Úterý, 23. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Podle informací tiskové agentury nová Čína bylo doposud v Xin-jiangu , největší čínské správní rozdělené oblasti založeno 28 přírodních rezervací různého typu a různé úrovně a jejich celková rozloha činí asi 220 000 čtverečních kilometrů a překročila 1/10 rozlohy území Xin-jiangu.
Xin-jiang zabírá 1/6 plochy souše Číny a má lesy, pouště, mokřiny, step a další pestrý ekologický systém. To vše vytvořilo dobré podmínky pro růst divokých rostlin a pro život zvířat v přírodě. V Xin-jiangu je 161 druhů důležitých chráněných divokých zvířat a 389 druhů důležitých chráněných divokých rostlin , jakož i velký počet mokřin. Xin-jiang je jednou z provincií a autonomních oblastí naší země s nejbohatší biologickou rozmanitostí.

Pardubice - Do města se zřejmě vrátí zubři. Odvážnou myšlenku si vzal do hlavy majitel obory Miroslav Budera. Pardubice by tak navázaly na historickou tradici, hlavu zubra měli ve znaku majitelé města, pánové z Pernštejna. Zubry chce Budera získat z polského Bělověžského pralesa.

Cerhenice - Středočeský kraj bude podrobně zkoumat zdejší bývalý cukrovar. Radní jej vybrali spolu s dalšími osmi lokalitami z původních sto. Konkrétně se jedná o studii, zahrnující například zmapování vlastnických vztahů, posouzení geologických poměrů, technické, urbanistické a architektonické řešení s využitím současné i plánované infrastruktury, vyhodnocení ekologických zátěží a možných problémů z hlediska životního prostředí. Cerhenický cukrovar je dlouhodobě prázdný, objekty areálu, které sousedí s nádražím, jsou postupně demolovány. Stavba dělá obci ostudu, je však v soukromých rukou.

Evropská komise otevírá veřejnou konsultaci v souvislosti s přípravou střednědobého hodnocení 6. akčního programu ochrany životního prostředí. Všichni zájemci mohou posílat svá stanoviska do 14. července 2007. Institut pro evropskou environmentální politiku (IEEP) před nedávnem negativně zhodnotil naplňování tohoto programu, jelikož současná reprezentace EU upřednostňuje jiné priority, Evropská komise však tento závěr odmítá. Konsultace je dostupná na
http://ec.europa.eu/environment/consultations_en.htm

Světová banka má v plánu půjčovat Číně v příštích letech až 1,5 miliardy dolarů ročně. Nová strategie pro nejlidnatější zemi světa předpokládá prioritní zaměření na chudé vnitrozemské oblasti. V rámci nového plánu pro Čínu půjdou úvěry banky na podporu vládních projektů, které mají mj. integrovat Čínu do světové ekonomiky, zmírňovat chudobu a nerovnost, řešit problémy životního prostředí. Banka konstatovala, že za 27 let, kdy jde země cestou tržní ekonomiky, se v Číně dostalo z bídy 400 miliónů lidí. V absolutní chudobě pod příjmovou hranicí jednoho dolaru denně však zůstává více než 135 miliónů lidí, zejména v odlehlých venkovských oblastech.

Prosperity lze dosáhnout jen díky integraci do světových trhů, založené na volném pohybu zboží, služeb a výrobních faktorů. Kniha vyvrací nejrozšířenější mýty o globalizaci a jejích dopadech. Objasňuje příčiny chudoby Afriky a bohatství Západu, vysvětluje důvody globálních finančních krizí a mechanismy jejich předcházení. Ukazuje, jak globální kapitalismus zasahuje oblasti, jako je kultura, životní prostředí a lidská práva.
JOHAN NORBERG: Globalizace. Vydala ALFA PUBLISHING ve spolupráci s Liberálním institutem, 1. vydání. Cena 299 Kč včetně DPH.

Zhruba 300 litrů topného oleje vyteklo v sobotu do potoka Pestřiny, který ústí do lipenské nádrže. Olej unikl z rakouské celnice na hraničním přechodu Zvonková. Vážnou ekologickou škodu havárie nezpůsobila.

Čína bude přísně hodnotit vliv jednotlivých stavebních projektů na životní prostředí, rozhodně zabrání ilegálním aktivitám vůči prostředí a neschváli rozvojové projekty poškozující životní prostředí, řekl šéf čínského hlavního státního úřad pro ochrnu životního prostředí, Zhou Shengxian.
Zhou v Kantonu v interview řekl, že projekt, který neodpovídá zákonům a předpisům o životním prostředí a státní průmyslové politice, jeho architektonický návrh není racionální a může vážně ohrozit citlivou oblast životního prostředí - např. zdroje pitné vody – nebude schválený.
V minulosti došlo v Číně k několika vážným případům poškození ekologického prostředí, což vyvolalo rozsáhlou společenskou pozornost.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů