Sobota, 20. dubna 2024

Havlův zelený lesk

Havlův zelený lesk

Češi v posledních dnech nevyslali do světa jen zprávu, že se jim zhroutil premiér, ale že tu stále mají skutečného státníka. Václav Havel zavítal po delší době na půdu evropských institucí a dostalo se mu pozornosti jako žádné stávající hlavě státu.
Havel zahajoval evropský Zelený týden, který má být, zjednodušeně řečeno, příležitostí pro bilanci stavu životního prostředí. Je dobré, že se Havel kromě lidských práv věnuje i zeleným tématům, protože už svou přítomností budí o problém zájem. Navíc jeho myšlenka, že existence ministerstev životního prostředí je vlastně nebezpečná, protože to vzbuzuje dojem, „jako kdyby všem ostatním ministerstvům bylo dovoleno dělati cokoliv“, je jednoduchá, ale pravdivá. Vidíme to i v Česku, kde tento rezort prohrává se svými kolegy jeden střet za druhým. Bývalý prezident promluvil v duchu čistého liberalismu – každý musí začít u sebe.

Havel stejně jako v dobách svého prezidentování zviditelnil svou zemi. Za což mu patří dík, protože Česku se zatím další podobná osobnost „nenarodila“ a zahraniční politika země je sice kvalitní, avšak bezbarvá. A v těchto dnech trochu lesku a kultivovanosti vedle chaotické a hysterické politiky potřebujeme.

Zdroj:Respekt
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů