Sobota, 20. dubna 2024

Ministr Ambrozek ve Znojmě tak trochu rekapituloval

Ministr Ambrozek ve Znojmě tak trochu rekapituloval
V závěru minulého týdne zavítal do Znojma ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Zajímal se přitom o realizaci rekonstrukce kanalizace ve Znojmě a o stavbu severozápadní větve kanalizace v Kasárnách, Mramoticích, Plenkovicích, Kravsku a Žerůtkách.

Starosta města Pavel Balík jej spolu se zástupci investora i dodavatele stavby provedl po některých úsecích rekonstruované kanalizační sítě ve Znojmě. Spolu s místostarosty poděkoval ministrovi za jeho zásadní vstřícný podíl na tom, že Znojmo může s pomocí peněz Evropské unie i Státního fondu životního prostředí (SFŽP) největší investiční akci posledních desetiletí ve Znojmě uskutečnit.

Libor Ambrozek se zajímal jak o stavební záležitosti, tak o finanční plnění akce. Konstatoval, že díky osobní návštěvě některých částí stavby si již dokáže představit, na co jsou potřeba stamilióny korun. Jde o velmi náročnou záležitost, kterou ilustruje například stavba dešťové zdrže Na Hrázi či odvod splaškových vod ze starého města a dešťový oddělovač do řeky Dyje, který překonává velké převýšení terénu.

Do konce dubna se prostavělo při rekonstrukci kanalizace 235 mil. Kč (bez DPH), což je 38% z objemu celé stavby a odpovídá plánu. Krutá zima a záplavy přitom dodavateli vůbec nepřály.

Díky přístupu ministra Ambrozka bylo také možné zahájit výstavbu kanalizace tzv. severozápadní větve (Znojmo - Mramotice, Kasárna, Plenkovice, Kravsko, Žerůtky). Navíc bylo možné vybudovat kanalizace v Popicích a Konicích, chystá se výstavba ČOV v Podmolí, běží rekonstrukce kanalizace v centru Moravského Krumlova.

Do Znojma však přivezl ministr v minulém týdnu navíc další dobrou zprávu. Podpořil i projekt, který Znojmo připravilo pro zlepšení svého odpadového hospodářství. Jde o výstavbu třídicí linky na odpady, která má vyrůst na Dobšické ulici v areálu .A.S.A. EKO. Přijde na 60 mil. Kč, z čehož 75% mají tvořit dotace z EU, deseti procenty přispěje SFŽP a zbytek - tedy 10 mil. Kč - půjde z pokladny města.

Ministr Libor Ambrozek tak při své znojemské návštěvě vlastně zrekapituloval svoji práci, kterou odvedl ve prospěch regionu. Především pro obyvatele Znojemska je příjemné, že seznam je skutečně bohatý. Již hotové akce i ty, které se právě realizují či plánují, výrazně přispějí ke zkvalitnění životního prostředí v regionu Znojmo.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů