Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

ZLÍN – Až do 3. července 2006 má veřejnost možnost zapojit se do zjišťovacího řízení ke koncepci "Regionální operační program pro NUTS II Střední Morava,“ a to z hlediska vlivů této koncepce na životní prostředí.
K materiálu „Oznámení o hodnocení vlivů koncepce na životní prostředí,“ který je zveřejněn na úřední desce i na webových stránkách Zlínského kraje (www.kr-zlinsky.cz), se může každý občan písemně vyjádřit a adresovat své připomínky Ministerstvu životního prostředí, odboru posuzování vlivů na životní prostředí.
Další informace:
Patrik Kamas, tiskový mluvčí
577 043 190, 731 555 104

Budapešť (TASR) - Najmenej 2145 osôb zatiaľ ochorelo po tom, čo počas víkendu v maďarskom Miškovci bola pitná voda infikovaná vírusom aj baktériami. Stopäťdesiat ľudí museli hospitalizovať, uviedol včera v Budapešti hlavný hygienik László Bujdosó.
"V novodobej histórii Maďarska ide o najvážnejšiu infekciu pitnou vodou," povedal hlavný hygienik a dodal, že počet pacientov ešte môže vzrásť. Dodávka pitnej vody v Miškovci je podľa jeho vyjadrenia špecifická, zásobárne vody sú v krasoch a tie sú zraniteľné vonkajším znečistením. Tamojší systém dodávky pitnej vody má 94 rokov, doteraz sa nikdy nič podobné nestalo, ide o mimoriadnu prírodnú katastrofu, dodal Bujdosó.
Zásobáreň pitnej vody bola infikovaná pravdepodobne vodou z malého jazera po minulotýždňovej prietrži mračien, vírusové ochorenia sa objavili koncom týždňa. Neskôr hygienici vo vzorkách vody z vodovodnej siete zistili, že popri víruse calici obsahuje aj baktérie, ktoré mohli spôsobiť šírenie nákazy aj medzi ľuďmi, dôkazy o tom však zatiaľ nenašli. Mestské vodárne dezinfikovali v tejto súvislosti 142-kilometrovú sieť, od víkendu zabezpečovali občanom pitnú vodu v igelitových vrecúškach. Včera už dodávku vody obnovili.

Společnost Orco Property Group, významný developer, investor a správce nemovitostí ve střední Evropě, a společnost THEOLIA, evropský výrobce elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, se spojily za účelem založení firmy "T-O Green Europe".
T-O Green Europe, společnost se sídlem v České republice, bude vyvíjet a řídit elektrárny produkující elektrickou energii z obnovitelných zdrojů (vítr, slunce, biomasa) ve střední Evropě.
Zaměří se také na zvýšení efektivnosti využívání elektrické energie při realizaci a provozování projektů společnosti Orco Property Group. Orco poskytne své odborné znalosti a zázemí v regionu , kde působí již od roku 1991.
Nově vzniklá společnost se zapojí do celosvětového boje proti klimatickým změnám, a to dodržováním projektových mechanismů Kyotského protokolu.
Bude těžit ze spojení společností Orco a THEOLIA a jejich odborných znalostí a úsilí.
T-O Green Europe se stane díky spojení dvou silných společností jedinečným hráčem řídícím celý proces výroby zelené elektrické energie.

Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) vyplývá, že lidí, kteří nejsou spokojeni s životním prostředím v České republice, je zhruba stejně jako těch, kterým jeho kvalita vyhovuje. Příznivě tento problém vnímá 49 procent respondentů, zatímco kritický postoj zaujímá o dvě procenta lidí méně. 73 procent dotázaných vnímá pozitivně životní prostředí v místě svého bydliště, nespokojena je čtvrtina respondentů.

Slovácké vodárny a kanalizace Uherské Hradiště zvýšily loni v meziročním srovnání výkony o zhruba sedm milionů korun na 265,7 milionu korun. Zisk mírně vzrostl na více než deset milionů korun.
Aktiva se meziročně zvýšila kvůli nepeněžitým vkladům vodárenského majetku asi o 84 milionů korun na 871,4 milionu korun.
Akciová společnost Slovácké vodárny a kanalizace zásobuje pitnou vodou asi 114.400 obyvatel Uherskohradišťska, délka vodovodní sítě činí 820 kilometrů. Společnost provozuje také 490 kilometrů kanalizace a 15 čističek odpadních vod.

Svého chlupatého potomka představila včera v Zoo Lešná veřejnosti jeho pyšná matka, samice medvěda ušatého Julischka. Mládě se narodilo v polovině ledna. " Je to vůbec první zvíře tohoto druhu, které se nám podařilo odchovat. Máme z toho obrovskou radost. Na medvídě jsme čekali pětatřicet let a teď je právem nejobdivovanějším miminem u nás," uvedla mluvčí zahrady Romana Bujáčková. Medvědi jsou samotáři, proto je návštěvníci zoo ve výběhu nezastihnou nikdy dohromady.

Příbram - Na dole Vojtěch v Příbrami se ve středu 21. června uskuteční vernisáž výstavy s názvem 2 3 VVL. Jedná se o výstavu prací z vlnité lepenky. Záměrem výstavy je upozornit na vlnitou lepenku jako na vysoce ekologický materiál. Část exponátů bude zavěšena v interiéru historické šachetní budovy z roku 1870 a bude nabízet nevšední prostorové pohledy na objekty. Součástí je koncert z cyklu historie hornictví a hudba příbramského souboru historických nástrojů Chairé. Výstava potrvá do 31. října.

Ústecká Spolchemie se rozhodla přejít při výrobě chlóru na modernější technologii, která nepotřebuje rtuť. Proto je šetrná k životnímu prostředí. Záměr stavby nového provozu je součástí žádosti o integrované povolení, kterou v nejbližší době Spolchemie podá ústeckému krajskému úřadu, uvedl mluvčí chemičky Zdeněk Rytíř. Používání rtuti k výrobě chlóru kritizují ekologické organizace. Společně s Evropskou unií proto usilují o ukončení provozu amalgámových elektrolýz v Evropě. Nahrazení amalgámové elektrolýzy moderní membránovou doporučuje chemičce i studie, kterou v roce 2003 nechalo zpracovat město Ústí nad Labem. Studie byla reakcí na požár v roce 2002.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů