Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ve dnech 6. a 7. června 2006 proběhne distribuce informačního letáku ke třídění odpadu - papíru do všech pražských domácností.
Cílem této akce, kterou připravil odbor ochrany prostředí Magistrátu hl.m.Prahy, je informovat občany jak správně třídit papír, co lze do modrých sběrných nádob na papír odložit a co ne, kolik papíru se celkem vytřídilo na území města v letech 1998 až 2005 a jaké je jeho následné využití. Součástí letáku je i mapa rozmístění sběrných dvorů hl.m.Prahy s kontaktními adresami a malý kvíz.
V případě, že občané letáky ve svých schránkách nenaleznou a budou o ně mít zájem, mohou si je v druhé polovině června vyzvednout na příslušném úřadě městské části.
V průběhu měsíců září, říjen a listopad 2006 obdrží Pražané do svých schránek další informační letáky, tentokrát s informací jak správně třídit plasty, sklo a nápojové kartony.

Asi 400 litrů hydraulického oleje uniklo dnes v noci z areálu Dřevozpracujícího družstva v Lukavci na Pelhřimovsku. Ropné látky se dostaly do kaskády zámeckých rybníků. Hasiči nainstalovali několik norných stěn a pracují na likvidaci havárie. Příčina havárie a vyčíslení škod je předmětem šetření. V posledních dvou letech je to druhá podobná havárie.

Nový šéf státního podniku Lesy ČR František Koníček dal svému protivníkovi Vladimíru Blahutovi po dvou dnech ve funkci výpověď. Píše o tom čtvrteční Mladá fronta Dnes, podle které jsou oficiálním důvodem organizační změny. V rozhovoru pro Hospodářské noviny se Koníček zmínil, že Blahuta může zůstat na pozici řadového referenta. Blahuta byl ředitelem podniku před Koníčkem a do středy zastával post šéfa pro zahraniční projekty.

Volvo na akci Michelin Challenge Bibendum 2006 věnované novým technologiím, alternativním palivům a celkově dlouhodobě udržitelné mobilitě představí prototyp vozu Multi-Fuel vehicle. Ten dokáže spalovat až pět druhů paliva a pochlubí se také novou generací systému ochrany proti kolizím Collision Warning system. Aktuální generace systému se představila v nové generaci modelu S80, Volvo však už nyní připravuje zcela novou generaci tohoto systému.
Ten bude zajímavý především tím, že zasáhne dříve - už v zárodku problému. Pokud řidič včas neaktivuje brzdy, systém sám automobil přibrzdí. Volvo Multi-Fuel dokáže spalovat až pět druhů paliva, kromě klasického benzínu si turbodmychadlem přeplňovaný motor poradí s bioethanolem, methanem nebo biomethanem a hythanem, což je směs 10 procent vodíku a 90 procent methanu. Vůz splňuje všechny známé emisní normy včetně Euro 5. Maximální výkon dosahuje 147 kW.

Ústecká potravinářská firma Setuza hospodařila za první tři měsíce se ziskem 50,4 miliónu korun. Ve stejném období loňského roku vykázala ztrátu 36 miliónů korun. Do výsledku se promítla zvýšená poptávka po produkci. V zahraničí je značná poptávka po metylesteru řepkového oleje, který se přidává do bionafty, řekla mluvčí Setuzy Marie Logrová. Tržby za prodej činily 1,9 miliardy korun.

Kvůli chladnému počasí a častějším přeháňkám jsou průtoky tuzemských řek stále poměrně vysoké. Vodáci se tak mohou vypravit i na dolní toky, aniž by o své lodě museli mít strach. Při sjíždění jezů velkých řek je ale potřeba být opatrný, sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.
Lužnicí v Bechyni protéká téměř 50 metrů krychlových za sekundu a podobný stav je i na Berunce v Plzni. Hladina Ohře pod Karlovými Vary se zvýší o víkendu, protože na jejím přítoku Teplé se pojede závod ve sjezdu na divoké vodě a bude proto upouštěna přehrada Březová. Závody ve Varech nebudou jediným vodáckým podnikem víkendu, uskuteční se také soutěž raftů v pražské Tróji. Průtoky kolem 40 metrů krychlových jsou v těchto dnech na Sázavě v Nespekách, Moravě v Olomouci či Bečvě v Dluhonicích. Vodáci, kteří milují opuštěnější řeky, si mohou stále ještě vyjet na Jihlavu, Odru, Nežárku, Orlici nebo Ploučnici, dodal Jančar.

Letos pripravuje na centralni urovni ministerstvo zemedelstvi tzv. Plan hlavnich povodi (PHP). Ten ma do konce roku schvalovat vlada a v nedavno publikovanem navrhu bohuzel figuruje na uzemi Ceske republiky celkem 205  prehrad (slovy dve ste pet). Druhym problemem je, ze navrh Planu hlavnich povodi ve sve navrhovane podobi rovnez explicitne uvadi, ze "Pro ochranu lokalit pro akumulaci povrchovych vod bude vyuzit institut uzemni rezervy podle noveho stavebniho zakona". To by vpraxi znamenalo stavebni uzaveru ve vsech uzemich, kde se prehrady do budoucna planuji.
Vice informaci vcetne navrhu planu najdete na strankach ministerstva:
http://www.mze.cz/Index.aspx?&&ch=79&typ=1&val=37468&ids=593

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů