Čtvrtek, 28. března 2024

Bursík: jsme připraveni k jednáním, parametry jsou dány naším programem

Bursík: jsme připraveni k jednáním, parametry jsou dány naším programem
Čím konkrétnější a věcnější bude dohodnutý projekt včetně časování a směru rozvoje země, tím budou větší naděje na dohodu a toleranci vlády politickými partnery

  Martin Bursík se zúčastnil debaty lídrů politických stran v neděli v ČT v pořadu Otázky Václava Moravce. 

Martin Bursík nepovažuje volební výsledek za nutnou cestu ke krizi, věří ve vůli politiků domluvit se na konkrétní stabilní variantě. Bursík zdůraznil, že zadání není jednoduché, že je to rovnice, která má mnoho neznámých. Nyní je třeba předvést schopnosti jednat, mandát od voličů je velmi silný. Martin Bursík je přesvědčen, že politici by se měli shodnout, a připomněl, že kampaň skončila. Pocit pokračující kampaně navazovalo zejména sobotní  vystoupení předsedy vlády, podle Bursíka to mnohé otravuje. Ještě několikrát během debaty se Bursík pokusil nastolit věcnější tón diskuse a rétoricky se ptal na to, "kdo tady dělá dusno". Zdůraznil, že Zelení se velmi radují ze vstupu do Sněmovny, považují to za enormní úspěch, ale zároveň jim vadí tón a obsah první povolební debaty, která se proměňuje na pokračování volební kampaně - mluví se o panu Kubicem, o nezletilých dětech... Bursík charakterizoval politický styl celé volební kampaně jako nevěcný a konfrontační, což stáhlo úroveň celé kampaně dolů. Na rozdíl od Paroubka nepovažuje Bursík za "viníky" těchto jevů média, nýbrž politiky. Politici odpovídají za to, nakolik svoji kampaň vedou konfrontačně a usilují o to, aby kampaň byla vnímaná jako většinový volební systém, kdy se volí mezi dvěma lídry politických stran. Toto také patří k politické kultuře: žijeme v zemí, která dlouhodobě patří k politické tradici poměrného systému, kde se sestavují koalice.    

Jak příklad politického stylu připomněl Bursík  styl kampaně Strany zelených, která  byla ohodnocena jako nejlepší, protože byla nejvěcnější, prezentovala program a zelení nikoho s politických partnerů nenapadali.  
Bursík nepřímo vyzval lídry všech parlamentních politických stran, aby nesnižovali úroveň povolebních debat a jednání.
Sobotní vystoupení Jiřího Paroubka, ve kterém byly zpochybněny výsledky voleb, považuje Martin Bursík za politováníhodné a výrazně nestátotvorné.
Bursík dále uvedl, že nevěří tomu, že všichni poslanci a funkcionáři  ČSSD akceptovali sobotní projev předsedy své strany, neboť slovník vystoupení a porovnání s rokem 1948 byla jednoduše "hrůza".   

Strana zelených je připravena jednat, velmi si váží mandátu, který dostala, zejména s ohledem na vysokou účast ve volbách.

Premiér přiznal vítězství občanských demokratů ve volbách a navrhne stranickým orgánům odchod ČSSD do opozice. Mimo jiného zmínil, že zelení ho nezklamali. Reagoval tak na odmítnutí Strany zelených možnost povolební spolupráce za účasti komunistů.
Paroubek ve studiu zdůraznil, že ODS, KDU-ČSL a zelení disponují ve Sněmovně 100 křesly, těžko podle něj sestaví většinovou vládu.

Vládu národní shody navrhovanou komunisty odmítli všichni ostatní předsedové politických stran. K tomu Martin Bursík dodal, že je velmi důležité, aby každá země měla opozici, což je důležité pro kontrolu této vlády. Toto je důležité zejména v České republice, kde je politická kultura poměrně nízká a je vysoká míra klientelismu a korupce.
Taková vláda národní schody by byla vládou rozdělení si trafik, což je pro Stranu zelených nepředstavitelné. Bursík se obrátil přímo na předsedu KSČM Filipa s tím, že společnost již sedmnáct let marně čeká na to, kdy se KSČM  bude reformovat. Efekt Strany zelených a jejich vstupu do Sněmovny Bursík mimo jiného spatřuje v tom, že zelení zabránili tomu, aby komunisté měli vliv na vládu, neboť stačil by jeden mandát navíc k tomu, aby se vytvořila levicová koalice.

Diskuse o integritě Strany zelených považuje Bursík za součást tvrdé  negativní kampaně proti Straně zelených, která vyvrcholila přijetím paní Holubové u předsedy vlády Paroubka. Tuto záležitost označil předseda zelených za vyřešenou. Strana zelených může garantovat, že poslanci a poslankyně zvolené za Stranu zelených jsou zcela jednotným týmem a bude také tak vystupovat.

Vstup zelených do parlamentu označil Bursík za historický úspěch a za průlomový okamžik. Poděkoval všem voličům za podporu, za odvahu, kterou vyžadovalo dát hlas neparlamentní straně a "vytáhnout" ji do parlamentu. Stalo se tak poprvé v České republice a navíc  jako v první potkomunistické zemí. Bursík se domnívá, že tento vstup zelených do politiky uklidní i politickou atmosféru. 

V oblasti programových otázek zdůraznil Bursík význam vzdělanosti, výzkumu, vědy, inovací a modernizace ekonomiky, potřebné pro zvýšení konkurenceschopnosti České republiky ve sjednocené Evropě. Další diskutovanou prioritou Strany zelených je ekologická daňová reforma, která musí být zavedena podle evropské směrnice k 1. lednu 2008, zahájení důchodové reformy již v roce 2007 a přátelské prostředí pro malé a střední podnikatelé.
Další prioritou je proevpropská vláda a příprava na naše  předsednictví v EU.
 
Závěrem shrnul Bursík výsledky debaty:  předseda Paroubek uznal výsledky voleb a  navrhne stranickým orgánům odchod do opozice.  Martin Bursík považuje debatu na téma předčasné volby den po volbách, kdy přišlo 65 procent voličů, za nepřípadnou.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů