Pátek, 19. dubna 2024

Evropu v Komisi OSN pro udržitelný rozvoj zastoupí Česká republika

Evropu v Komisi OSN pro udržitelný rozvoj zastoupí Česká republika

Ve dnech 1. - 12. května 2006 zasedala v New Yorku již počtrnácté Komise OSN pro udržitelný rozvoj. Účastníci diskutovali o energetice, průmyslovém rozvoji, znečištění ovzduší a změně klimatu. Letošní zasedání také hodnotilo cíle udržitelného rozvoje v kontextu klíčových dokumentů [1].  Místopředsedou byra pro další zasedání byl zvolen Jiří Hlaváček z českého Ministerstva životního prostředí.

Účastníci se shodli, že k dosažení cílů udržitelného rozvoje je zapotřebí, aby  průmysl minimalizoval negativní dopady na životní prostředí a zdraví obyvatel a zároveň zajišťoval důstojný sociální rozvoj. Je proto nutné usilovat o vývoj čistších, účinnějších a úspornějších způsobů využívání energií, nových technologií, minimalizujících energetickou a materiálovou náročnost a přijímat proto příslušná politická, ekonomická a fiskální opatření.

ČR připravila pro konferenci doprovodnou akci „Plánování a vyhodnocování udržitelného rozvoje na regionální úrovni – přenos zkušeností“ a účastníky seznámila s výsledky projektu „Podpora při přípravě strategie udržitelného rozvoje ve vybraných krajích ČR“ uskutečněného s podporou UNDP [2].

Na závěr 14. zasedání proběhla první schůze 15. zasedání, na které bylo zvoleno nové byro Komise OSN pro udržitelný rozvoj. Místopředsedou byra byl za východoevropskou regionální skupinu zvolen Jiří Hlaváček z českého Ministerstva životního prostředí, který zde jako jediný zastupuje evropský kontinent [3]. V roce 2007 bude muset Komise OSN pro udržitelný rozvoj přijmout řadu politických rozhodnutí, což si vyžádá značné úsilí o dosažení kompromisů mezi hlavními vyjednávacími bloky v rámci OSN, kterými jsou rozvojové státy, státy vyvážející ropu, členské státy EU a řada dalších hospodářsky vyspělých států v čele s USA.

Další informace:

Průběh a výsledky 14. zasedání Komise OSN pro udržitelný rozvoj:

http://www.un.org/esa/sustdev/csd/review.htm

Udržitelný rozvoj na stránkách MŽP: http://www.env.cz/AIS/web.nsf/pages/udrzitelny_rozvoj

Rozvojový program OSN - http://www.undp.org

Poznámky:

[1] Agenda 21 z r. 1992, Program dalšího plnění Agendy 21 z r. 1997, Rozvojové cíle tisíciletí z r. 2000 a Implementační plán Světového summitu o udržitelném rozvoji z r. 2002.

[2] United Nations Development programme

[3] JUDr. Jiří Hlaváček je ředitelem odboru politiky životního prostředí a mnohostranných vztahů Ministerstva životního prostředí a výkonným tajemníkem pracovních skupin Rady vlády pro udržitelný rozvoj (pr
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů