Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vůdci studentů z listopadu roku 1989 vyzvali včera občany, aby dali svůj hlas demokratickým stranám, které nebudou po volbách spolupracovat s komunisty. "Volte demokraticky, volte tak, abyste neumožnili vládu komunistů," píše se v prohlášení, které novinářům přečetl Šimon Pánek.
"Šestnáct let po pádu totality hrozí návrat komunistů... Tímto vývojem jsme znepokojeni jako občané, jako ti, kdo se tehdy svým malým dílem přičinili o změnu režimu," píšou signatáři prohlášení, podle kterých komunismus zdevastoval kulturu, občanský život, politické návyky i životní prostředí a má za sebou desítky miliónů zabitých a zničené životy bezpočtu jiných. Kromě Pánka prohlášení nazvané Nevolme ztrátu paměti podepsali i Martin Mejstřík, Monika Pajerová, Tomáš Klvaňa, Václav Bartuška a Pavel Žáček.
Podle očekávání expertů by KSČM zůstala po volbách ve sněmovně třetí nejsilnější stranou. Otevřeně s komunisty nechce spolupracovat ODS, ČSSD, KDU-ČSL ani zelení. Premiér Jiří Paroubek již dříve prohlásil, že při případném sestavování menšinové vlády by hledal podporu napříč všemi parlamentními stranami.

Petr Veselý z Plané se vypravil poprvé na houby minulý týden ve středu, kdy našel "jenom" patnáct hřibů kovářů. Napodruhé už ale přinesl z lesa dvaatřicet hřibů, a tak se s nimi přišel pochlubit do redakce. "Udělám si gulášek," těšil se.

Bělá u Jevíčka - PadmaFest II. je alternativní a ekologický festival, který se koná od soboty do neděle v ekocentru v Bělé u Jevíčka na Svitavsku. Sobotní program zpestří přednášky Josefa Kořenka o zážitcích z Indie. Přijedou kultovní zlínská kapela Krutý omyl, písničkář Oldřich Janota a z Moravy Tomáš Kočko & Orchestr. Na závěr dne návštěvníky čeká ohňové vystoupení. Přednáška o mantrách, čakrách a dalších zajímavých věcech je na programu v neděli. V areálu je zajištěno občerstvení a je zde také možnost přenocování ve vlastním stanu.

Ústí nad Labem - Pouze chybějící nutné registrační číslo motorového člunu brzdí zahájení provozu poříční jednotky ústeckých strážníků. Ti již nyní absolvovali speciální školení a mají vodičský průkaz malých plavidel.
Poprvé by na vodní hladinu v úseku od Povrlů přes Vaňov až po Dolní Zálezly měly hlídky městské policie (MP) vyplout už v průběhu příštího měsíce. "Mobilita MP se tak podstatně zvýší i na řece Labi. Počítáme, že se člunem budeme kontrolovat například pytláky či řidiče, jestli si u břehů řeky neumývají auto. Člun rovněž lépe obstará hlídkovou službu v rekreačních nebo zahrádkářských lokalitách v blízkosti Labe," vysvětlil šéf MP Pavel Bakule. V případě povodní by strážníci na člunu mohli dopravovat lidi i materiál do zcela odříznutých míst.
Gumový člun, ale ještě bez motoru, strážníci vyzkoušeli již při letošní velké vodě na Střekovském nábřeží, kdy pomáhali hlídkám státní policie střežit z vodní plochy opuštěné domy v záplavovém území. V několika případech dokonce strážníci pomocí člunu "evakuovali" zaplavené kontejnery, ke kterým se svozová četa nemohla dostat.

Rozbouřené řeky se pomalu uklidňují. Největší škody, skoro za 200 milionů korun, způsobily nynější záplavy na Rokycansku. V samotných Rokycanech zůstane skoro měsíc mimo provoz nově opravená čistírna odpadních vod. Úplně zničená je i cyklostezka. Voda z ní odnesla celý asfaltový povrch. Velké škody vznikly na desítkách soukromých domů a firem.
Záchranáři zatím marně hledají tělo dvacetiletého Slováka, který v noci na dnešek spadl do rozbouřené Berounky v Plzni-Bukovci. Nepomohl ani vrtulník s termovizí. Řeka je navíc tak divoká, že nemohli být nasazeni potápěči.
Řeka Klabava na Plzeňsku nejvíc potrápila obyvatele v Nové Huti a v Dýšině. Tamní starostka Václava Kuklíková se obává dalšího vývoje počasí. "Musíme držet pohotovost až do pátku, protože předpovědi se bohužel "moc nepovedli." Dnes v noci už ta situace neměla nastat, měla nastat o den nebo o půl dne dříve. Bohužel to tak je, ale taková je příroda," řekla Českému rozhlasu Kuklíková.
Ani v příštích dnech počasí nechystá nic povzbudivého. Chladno a déšť bude minimálně do konce týdne. V pátek ráno mají být navíc přízemní mrazíky.

Tři jihočeské obce, které byly letos nejvíc postiženy povodněmi, dostanou deset tisíc eur od Svazu obcí Horního Rakouska. Informoval o tom tajemník Svazu města a obcí Jihočeského kraje (SMOJK) Miroslav Beneš.
„Peníze SMOJK rozdělí jen mezi obce, nikoli městům. Důvodem je skutečnost, že dar je od Svazu obcí a logicky by měla pomoc směřovat zase jim. Obce se na rozdíl od měst s následky povodní vyrovnávají hůře než města, neboť jim mimo jiné chybějí administrativní zázemí pro přípravu žádostí o dotace apod.,“ konstatoval Beneš.

Vydatné srážky posledních dní výrazně zvýšily průtoky řek, vodáci by proto měli být opatrní, případně nevyplouvat vůbec. Za vysoké vody nelze doporučit plavbu zejména na větších řekách. Sjíždění menších toků je sice možné, ale vyžaduje hodně zkušeností a dobré vybavení, sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.
Uplynulý víkend přinesl výrazné zvýšení hladin na tocích v západních a jižních Čechách. Déšť se postupně přesunul také na Moravu, kde se průtoky zvedly i na řekách, jako je Bečva, Morávka, Odra či Olše. Vzrostla rovněž hladina Moravy a Jihlavy a krátkodobě je dostatek vody i na horní Svratce nebo Svitavě. V Čechách jsou splavné zatím i menší toky, například Svatava nebo Teplá. V povodí Berounky jsou nadále vysoké průtoky na Mži, Berounce, Úhlavě, Úslavě, Klabavě a dolní Radbuze, dodal Jančar.

Ve Švédsku jsou mimořádně populární automobily, které jezdí na bioetanol a bioplyn získávaný převážně ze slámy a štěpků. Z nových vozů, které byly prodány minulý měsíc, jich 12,7 procenta tankuje tato alternativní paliva. Ta našemu životnímu prostředí tolik neubližují, protože oxid uhličitý ve výfuku se vyrovná s jeho množstvím, které rostliny odebraly během svého růstu z atmosféry. Navíc se jedná o paliva, která jsou na rozdíl od ropy obnovitelná. Kromě toho, že se bioetanol ve Švédsku prodává za zhruba 70 % ceny benzinu, mají vlastníci vozů tankující biopalivo další výhody. Patří k nim například bezplatné parkování nebo osvobození od placení mýta v centru Stockholmu. Automobilka Saab nedávno představila prototyp hybridního automobilu, který vůbec poprvé kombinuje spalovací motor jezdící na stoprocentní bioetanol s elektrickým pohonem. Zatímco spalovací motor se stará o pohon předních kol, zadní kola pohání dva elektromotory.

Podblanicko - Ukliďme svět. Tak se jmenuje celosvětová akce na ochranu přírody, ke které svým dílem přispěly i dvě desítky dětí ze Základní školy Načeradec společně s pracovníky Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Blaník. Jejich cílem bylo vyčistit od odpadků, které tu zanechali nezodpovědní turisté, část lesa pod Velkým Blaníkem. "Poté, co se odpadky přestěhovaly z lesa do připravených igelitových pytlů, čekala děti přednáška o zdejší přírodě a odměny v podobě plakátů zvířat," informoval Martin Klaudys z CHKO Blaník s tím, že celý neobvyklý školní den doplnily žákům hry zaměřené na poznávání přírody a třídění odpadu.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů