Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Karlovy Vary - V Karlovarském kraji je většina vodních nádrží čistá a vhodná ke koupání. Hygienici začali s kontrolami vybraných umělých i přírodních koupališť v regionu, celkem jich budou do konce srpna sledovat téměř tři desítky. První kontroly provedli hygienici v květnu, další přišly na řadu v prvním červnovém týdnu. Dá se očekávat, že kvalita vody se začne nejdříve zhoršovat už tradičně v přehradě Skalka a ve Velkém rybníku. Vyplývá to z informací krajské hygienické stanice.
Zkrátka přijdou letos zřejmě zájemci o koupání v Děpoltovicích, protože ruští majitelé pláží dosavadního koupaliště z první republiky chtějí na plážích rybníka začít stavět.

Benátky nad Jizerou ÄMěsto chce více recyklovat to, co skončí v popelnicích, a zvýšit počet kontejnerů na separovaný odpad. Zastupitelé města proto schválili plán odpadového hospodářství. "Plán má mít každé město, které je původcem deseti tun nebezpečného odpadu nebo jednoho tisíce tun ostatního odpadu," vysvětlil zpracovatel plánu Karel Bursa. Stát navíc nabádá města a obce k prakticky nesplnitelnému cíli, aby se využívalo padesát procent všech odpadů. "Nyní je to zhruba pět procent a my se podle plánu dostaneme na téměř 25 procent," řekl Bursa. "Zažádali jsme o grant Středočeského kraje, takže už letos bychom snad měli zvýšit počet nádob na separovaný odpad. Bude však hlavně na lidech, jaký efekt v třídění to bude mít," řekl starosta Benátek Jaroslav Král. Upozornil hlavně na to, že město už v minulosti mělo kontejnery na bílé a barevné sklo, ale přesto bylo nutné sklo ještě po naplnění nádob třídit.

Čína potvrdila nový významný objev zemního plynu ve vodách Jihočínského moře. Příslušný činitel firmy Husky Energy, která sídlí v Kanadě, uvedl, že se objev týká průzkumného vrtu v hloubce 1500 metrů, ve vodách asi 300 kilometrů jihovýchodě od Hongkongu.
Tato firma získala v r. 2004 právo na průzkum zemního plynu v dané oblasti. Podle odhadu bude nový objev znamenat těžbu o kapacitě 4 až 6 bilionů krychlových metrů.

Podle Mezinárodní agentury pro recyklaci pneumatik (BIR) je množství recyklovaných starých pneu v Evropě mnohem vyšší než v USA. Zpráva vyšla u příležitosti posouzení vývoje v této oblasti za období 1994 až 2004. Předseda BIR, Barend Ten Bruggencate z Nizozemí oznámil na setkání v Pekingu, že 62 % starých pneumatik z EU skončilo v roce 1994 na skládkách. V roce 2004 toto číslo činilo 20 %, což znamená, že bylo v EU zrecyklováno 3213 tun starých pneumatik. Ze 31 % z nich byla vyrobená elektrická energie (v roce 1994 to bylo pouze 11 %). V oblasti dalšího využití tohoto materiálu vidí společnost velký potenciál v použití starých pneumatik při výrobě povrchů dětských hřišť a povrchů sportovišť. Potvrdil také, že tyto produkty by mohly být použity na pekingských Olympijských hrách v roce 2012. Předseda BIR také rázně zamítl názor, který otiskl jeden holandský deník. Jeho autor tvrdil, že rozdrcená guma ze starých pneumatik je karcinogenní. Holandské ministerstvo prostředí provedlo testy, jejichž výsledkem bylo, že drť z pneumatik rakovinu nezpůsobuje, vyzdvihl Bruggencate. Výsledky setkání byly pozitivní, na životní prostředí se v této oblasti bere stále větší důraz.

Nejmenší zájem ochranu životního prostředí má podle respondentů průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění parlament, naopak nejvýše lidé hodnotili činnost obecních úřadů a ekologických organizací.
Aktivity ekologických organizací ocenilo 58 procent dotázaných, 12 procent pak považuje jejich práci za velmi dobrou. Práci radnic vyzdvihlo 59, respektive 8 procent. Přes 60 procent účastníků průzkumu pak jako spíše či velmi špatnou hodnotilo práci parlamentu na tomto poli, za spíše dobrou ji považuje 17 procent osob.
Ministerstva získala kladná vyjádření v 36 procentech případů, krajské úřady ve 34 procentech. Ekologické působení vlád považuje za velmi dobré jedno procenta, za spíše dobré 29 procent oslovených.

Slaný - S rozšířením původní zeleně a vybudováním sítě pěších stezek a cyklostezek počítá architektonický projekt zaměřený na založení lesoparku Háje, který v současné době dokončuje město Slaný. Práce na jedné ze tří částí rozsáhlého lesoparku mají začít letos na podzim a město je nebude muset hradit pouze ze svého rozpočtu. Projekt totiž uspěl v programu Pivovary Staropramen městům, z něhož Slaný získá 250 tisíc korun. Přibližně stejnou částku pak investuje ze své kasy. "Projekt, který Slaný přihlásilo do programu, si klade za cíl rozšířit plochu městské zeleně, oddělit vhodným způsobem vzniklou průmyslovou zónu a vybudovat odpočinkovou oblast pro obyvatele města," uvedla manažerka pivovaru pro vnější vztahy Michaela Trýznová. Podle starosty Ivo Rubíka město lesopark Háje rekultivuje už více než tři roky. "Za tu dobu jsme do prací investovali zhruba jeden milion korun," uvedl. Slaný je jediné středočeské město, jehož projekt v konkurenci 125 dalších obcí zaujal. O výsledcích programu rozhodovali svým hlasováním sami zaměstnanci pivovaru.

BRNO - Soutěž o ekologicky nejpříznivější provoz úřadu či instituce veřejné správy v Jihomoravském kraji vyhlásil ředitel krajského úřadu Jiří Crha.
Je v souladu s projektem nazvaným Podpora zeleného úřadování všech stupňů veřejné správy.
Přihlásit se lze do 30. června přímo na odboru životního prostředí, formulář najdete na adrese www.krjihomoravsky.cz/urad/ozp/Vyzvazeleneuradovani.doc.
Crha v této souvislosti informoval, že také krajský úřad se aktivně snaží omezit nepříznivé dopady svého provozu na životní prostředí.
Děje se tak zejména tříděním a následnou recyklací odpadu -v souladu s platnou legislativou. Konkrétně na všech toaletách najdete koše označené nápisem PET láhve.
Úspor elektrické energie bylo dosaženo výměnou starších typů osvětlení. Každý měsíc je z objektů hejtmanství odvezeno šestnáct kontejnerů papíru s obsahem 1100 litrů. Soutěž bude uzavřena v září, vyhodnocovat bude koordinační skupina

Ve světě se ekologicky obhospodařuje více než 31 milionů hektarů zemědělsky využívaných ploch. To vyplývá ze studie, kterou představila Mezinárodní federace svazů ekologických zemědělců  (IFOAM), Nadace pro ekologii a zemědělství (SÖL) a Výzkumný ústav pro ekologické zemědělství (FIBL). Největším bioproducentem je s plochou 12,1 mil. ha Austrálie, následuje Čína (3,5 mil. ha) a Argentina (2,8 mil. ha). Co se týče podílu ekologických ploch z celkové výměry zemědělsky využívaných ploch, patří prvenství evropským alpským zemím, např. Švýcarsku (10 %) a také Skandinávii. Světový obrat v oblasti bioproduktů činil podle studie v roce 2004 19,8 miliard EUR, přičemž největší podíl byl realizován v Evropě a Severní Americe.

Formule 1 na jednom z klasických okruhů je zachráněna. Místní obyvatelé, kteří požadovali zákaz závodění kvůli hluku, si vymohli omezení aktivit na okruhu a managementem okruhu podepsali memorandum, podle něhož už nebudou závodům bránit.
Podle dohody mohou na okruhu jezdit auta s tlumičem výfuku neomezeně a ty bez něj 110 dní. Vedení rovněž muselo přislíbit, že vybuduje další protihluková opatření.

Klíše - Přednáškou a besedou Termální prameny v Severních Čechách končí dnes od 17.00 hodin ekologický cyklus podvečerů V obraze 2006. Zkušený odborník z oboru hydrogeologie Vratislav Nakládal v Malé aule UJEP v ulici České mládeže 8 načrtne možnosti i představí současné využívání těchto zdrojů. Vysvětlí také jejich původ i význam a uvede příklady vzorné i politováníhodné praxe. Cyklus Univerzity J. E. Purkyně začal 25. dubna, díky podpoře města Ústí nabídl již 4 programy.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů