Čtvrtek, 28. března 2024

Na klimatickou kampaň naváže i letošní Týden mobility

Na klimatickou kampaň naváže i letošní Týden mobility

Na evropskou spotřebitelskou kampaň na ochranu klimatu, nazvanou „I ty ovládáš změny klimatu“ naváže i letošní Evropský týden mobility. Kampaň, která u nás potrvá až do začátku příštího roku, zahájil ředitel sekce ochrany přírodních zdrojů Generálního ředitelství Evropské komise pro životní prostředí Ladislav Miko a ministr životního prostředí Libor Ambrozek v pondělí 5. června, tedy na Světový den životního prostředí [1]. Evropský týden mobility se již tradičně bude konat od 16. do 22. září a jeho letošním základním tématem bude právě ochrana klimatu.

Poselstvím kampaně „I ty ovládáš změny klimatu“ je skutečnost, že i jednoduchá rozhodnutí, která může učinit každý z nás ve svém každodenním životě, mohou v důsledku znamenat významnou pomoc pro klimatický systém planety. Stačí, když se jednoduchými radami, které najdete na stránkách kampaně www.climatechange.eu.com (samozřejmě i v češtině) inspiruje dostatečný počet lidí.

Několik desítek stručných a užitečných rad se dělí do čtyř skupin pod hesly Ztlum a Vypni (úspory energie), Recykluj (úspory surovin) a Choď. Právě heslo Choď poukazuje na klíčovou souvislost dopravy a klimatických změn. Emise z dopravy jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů CO2, jehož nadměrné vypouštění ke klimatickým změnám přispívá. Na energetické spotřebě (a tedy i produkci CO2) domácností se doprava podílí celými dvaceti procenty. Přitom v Evropské unii jsou domácnosti odpovědné v průměru za 16 % vypouštěného CO2.

Na stránkách kampaně se tak například dozvíte, že každý litr spáleného benzínu znamená 2,5 kg CO2, vypuštěného do atmosféry. Pokud má váš vůz spotřebu například 5 litrů místo 7, tak při 15 000 najetých kilometrech ušetříte kromě 9 000 korun ve své peněžence také 750 kg CO2 naší atmosféře. Ještě více ale samozřejmě pomůže, když před autem dostane přednost veřejné doprava či jízdní kolo. Význam mají ale i zdánlivé malichernosti, jako jsou správně nahuštěné pneumatiky, či to, zda nenecháte na střeše zbytečně přimontovanou prázdnou zahrádku. Smysl má také dodržování rychlostních limitů – nejen kvůli bezpečnosti. Jízda na vysoké otáčky i jízda vysokou rychlostí znamená významné zvýšení spotřeby (a tedy i emisí CO2). Například při rychlosti 120 km/h je spotřeba vašeho vozu v průměru o 30 % vyšší, než při osmdesátce.

A právě na podobné souvislosti ochrany klimatu a dopravní problematiky se letos zaměří i Evropský týden mobility (viz www.mobilityweek-europe.org) od 16. do 22. září, jehož heslem bude „Chraňme klima Země“ s doplňujícím „návodem“ – „Pěšky. Na kole. Autobusem. Tramvají. Zkus to jinak“.

Další informace:

http://www.climatechange.eu.com/

http://mobilityweek-europe.org

http://www.env.cz/edba

 

Poznámky:

[1] Zprávu o zahájení kampaně, fotografie a press-kit s důležitými informacemi o ko
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů