Pátek, 19. dubna 2024

Ekologický dům ze dřeva a slámy za cenu panelákového bytu

Ekologický dům ze dřeva a slámy za cenu panelákového bytu
Pár týdnů zbývá do dokončení prvního z deseti nízkoenergetických domků v Jindřichovicích pod Smrkem. Obec chce novými domy, které prodává i s pozemkem za 1,5 milionu korun, přilákat do vsi nové obyvatele. Město postupně rozprodá poblíž fotbalového hřiště deset domů, každý s pozemkem kolem půl hektaru. Do prvního, ukázkového, se stěhuje starosta Petr Pávek.

 

Ekologický dům v Jindřichovicích pod Smrkem

V Jindřichovicích pod Smrkem dokončují první ekologický dům.

Autor: www.jindrichovice.cz

Chceme sem přilákat hlavně lidi v produktivním věku z velkých měst,“ plánuje starosta. „Není to pro lidi, co každý den musí za prací daleko dojíždět, spíše pro svobodnější povolání,“ dodává.

Domek o obytné ploše zhruba 110 metrů čtverečních je postaven ze dřeva, slámy, kamene a cihel. Izolované jsou deskami z recyklovaného papíru. Dům vytápí tepelné čerpadlo a krbová kamna.

Majitelé mají i studnu a čistírnu odpadních vod
Domky tvoří konstrukce z dřevěných trámů, stěny jsou vyplněné lisovanými deskami ze slámy, doplněné o izolaci z papíru. Oba materiály jsou ošetřeny, aby nepodléhaly škůdcům a jsou nehořlavé. V základní variantě za 1,5 milionu korun mají noví majitelé i vlastní studnu a čistírnu odpadních vod.

Netradičně je řešená například střecha, která je porostlá trávou. Pávek to považuje za nejlepší izolaci. Za příplatek si lidé mohou nechat ještě vybudovat solární panely. Střecha z trávy je podmínkou pro každý nový dům v Jindřichovicích.

Podle Pávka trvala stavba domku zhruba tři měsíce. Zbylých devět chce postavit obec najednou, aby vyšly co nejlevněji. „Staví to místní firmy,“ podotkl Pávek. „Chceme tím ukázat, že bydlení se dá pořídit i levně. Jakmile by do toho vstoupil investor, cena by byla určitě podstatně vyšší. My na tom nevyděláváme,“ dodal starosta.

Cenu nového domku značně zlevňuje fakt, že lidé nemusí platit za pozemek, ten obec dává k domu zdarma. „Měli jsme tu již odhadce z bank kvůli hypotékám, tržní odhad byl na 2,25 milionu korun za takový domek,“ podotkl Pávek.

Hodnota bydlení v Jindřichovicích ještě vzroste, pokud se obci podaří získat peníze na stavbu univerzitního centra. Lidé v nových domech budou mít nejen ekologické bydlení, ale obnovitelné zdroje je čekají všude kolem. Z pozemku je například výhled na dvě větrné elektrárny.

Výstavba energeticky úsporných domů je dalším z řady jindřichovických projektů z oboru využití obnovitelných zdrojů energie. V malé obci ve Frýdlantském výběžku už stojí dvě větrné elektrárny a obecní budovy vytápí kotelna na biomasu.

Zájem o domy projevily podle Pávka desítky lidí, obec si podle jeho slov bude vybírat. Pro zájemce ale chystá i pomoc se sháněním hypotéky. Nízkoenergetické domy vznikají v kraji zatím jen minimálně, jde většinou jen o individuální stavby. Podobný projekt chystají například v Desné, nevybrali ale dosud investora.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů