Středa, 24. dubna 2024

Nedostanou nás, ani po zlém

Nedostanou nás, ani po zlém
Sociální demokraté se stále snaží získat zelené na svou stranu. Posledním pokusem byl dopis premiérova ekologického poradce, který se jim snažil dokázat, že ČSSD má k zeleným blíž než ODS.
"Pro podporu menšinového kabinetu závislého na komunistech nás nikdy nezískají, už by to mohli konečně pochopit," říká v rozhovoru pro HN předseda strany zelených Martin Bursík.


HN: ČSSD si dává s vyjednáváním o podpoře nové vlády na čas. I proto, že testují "pevnost té druhé stovky". Míří na vás. Premiérův poradce Petr Petržílek se vás snaží přesvědčit, že s ODS nedostanete šanci prosadit zelenou politiku.
S panem Petržílkem se dobře znám. Byl náměstkem na Ministerstvu životního prostředí. Trochu mě rozesmálo, když jsem si přečetl titulek "S Bursíkem jsme kamarádi, píšeme spolu knihu". Ta kniha, to je výklad zákona.
Petržílek skutečně poslal dopis, který přišel den před republikovou radou členům předsednictva. Vybízel zelené, aby si srovnali programy. Přesvědčoval je, že mají blíž k sociální demokracii než k ODS. Vyzýval nás, abychom šli s nimi. Zároveň se snažil na citacích Mirka Topolánka doložit, jak ODS škodí životnímu prostředí. Chování pana Petržílka považuji na nepřijatelné. To je za hranou politické etiky.


HN: Může tento atak nabourat jednotu zelených a jejich účinkování ve středopravé vládě s ODS a lidovci?
Nemůže. Ten cynismus a pragmatismus jde hodně daleko. Když to nejde po dobrém, snaží se teď ČSSD po zlém, přesvědčit zelené, aby spolupracovali na projektu menšinové vlády s podporou komunistů. Oni si myslí, že si to vynutí. Mýlí se.
Já jsem na nepřijatelné chování pana Petržílka upozornil na republikové radě. Zasmáli jsme se tomu. Účast v menšinové vládě s podporou komunistů byla razantně odmítnuta. Naši jednotu už otestovali a dál s tím nemusí ztrácet energii. Snad už by mohli snahy o rozbití zelených nechat a chovat se normálně.


HN: Sociální demokraté uvažují, že by nakonec mohli menšinovou vládu ODS podpořit. Ale jen s lidovci, bez vás. Počítáte s takovým koncem koaličního projektu?
My se nyní ze sta procent soustředíme na tu první variantu: koaliční vládu s ODS a lidovci. To od nás očekávají voliči. Zároveň jsme samozřejmě schopni posoudit všechny další možnosti, o kterých se bude jednat. Teď není rozhodnuto.
Máme samozřejmě v hlavě další scénáře. Ten, o němž mluvíte, je až druhý pokus. My stále věříme, že se podaří ten první a kabinet důvěru získá.
Důležité je teď odblokovat pozici sociálních demokratů, kdy se odmítají bavit o programu. Říkají: Nám je jedno, jaký program připravíme, stejně vládu nepodpoříme. Když u toho nebude my, tak nic.


HN: Jak je možné přimět je, aby vyložili karty na stůl a otevřeně řekli, co chtějí? Ať už jde o program či personální obsazení důležitých postů.
Jejich pozice je dlouhodobě neudržitelná. Nemohou hrát dlouho roli strany, která všechno blokuje a žene zemi do nestability. Až přijdeme s programem, začne se o něm diskutovat a Paroubkovi sociální demokraté se k němu budou muset nějak postavit.
To může uvolnit situaci, která nyní vypadá zablokovaně. Nedokážeme jim ale ten program předložit teď. Potřebujeme ještě několik dní, abychom ho dokázali precizně doladit.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů