Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Evropská komise přijala ambiciózní plán na zastavení poklesu biodiverzitu v Evropě do roku 2010. Zpráva Komise obsahuje akční plán s konkrétními aktivitami, které Komise navrhuje uskutečnit, stanovuje rozdělení pravomocí mezi institucemi EU a členskými státy a udává monitorovací indikátory včetně časového plánu pro hodnocení. Současný pokles biodiverzity je šokující. Jen 1-3 % lesů v Evropě je možné považovat za nezasažené člověkem, od padesátých let také Evropa přišla o více než polovinu mokřadů, řada druhů zvířat je také ohrožena vyhynutím, včetně 42 % původních evropských savců, 43 % ptáků a 52 % sladkovodních ryb.

Výskyt viru ptačí chřipky H5N1 byl oznámen Evropské komisi z Dánska. Nákaza se vyskytla v malé farmě, která chová cca 100 kusů drůbeže, na ostrově Funen. Dánské úřady přijímají potřebná opatření, aby zabránily dalšímu šíření viru.

Ministři zemědělství Evropské unie se v pondělí shodli na potřebě dále propracovat pravidla pro ekologické farmaření, pro nálepky na biopotravinách a soužití s geneticky upravenými plodinami (GMO). Zároveň však přetrvávají některé sporné body.
"Je mírný pokrok v mezích zákona. Nezbankrotovalo to, všichni souhlasně přikyvují, ale dotažené do konce to není," řekl ministr zemědělství Jan Mládek.

Lesníci nesouhlasí s tvrzením ekologů, že lesům v naší republice bez změny lesního hospodaření hrozí zánik. Podle Lesů České republiky se jejich stav zlepšuje. LČR se starají o druhovou pestrost porostů, každoročně vysazují dostatečné množství listnatých stromů, hlavně jasanů, jilmů, buků, dubů, javorů a podobně. Výsadbu zajišťují před kůrovcem, okusem, pomohlo by prý snížení počtu lesní zvěře. Letošní zima zajistila i dostatek potřebné vláhy. V těchto dnech končí jarní výsadba.

Evropští experti, kteří se sešli o víkendu v italském městě Lecce na konferenci o biodiverzitě a fungování ekosystémů v mořích, došli k závěru, že každý rok je na světě objeveno na 1.600 nových mořských živočišných druhů. Z toho více než polovinu tvoří korýši a měkkýši. Ve světových mořích tak v současnosti žije přibližně 230.000 objevených druhů.
Velkým problémem je však pronikání cizorodých druhů do moří, kde by se vyskytovat neměly. Například medúzy, které se dostaly do černého moře téměř zlikvidovaly populaci sardinek. Tyto nečekaní hosté mohou zcela změnit ekosystém moře.

V pondělí 22. května se v Hradci Králové sešli ke společnému jednání členové Rady Královéhradeckého kraje a Rady města Hradec Králové. Diskuze se mimo jiné týkala společných zájmů obou samospráv včetně problematiky zařízení na energetické využití odpadů v Opatovicích nad Labem, přivedení dálnice D11 do Hradce Králové a napojení na rychlostní komunikaci R35 či společného postupu při likvidaci skládek nebezpečného odpadu v Hradci Králové a jeho okolí.
Obě rady se shodly na bezodkladné likvidaci skládky nebezpečného odpadu v areálu u Fomy. Skládku v blízkosti centra Hradce Králové je nutné urychleně zlikvidovat, náklady asi 5 milionů korun bude město vymáhat, stejně jako při zabezpečení nebezpečných látek v Libčanech, na zodpovědných osobách a firmách. Z jednání také vyplynulo, že Hradec Králové nadále odmítá výstavbu spalovny komunálních odpadů EVO Opatovice a radní Královéhradeckého kraje tento postoj respektují a budou jej podporovat.
„Nesouhlasíme s unáhlenou výstavbou zastaralé technologie spalovny, jak nám je dosud předkládána. Spalování odpadů pro jeho energetické využití neodmítáme,“ řekla na jednání náměstkyně královéhradeckého primátora Pavla Finfrlová.
Včerejší jednání mezi radními krajského města a kraje bylo ve stávajícím personálním složení poslední: další jednání obou rad se uskuteční až po listopadových komunálních volbách.

Tábor - Obce z okolí Tábora se potýkají s řadou problémů, hodně je například pálí postupný zánik malých venkovských škol. Spolu s úložištěm jaderného odpadu se tento palčivý problém dostal i na program pátečního setkání starostů Nadějkova a Jistebnice, které bylo zakončeno podvečerní besedou s občany.
"Venkovské školy jsou přirozeným centrem vzdělávání a také místem pro setkání a volnočasové aktivity obyvatel," říká například nadějkovský starosta Zdeněk Černý. Nadějkov přišel o druhý stupeň místní školy.
Černý se stejně jako jeho jistebnický kolega Vladimír Mašek veřejně staví proti případnému vybudování úložiště jaderného odpadu. Zatím se obyvatelé obcí nedočkali novely atomového zákona, která by jim umožnila účast v povolovacích řízeních o jaderných zařízeních a zároveň by zakotvila úhradu škody způsobené jejich provozem.
Starostové jsou rozčarováni také ze studie, která počítá s lokalitou u Božejovic a ukazuje dopady úložiště i nadzemních budov na okolí a infrastrukturu.
"Lidem to není jedno. Před rokem prezentovali, že se s realizací myšlenky počká, a najednou je tu studie. Vyjádřit se k ní budou moci desátého června v Božejovicích," doplnil Mašek.

Hradec Králové - Houbaři z Královéhradeckého kraje, kteří v posledních dnech vyrazili do lesa, mohli být se svým úlovkem spokojeni. Kromě jarních druhů hub, například smržů a májovek, se v lesích již objevují také hřibovité houby. Zda bude růst hub v kraji pokračovat, záleží především na počasí, řekla včera botanička Muzea východních Čech v Hradci Králové Věra Samková. Dvě desítky hřibů kovářů nasbíral v minulých dnech například Miroslav Jirousek z Vlkova na Náchodsku, hřiby lze podle odborníků najít také v lesích na Hradecku a v dalších oblastech. "Hřiby zatím rostou poměrně ojediněle. Nález dvaceti hřibů je spíše mimořádný," řekla Samková.

Kocbeře - Stezka lesního moudra čekala na žáky prvního stupně z městských škol a okolí v lese nad nemocnicí. Akci připravil odbor životního prostředí městského úřadu spolu s Městskými lesy, Lesy České republiky a Vyšší odbornou lesnickou školou Trutnov. Na trať s pěti stanovišti vyrazily také děti z Kocbeře. "Připadalo nám nejdříve trochu zvláštní, že cestujeme z vesnice do lesa k městu, ale nikdo nelitoval," prozradila učitelka Sofia Hladíková. Na jednotlivých stanovištích se žáci seznámili s domácími dřevinami, základními druhy rostlin, historií i tradicemi myslivosti, lesním provozem a tříděním odpadků. Na přípravě poutavých výkladů se podíleli také členové Klubu Natura a Řádu svatého Huberta. Nad nemocnicí vede rekreační okruh Městských lesů, který je doplněn lavičkami a vyhlídkami do kraje. V cíli měly děti ještě možnost se poučit o činnosti Hasičského záchranného sboru. Akce tak získala na pestrosti. "Velmi oceňuji připravenost všech zúčastněných, zájem a kladný přístup k dětem i perfektní organizaci," doplnila Hladíková.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů