Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Čína odstartovala registraci státního přírodního a kulturního dědictví, jehož cílem je učinně chránit čínské bohaté zdroje kulturního dědictví a vytvořit dokonalý pracovní systém pro přihlašování do světového kulturního dědictví.
Úředník Čínského ministerstva stavebnictví Li Shufu dnes vě městě Nan Changu, provincie Jiang Xi na mezinárodním fóru uvedl, že čínské ministerstvo stavebnictví už uveřejnilo katalog s třiceti lokalitami čínského státního přírodního dědictví. Tím se pod kontrolu a řízení státu dostane mnoho vzácného kulturního a přírodního dědictví. Čína má v současnosti na seznamu světového kulturního dědictví 31 lokalit, včetně například hory Tai, Žluté hory, starobylé městečko Li Jiang a další a v tomto ukazateli je třetí na světě.

Poslední dobou proběhly v médiích prognózy, že se Čína stane za několik desítek let světovou ekonomickou velmocí číslo jedna. Pravděpodobnější však je, že k tomu vůbec nedojde.
Životní prostředí Číny je časovanou bombou. Ekonomický růst je draze vykoupen přehnaným čerpáním přírodních zdrojů. Na zhotovení výrobků Čína spotřebuje mnohem víc energie než vyspělé státy.
Čínský model rozvoje je založen na početných zdrojích špatně placené pracovní síly. Čínské vedení si bude muset vybrat ze dvou možností: Buď bude dál hnát nahoru hospodářský růst za cenu toho, že se bude muset ve velmi blízké budoucnosti potýkat s katastrofálními sociálními a ekologickými problémy, nebo výrazně zpomalí a začne problémy řešit. Jak první, tak i druhá varianta znemožní Číně stát se světovou ekonomickou velmocí číslo jedna.
Martin Jahoda, student Filozofické fakulty Karlovy univerzity

Mimořádné výkyvy v cenách obchodovatelných povolenek na emise oxidu uhličitého cenu energie společnosti ČEZ výrazně neovlivní. Povolenky mají zatím jen krátkou historii a další vývoj jejich cen se nedá předpovídat, ČEZ proto nebude situaci zohledňovat při výpočtu cen elektřiny, uvedl ředitel pro rozvoj společnosti ČEZ Jiří Feist. Během měsíce se cena za tunu emisí snížila z maxima 31 eur na pátečních méně než devět eur za tunu. Včera byla kolem 12 eur za tunu. Razantní výkyvy mají na svědomí v pátek zveřejněné údaje o nižších emisích v mnoha evropských zemích. Povolenek zřejmě znečišťovatelé získali více, než budou potřebovat. rázem se proto staly hůře prodejnými.
Podle analytiků energetické burzy EEX v Lipsku nejde o žádnou mimořádnou krizi. "Naši pracovníci to pečlivě sledovali a sledují. Ani při pátečním poklesu cen ale situace nebyla tak dramatická, aby museli zasáhnout a například zastavit obchodování," řekl mluvčí burzy Fritz Wilhelm.

Již VI. mezinárodní veletrh strojů a zařízení pro těžební průmysl, úpravnický průmysl a stavebnictví Expo Mokrá 2006 se uskuteční 14. - 17. června t. r. opět ve vápencovém lomu Mokrá u Brna. Patří k největším svého druhu ve střední a východní Evropě. Letos je zde očekáván vyšší počet vystavovatelů z členských zemí EU i z dalších lokalit. Bezprostředně před konáním veletrhu 12. - 13. června pořádá v Brně Těžební unie České republiky I. ročník mezinárodní konference Těžba a životní prostředí ve střední Evropě se čtyřmi samostatnými bloky přednášek. Součástí setkání bude i vyhlášení a prezentace výsledků soutěže o nejlepší rekultivaci těžebních prostor, kterou pod názvem Zelený most vyhlásila Těžební unie společně s Českou komorou architektů.
Více informací je na www.tezebni-unie.cz nebo na e-mailu unie@tezebni-unie.cz.

Prestižní ceny prvního ročníku Holcim Awards for Sustainable Construction za nejlepší stavební projekty splňující ekologická, ekonomická a sociální kritéria trvale udržitelného rozvoje byly uděleny v thajském Bangkoku. V konkurenci 3000 projektů ze 118 zemí světa nejlépe obstály evropské projekty. Vzhledem k výjimečnosti projektů se odborná porota rozhodla udělit dvě první místa - jedno z nich získal projekt výstavby železničního terminálu ve Stuttgartu a druhé Latinská Amerika za venezuelský projekt obnovy chudinské periférie Caracasu. Stříbro si z Bangkoku odnášejí autoři revitalizačního projektu rekonstrukce údolí Mulini Valley nedaleko italského Amalfi a na třetí příčce se umístil kanadský projekt zavedení zeleně v městské čtvrti v Montrealu.

Na brněnském výstavišti v nově rekonstruovaném bazénu před pavilonem Z proběhne pátý ročník praktických ukázek protipovodňových opatření, pořádaný společně s Českou protipovodňovou asociací. Hlavními tématy letošního roku budou "ochrana rodinného domu s garáží v záplavovém území", "kotvení plavidel za povodně" a "materiálně-technické vybavení povodňové komise".
Ukázky budou součástí doprovodného programu v rámci veletrhu PYROS od 16. do 19. 5. 2006 a také květnových "ekologických veletrhů" VODOVODY - KANALIZACE a ENVIBRNO ve dnech 23. až 25. 5. 2006
Na veletrhu PYROS jsou ukázky určeny zejména pro odborné skupiny (hasiči a pracovníci krizového řízení), na veletrhu VODOVODY - KANALIZACE zaujmou především projektanty a odborníky z oblasti vodního hospodářství.
Praktické předvádění slouží jako příklad preventivní ochrany nemovitostí včetně kanalizace před povodněmi, způsobů čerpání vody, způsobů měření vodních stavů, varování povodňových orgánů, informování obyvatelstva apod.

ČEZ sdělil, že nedávný pokles ceny emisních povolenek nezohlední v kalkulacích cen pro příští rok. Podle ČEZu je hlavním faktorem rozdíl mezi cenami v Německu (50 EUR/MWh) a v ČR (35 EUR/MWh), který musí postupně zmizet.

Krádež, která rozhodně nepatří mezi běžné případy, vyšetřují policisté z obvodního oddělení na Slovanech. Obrátil se na ně zástupce firmy, která se zabývá likvidací komunálního odpadu a oznámil, že postrádají plastový kontejner. Černý kontejner na kolečkách měl v přesně nezjištěné době od pátku 12. května zmizet z místa, které je poblíž křižovatky Houškovy ulice a Mikulášského náměstí. Šlo o kontejner o obsahu 1100 litrů se sklopných víkem. Jeho hodnota se pohybuje kolem osmi tisíc korun. Po pachateli nebo pachatelích a samozřejmě také po kontejneru policisté pátrají. Zajímat je bude samozřejmě také motiv této kuriózní krádeže.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů