Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jezdí se na gumách "ekologických" ... ale i dočista prázdných

Konkurence na trhu pneumatik je stejně ostrá a tvrdá jako na trhu automobilů, což je pochopitelné.
Jezdí se na gumách "ekologických" ... ale i dočista prázdných
Výrobci pneu se tudíž snaží své produkty maximálně inovovat, přičemž inovační úsilí sleduje v různých firmách různé cesty. Pozitivní je na tom hlavně to, že uživatelé na tom mohou získat, protože na trh přijde dříve či později dokonalejší obutí pro jejich vozy.

PNEUMATIKY "ENERGY"

Renomovaný výrobce v oboru Michelin vsadil na tzv. "ekologické" pneumatiky, prop které zvolil označení "Energy" ( kvůli úspornosti jejich provozu). Aby firma zdůraznila ekologičnost svého počínání, začala dané pneu dodávat na trh USA dokonce v zelené barvě - ale tento marketingový tah nevyšel a firma se vrátila ke klasické černé. Nicméně prvenství v uvádění ekologických pneumatik na trh tomuto francouzskému výrobci zatím zůstává.

V čem spočívá ona ekologičnost především? V tom, že gumy mají do svého povrchu vylisován větší počet rýh a tedy nepřicházejí do styku s vozovkou tak velkou plochou jako gumy s nižším počtem rýh. Proto odpor, který musejí kola vozu při jízdě překonávat, je nižší, a nižší je i spotřeba pohonných hmot, a navíc je nižší i hladina hluku, který vyvolávají pneumatiky při pohybu po vozovce.

Na trhu je dnes už třetí generace pneumatik Energy, u níž se zjistilo, že spotřeba paliva je o 5 % nižší než u předchozí generace. Pracuje se na pneumatice čtvrté generace, která by měla vést ke snížení spotřeby paliva při jízdě vozu o dalších 10 %. To už jsou úspory v řádu decilitrů a litrů. Michelin by chtěl do roku 2020 (tedy v některé z dalších svých generací pneumatik) inovovat pneumatiky natolik, aby se odpor, který pneumatiky musejí při jízdě překonávat, snížil oproti současné době na polovinu.

Odborníci od Michelina vypočetli, že kdyby (teoreticky) během krátké doby všechny automobily v Evropě začaly používat ekologické pneumatiky, znamenalo by to úsporu 6 miliard litrů dieselového paliva, výrazně by se zlepšilo ovzduší, protože by do něho unikalo až o 15 milionů tun CO2 méně.

OŽEHAVÁ (A ZATÍM TROCHU OBCHÁZENÁ) OTÁZKA HLUČNOSTI

Před několika lety došlo k zajímavému paradoxu. Spolkový úřad pro životní prostředí v SRN tehdy udělil cenu "Modrý anděl" (téměř) bezhlučné pneumatice SP Sport 200 E, což byl výsledek technického vývoje firmy Dunlop v Hanau. Avšak zástupci firmy odmítli cenu převzít. Sdíleli totiž obavy jiných výrobců pneumatik, svých konkurenlů, že institutu udílení ceny by mohla Komise EU využít k tomu, aby zavedla velice přísná ustanovení pro hlučnost pneumatik obecně, což by vyvolalo dramatické změny na trhu.

Tak či onak, bez ceny anebo s ní, je zřejmé, že otázka hlučnosti pneumatik vystupuje stále více do popředí, a že stupeň hlučnosti "svištění gum" se stává stále důležitějším kritériem při posuzování kvality vozů a pohodlí při jejich užívání.

PNEUMATIKY PRO "NOUZOVOU" JÍZDU: RUNON FLAT

Takto jsou označovány pneumatiky, které jsou schopny jet i poté, co v nich není vzduch (tedy když se "píchne"), a to dokonce několik kilometrů, byť se sníženou rychlostí. Takovéto pneumatiky prakticky vylučují neovladatelnost vozidla při náhlém proražení gumy (a tedy riziko havárie) a rizika spojená s výměnou gumy na silnicích, kde ji řidič musí provádět za čilého provozu.

Podstata inovace zde spočívá ve výrazném zesílení bočních stěn pneumatiky, které se takto udržují v poloze kolmé vůči vozovce poměrně dlouhou dobu. Na tento typ gum se zaměřuje více výrobců, a největšího pokroku mezi nimi dosahuje známý Dunlop - jeho "RunOn Flat tyres" dnes prakticky slouží jako špičkový standard, k němuž se ostatní snaží přiblížit. Testy ukázaly, že s těmito prázdnými pneu se zesílenými bočními stranami se vůz pohybuje tak, jako by v pneumatikách byl pořád ještě nahuštěn vzduch o tlaku 1,0 až 1,2 barů..

Výhodou je zde i to, že pokud se automobilista rozhodne používat gumy RunOnFlat, nemusí si kvůli tomu pořizovat žádné speciální ráfky (což je přednost, kterou jiní výrobci tohoto typu pneumatik zatím neposkytují).

Pneumatiky určené pro nouzovou jízdu bez vzduchu se už používají u vozů sérií 1er a 3er v BMW, a také u vozů třídy A a C v Mercedesu, a na přání jsou jimi opatřovány i automobily značky Opel.

JINÉ REAKCE NA ÚNIK VZDUCHU Z PNEUMATIK

Jiným směrem inovačního úsilí je nově vyvíjené disky kol. Michelin vyvinul speciální disky - Systém Pax, který zabraňuje tomu, aby se při náhlém úniku vzduchu z pneumatik tyto dostaly do smyku.

O totéž se snaží firma Continental, která hodlá stejného efektu zajišťujícího bezpečnost dosáhnout pomocí tzv. bezpečnostního kruhu. Jde ale zatím o vývojovou záležitost, a proslýchá se, že kruh se dá do prostoru merzi gumy a ráfky nesnadno montovat, a že se hodí jenom pro určité velikosti (průměry) ráfků.

S jinou zajímavou novinkou přišla firma Falken z Offenbachu, která vyvinula pneumatiku Sincera SN 828. Ta je opatřena systémem varujícím před přílišným oděrem, opotřebením gumy, který samozřejmě zároveň upozorňuje, že je nutno pneumatiku vyměnit.

CO V BLÍZKÉ BUDOUCNOSTI?

Vbrzku lze očekávat, že na trh přijdou pneumatiky s čipy, takže se bude jednat o "inteligentní" pneu. Goodyear a Dunlop v současné době totiž testují pneumatiky opatřené RFID. Testy neprobíhají jenom ve zkušebních prostorách, ale i přímo v reálném provozu, konkrétně v automobilech spedičních společností a v závodních automobilech Formule 1.
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů