Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Aktivisté Greenpeace vypustili horkovzdušný balon, jenž s nápisem "Nevolte uhlí" přeletěl nad lomem ČSA společnosti Mostecká uhelná. Připomněli tak téma limitů těžby hnědého uhlí na Mostecku. Podle průzkumu CVVM se polovině Čechů nelíbí letošní předvolební kampaň, neboť strany se prý příliš zaměřují na kritiku protivníka. Zatímco 47 procent dotázaných svádí vinu na vládní ČSSD, 45 procent lidí si myslí, že konfrontační styl kampaně vyprovokovala ODS. Monika Žídková představila v pražské kavárně Melodie největší cukrářské srdce vyrobené v České republice. Na obřím srdci o velikosti 165x155 centimetrů je nápis: Maminky Miroslavu Kalouskovi. Ministr spravedlnosti Pavel Němec řekl novinářům, že toho v české justici změnil dost. Na víc prý neměl čas. Podle hydrometeorologů by měly hladiny všech českých řek do voleb klesnout.

Do britských obchodů dorazily ekologické plastové lahve, které se dokážou samy v přírodě rozložit. Jsou vyrobeny z obilnin a doma na kompostu se rozpadnou už za pár měsíců. Běžná plastová láhev se rozloží asi až za tisíc let.

Aktivisti ekologickej organizácie Greenpeace prenikli dnes do skladiska atómového odpadu Centre de Stockage de la Manche (CSM) na severe Francúzska, aby vyjadrili svoj protest proti nelegálnemu uskladneniu zahraničného jadrového odpadu v krajine.
Na svoju akciu využili skutočnosť, že v blízkosti skladiska prebieha momentálne odborné kolokvium. Na akcii sa zúčastnili aj aktivisti z Nemecka, Švajčiarska, Belgicka, Holandska a Japonska.
Súčasne s protestom podala organizácia Greenpeace v Cherbourgu žalobu na spracovateľa rádioaktívneho materiálu, firmu Cogema, za nepovolené skladovanie atómového odpadu z holandskej jadrovej elektrárne Borssele v areáli závodu na spracovanie jadrového materiálu v La Hague.
Hovorca Greenpeace vo Francúzsku Yannick Rousselet zhodnotil situáciu slovami: "Zažívame skutočnú krízu, vyvolanú jadrovým odpadom."

Strihnete si BIO: zucastnete se nove souteze Hnuti DUHA. Do slosovani bude zarazen kazdy, kdo posle deset vystrizenych takzvanych zelenych zeber znacek garantujicich puvod zbozi z ekologickeho zemedelstvi z obalu BIOpotravin. Kdo zasle alespon dvacet kusu, bude zarazen do souteze o hlavni ceny: pet poukazu na vikendovy pobyt v penzionu na farme pro celou rodinu.
Soutez je soucasti kampane, ktera usiluje o prosazeni beznych BIOpotravin z ekologickeho zemedelstvi do obchodu.
Hnuti DUHA chce, aby se v regalech vedle specializovanych artiklu zacaly objevovat take zakladni potraviny: chleba, maslo, ovoce a zelenina i dalsi. Vice o soutezi:
http://www.hnutiduha.cz/bio/soutez.php

Serie kontroverzi, ktere provazeji Tatransky narodni park, se rozsirila take do sousednich Nizkych Tater. Minuly tyden zde buldozery zacaly budovat nove lesni cesty do doposud nepristupnych a nedotcenych casti hor. Obeti jsou vzacne smisene lesy Mlynnej doliny, kde se stridaji buky, jedle a smrky. Uzemi pritom bylo vybrano k obnove unikatni divociny, jez ma byt ponechana prirode a kde se vubec nepocita s tezbou dreva ani dalsimi zasahy. Dalsi informace:
http://www.changenet.sk/?section=spr&x=210511&cat=14654

Bývalý český prezident Václav Havel na ekologické konferenci Evropské unie navrhl zrušit ministerstva životního prostředí. Péče o zachování přírody by podle Havla neměla být starostí jen jednoho resortu a "Evropská unie by se neměla jen pachtit za hospodářským růstem a doháněním Spojených států".

Nejdelší čínská řeka Jang-c'-ťiang je doslova zamořena. Živočichové i rostliny v ní žijící rychle hynou. Ohroženo je zásobování pitnou vodou 186 měst ležících podél toku. S odvoláním na čínská média o tom informovala agentura Reuters.
Čínští odborníci na životní prostředí se obávají, že znečištění by definitivně mohlo zničit veškerý život v řece do pěti let. Katastrofální stav řeky je podle nich způsoben průmyslovým odpadem, splašky, zbytky hnojiv a lodní dopravou.
Jang-c'-ťiang (Dlouhá řeka) je po Nilu a Amazonce nejdelším vodním tokem na Zemi. Pramení na západě Číny v provincii Čching-chaj, protéká 186 velkými městy, včetně Čchung-čchingu, Wu-chanu a Nankingu, a do Východočínského moře ústí v Šanghaji. Vtéká do ní 40 procent čínských odpadních vod, z toho 80 procent je nečištěných. Řeka je přitom jediným zdrojem pitné vody pro Šanghaj, největší město Číny.
Situace s pitnou vodou je v Číně kritická - nemá k ní přístup 300 miliónů lidí. Vláda sice investovala do čištění nejdůležitějších toků množství peněz, opatření se však kvůli liknavosti místních úřadů minula na mnoha místech účinkem.

Je krádež vzduchu trestná? Nad zdánlivě nesmyslnou otázkou si už měsíce lámou hlavu belgické úřady. Musejí totiž rozhodnout ve sporu majitelů terénních aut a aktivistů, kteří jim vypouštějí kola.
Od podzimu se řidiči offroadů nemohou v Bruselu dostat do práce. Když nechají auto na ulici, mají ráno prázdné pneumatiky. Vypouštějí jim je radikální ochránci přírody. Říkají si Flagadas podle ptačího hrdiny kresleného seriálu, jenž vyhání z lesa vetřelce. Flagadas chtějí vyhnat z měst vozidla s pohonem čtyř kol, protože prý příliš znečišťují ovzduší, zabírají moc místa a ohrožují lidi i menší auta. Aktivisté tvrdí, že nedělají nic protizákonného. Auta prý nepoškozují a nic z nich nekradou. Tedy kromě vzduchu, který je zadarmo.
Před pár dny jim překvapivě dala za pravdu belgická vláda. Ministryně spravedlnosti, socialistka Laurette Onkelinxová, prohlásila, že vypouštění kol není zločin, protože nepoškozuje majetek a auto pak lze dál používat. O nákladech majitelů na odtahovou službu nebo shánění kompresoru či o ušlém zisku a mzdě se už nezmínila. V Belgii tedy nyní každý může vypouštět kola, komu chce, a nemusí se bát policie. Možná jen do doby, než ráno neodjede do práce ministryně Onkelinxová. Nebo žena předsedy Evropské komise Josého Barrosa, která od manžela nedávno dostala právě offroad.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů