnost Karlovarské minerální vody (KMV), jejíž logo Mattoni bude povrch vozítka okupovat v průběhu května.

Česká Třebová - Dálkový pochod "Putování za třebovským kohoutem" se konal o víkendu po třicáté. Za dva dny se zúčastnilo 1107 pěších i cyklistů, od roku 1977 to bylo 48 064 účastníků. V sobotu zavedly trasy pěší turisty i cyklisty do Třebovských stěn k naučné stezce "Údolím Skuhrovského potoka", včera přes Kozlovský kopec a rozhlednu do cíle v městském parku Javorka. Pro rodiče s dětmi připravili českotřebovští pořadatelé vycházku po naučné stezce a "Liščí stopu" na Kozlovský kopec. Každý si odnesl novinku: jubilejní pamětní list.

Zástupci státu nečekají, že by unie snížila Česku množství emisí, které mohou během roku do ovzduší vypustit místní podniky. A to přesto, že české firmy loni vyprodukovaly o 17 procent oxidu uhličitého méně, než stanoví kvóta.
"Pro období 2008 až 2012 budeme požadovat minimálně stávající úroveň. Tento postoj vyplývá hlavně z predikcí růstu české ekonomiky a zvyšující se spotřeby energií," řekl mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu Jiří Havlíček.
"Domnívám se, že pokud Evropská komise nebude vyžadovat redukci kvóty tuzemských emisí, pak není nutná," dodal ředitel odboru změny klimatu Ministerstva životního prostředí Tomáš Chmelík. Podle něj ale bude hrát významnou roli argumentace, kterou zástupci české vlády evropským orgánům předloží. V letech 2005 až 2007 může Česko vypouštět ročně 97,6 miliónu tun oxidu uhličitého ročně.
Evropská komise zveřejní plán, jak a kolik emisních povolenek rozdělí pro období 2008 až 2012, v průběhu letošního léta. Většina zemí unie loni vypustila méně emisí, než činily jejich kvóty.

Ministerstvo pro místní rozvoj zrušilo rozhodnutí jihočeského krajského úřadu o kolaudaci prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín, uvedl mluvčí elektrárny Milan Nebesář. O kolaudaci rozhodl krajský úřad loni v prosinci, následně se proti němu odvolaly tři ekologické organizace. Podle ministerstva však neodůvodněně, neboť neměly být účastníky řízení. Kolaudací se znovu bude zabývat krajský úřad. Proces kolaudace více než stovky staveb v elektrárně začal v polovině roku 2004. O vydání stanoviska požádal ČEZ loni v říjnu. Kolaudace schválila do užívání mimo jiné budovu s reaktorem a strojovnu. ČEZ připravuje žádost i pro druhý blok.

Vy brňáci, kteří jste vyrůstali v civilizaci a všichni ti, kteří jste slušně vychováni jste si jistě stejně jako já všimli, že okolo sedmnácté hodiny odpolední vyrostou v ulicích brněnského historického centra takové zvláštní stavby z popelnic přetékajících odpadky. Tyto pak, zvláště v letním období, vydávají nesnesitelný zápach a přispívají svou "krásou" ke zvláštnímu koloritu našeho města uprostřed Evropy kde už se kašle opravdu na všechno. Odpadky zkrášlují centrum každý den až do cca 22 hodin, kdy začíná jejich odvoz. Ráno pak na nás, brňáky pracující v centru města, čekají pyramidy a bariéry popelnic nanovo. Jednoduchou úvahou pak přijdete na to, že obyvatel Brna - středu tráví nejméně 1/3 svého života v bezprostřední blízkosti hnusu. A co na to paní Hrubá? A Městská hygienická stanice?

Ministr vnitra František Bublan včera ocenil 111 lidí a 54 kolektivů za účast na záchranných pracech a likvidaci následků povodní. Ocenění pocházejí ze všech krajů, které zasáhly letošní jarní povodně. Bublan vyznamenal nejvíce lidí z řad policistů a hasičů. Medaile si odnesli i někteří starostové a pracovníci státní správy. Jedním z oceněných, který si pro medaili do Prahy osobně dojel, byl i litoměřický starosta Ladislav Chlupáč. "Potěšilo mě to, nicméně je to ocenění, které patří daleko více lidem," řekl. "Při povodních musí fungovat více lidí v krizovém štábu - je to proto i jejich ocenění." Mimo starosty Litoměřic si medaili odnesla i starostka Křešic Ludmila Juříková. Z Ústeckého kraje se mezi oceněné zařadila ústecká městská policie a řada dalších policistů z policejní správy. Naprázdno nevyšli ani dobrovolní hasiči z Děčína, Litoměřic a Povrlů.

Jednání o zařízení na energetické využívání odpadů EVO v Opatovicích nad Labem
Stěžejním bodem sedmého společného jednání rad byla problematika zařízení na energetické využívání odpadů EVO v Opatovicích nad Labem. K této záležitosti se radní obou krajů vrací již od května 2002, kdy se obě rady shodly na podpoře vzniku podobného zařízení.  V diskuzi vystoupil i předseda představenstva a.s. EVO Opatovice nad Labem Jan Čulík      
„Znovu jsme kolegům předložili čísla, která vypovídají o neustálém nárůstu odpadů a nutnosti hledat nová řešení jeho likvidace a znovu opakuji, že EVO je otevřený komunální projekt a pokud vůbec do něj vstoupí soukromý sektor, bude to ve výši max. 10%,“ řekl na úvod Petr Šilar, člen Rady Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí.
Oba kraje se shodují, že skládkování do budoucna je neudržitelné a je třeba hledat alternativní metody likvidace odpadů. Pardubický a Královéhradecký kraj konstatují, že energetické využívání odpadů je v souladu se schválenými Plány odpadového hospodářství obou krajů, a proto podporují vedení dialogu mezi městy a obcemi obou krajů a EVO a.s.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů