Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Mostecká uhelná zveřejní do dvou měsíců konkrétní cenovou nabídku odkupu domů v Horním Jiřetíně a Černicích na Mostecku. Záměrem firmy je rozšíření těžby uhlí v lomu ČSA, což by znamenalo likvidaci obou obcí. Dosud je chrání územní ekologické limity těžby, o nichž rozhodla vláda před 15 lety.

V procesu dělení materiálů vodním paprskem zůstává použité abrazivo znečištěné vodou a kalem v řezacím stole. V tomto znečištěném stavu je abrazivo dále nepoužitelné. Pro recyklaci tohoto abraziva bylo vyvinuto právě zařízení AQUArec PRO. Zařízení odsaje znečištěné abrazivo z řezacího stolu, propere ho, zbaví nečistot a usuší. To vše se děje v plně automatickém kontinuálním procesu. Zařízení lze namontovat do libovolného systému odkalování řezacího stolu, použít pro recyklaci abraziva, které bylo ze stolu vybráno "ručně", nebo ve spolupráci s námi odkalovací systém doplnit do libovolného řezacího stolu. www.aquadem.cz

OPAVSKO - Vodáci na řece Moravici jsou šokováni, před nástupem do lodi od nich ostravský spolek Campanula vybírá peníze. Desetikorunový poplatek podle šéfa spolku Františka Vyhňáka slouží na zajištění záchranné služby a odvozu odpadků. Mnohým vodákům se ale nelíbí, že se spolek do role organizátorů sjezdů Moravice pasoval sám a řeku si tak přivlastnil. Při nedávném sjíždění řeky dokonce dostávali plátci volební program Strany zelených, za kterou Vyhňák kandiduje ve volbách, píše dnešní MF Dnes.
Například majitel opavské cestovní agentury Activity Tours Jakub Kajzler nechce za své klienty při sjezdech Moravice platit, protože organizování takových akcí neuznává. Podle něj by podobné akce, kterých se každoročně účastní tisíce vodáků, neměly mít žádné organizátory. "Při provozování jakéhokoliv adrenalinového sportu musí účastníci počítat s jistou mírou rizika," míní Kajzler.
Vyhňák tvrdí, že jeho spolek vybral při posledním odemykání Moravice něco přes dva tisíce korun. "Z toho jsem zaplatil akorát benzin záchranářům, kteří to dělají spíš z fandovství, protože jsou také vodáci," řekl MF Dnes Vyhňák. Na organizování akce podle něj Campanula doplácí z jiných zdrojů. Příště se chtějí pořadatelé akce vyhnout volební propagaci, na letácích budou místo volebního programu ekologů užitečné informace a telefonní čísla na záchranáře.

Plzeň - K oslavám Dne Země vyhlásilo Sdružení rodičů a příznivců školy při 1. ZŠ v Plzni-Bolevci pro své žáky soutěž. Jmenovala se Zelená pro Zemi a byla rozdělena do více kategorií. Děti z prvních až pátých tříd měly za úkol namalovat obrázek na téma Máme rádi zvířata nebo vytvořit koláž Poklady Země. Úkolem pro děti z druhého stupně byla fotografie na téma Tajemství stromů nebo povídka s názvem Jak jsem zachraňoval přírodu.
"Cílem této soutěže bylo, aby se i děti naší školy zamyslely nad stavem životního prostředí a abychom podpořili zájem o oslavu Dne Země. Je škoda, že zájem projevily jen děti z prvního stupně. Ty však odevzdaly opravdu krásné obrázky a koláže," řekla nám organizátorka celé soutěže Mirka Frousová.
Ze všech prací bylo moc těžké vybrat tři nejlepší v obou kategoriích. Autoři vítězných obrázků i koláží získali poukázky na nákup v hodnotě 200 500 Kč a další děti získaly zvláštní cenu v podobě trička a malých dárků.
Výsledky celé soutěže byly vyhlášeny v pátek 12. května v prostorách školy a všechna díla jsou ve škole vystavena.

Hluboká nad Vltavou - Další petiční akci proti výstavbě spalovny v Mydlovarech připravují v nedaleké Hluboké nad Vltavou. "Chceme navázat na minulý úspěch. Za jediný den se nám podepsalo více než 200 občanů," uvedl za organizátory Jan Šmidmayer. "Záměr výstavby spalovny v Mydlovarech, v obci, která je na seznamu nejvíce ekologicky postižených lokalit v jižních Čechách, se nám nelíbí z několika důvodů. Například panuje obava z možného znečištění ovzduší. Přitom krásná příroda a klidné postředí jsou přednostmi města," vysvětlil Šmidmayer. Letos se jedná již o druhou petiční akci proti spalovně, kterou Hlubočtí pořádají. Uskuteční se zítra od 10 do 18 hodin na centrálním parkovišti.

Na českém energetickém trhu nastává pohyb, který vyvolá tvrdý tlak na prolomení ekologických limitů těžby hnědého uhlí. A tím i na bourání několika dalších vesnic, které nad zásobami stojí.
Petr Pudil, šéf skupiny Czech Coal, která ovládá Mosteckou uhelnou společnost, v rozhovoru pro HN už nyní varuje, že uhlí je nedostatek. Když bude v severních Čechách dál zakázáno těžit "za čárou", problém se podle něj dramaticky prohloubí. Domácí výrobci elektřiny i tepla, kteří si musí zajistit přístup k této klíčové surovině, se proto už začali přeskupovat a posilovat kapitál.
Czech Coal se minulý týden spojila s investory kolem Pavla Tykače a s německým energetickým koncernem E.ON. Vzápětí další silný hráč v české energetice, skupina J&T, oznámil, že přenechá část teplárenských kapacit firmě ČEZ.
J&T se snažila vstoupit do Mostecké uhelné. Její majitelé však dali přednost Tykačovi. Přístup k uhlí tak mají v budoucnu jistý jen dvě firmy: Czech Coal a ČEZ.
Finančníci z J&T se přesto energetického byznysu zatím nevzdávají. "Stále uvažujeme o výstavbě elektrárny v severočeských Komořanech," řekl Daniel Křetínský, partner J&T. Skupina doufá, že bude uhlí kupovat od Mostecké uhelné, je ale připravena i na jiné varianty.
Czech Coal chce postavit vlastní elektrárnu. Podle zdrojů z energetického trhu uvažuje o investici zhruba za 35 miliard korun. "Pak bude pro trh klíčové, zda a komu zkrátí dodávky uhlí," řekl Křetínský.
Elektrárnu na Mostecku hodlá postavit i ČEZ, a je jasné, že pro všechny projekty severočeské uhlí nestačí. Firmám nezbude než se spojovat. "A liberalizace trhu znamená vznik jednoho či dvou dalších velkých konkurentů," míní šéf Czech Coal.

Severní Čechy - Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) je proti těžbě hnědého uhlí pod severočeskou obcí Horní Jiřetín. Jeho úřad navrhne Ministerstvu průmyslu a obchodu, které má v záležitosti hlavní slovo, aby zásoby uhlí odepsalo. Ambrozek to oznámil i přesto, že s jeho návrhem nesouhlasí Ministerstvo průmyslu a obchodu, a ani premiér v okamžité reakci jeho návrh nepodpořil.

Putovní výstava Zelená Plzeň bude na Masarykovo gymnáziu do poloviny června
Studenti plzeňského Masarykova gymnázia budou mít po následující tři týdny možnost prohlédnout si výstavu Dětí Země “Zelená Plzeň”. Ta na celkem deseti barevných panelech o formátu A1 informuje textem i množstvím fotografií o těch nejzajímavějších přírodních lokalitách v Plzni a nejbližším okolí.
“Jaro je v plném proudu, a tak může být výstava i dobrou inspirací, kde strávit příjemné odpoledne ve městě,” říká Martin Hyťha z plzeňské pobočky Dětí Země.
Kromě jednotlivých přírodně hodnotných míst popisuje výstava přínosy zeleně pro město a jeho obyvatele, ochranu a ošetřování zeleně a rizika, kterým je městská zeleň vystavena.
Výstava bude na Masarykovo gymnáziu umístěna do 12. června, poté se přesune na Střední průmyslovou školu dopravní. Léto pak výstava “přečká” v prostorách plzeňské městské knihovny.
Kontakt:
Martin Hyťha, Děti Země, tel.: 377 240 772, 606 104 784

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů