Čtvrtek, 28. března 2024

Pecina napadl zelené, ti chtějí jeho odchod

Pecina napadl zelené, ti chtějí jeho odchod
Bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu a nynější šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Martin Pecina ostře kritizoval energetický program Strany zelených. Programové odmítnutí výstavby nových jaderných bloků označil za krátkozraké a laciné gesto a dodal, že snahu zelených usednout do vládních křesel sleduje s velkou obavou.
"České pořekadlo o kozlovi, který se stal zahradníkem, může v ČR brzy nabýt obludných rozměrů," napsal v komentáři, který poskytl ČTK. Šéf zelených Martin Bursík považuje Pecinovo vyjádření za hrubé zasahování do politiky. Předseda ÚOHS by měl podle něj zvážit rezignaci, nebo bude strana usilovat o jeho odvolání.
Podle Peciny není překvapením, že se zelení snaží prosadit do koaliční smlouvy zákaz výstavby dalších jaderných reaktorů a zároveň zákaz rozšiřování těžby uhlí.
"Překvapením to není i proto, že místopředsedkyně této strany paní (Dana) Kuchtová, která v minulosti nechvalně proslula jako takzvaná "jihočeská matka", byla za činnost proti našim jaderným elektrárnám, a tím i proti naší energetice v minulosti poměrně otevřeně placena ze zdrojů plynoucích od konkurence, konkrétně z Rakouska," napsal Pecina.
K dalšímu rozvoji jaderné energetiky v ČR podle něj neexistuje žádná racionální alternativa. "Představa o nahrazení uhelných a jaderných elektráren obnovitelnými zdroji je směšná. Jeden blok Jaderné elektrárny Temelín vyrobí stejně energie jako tři tisíce těch největších vrtulí (větrných elektráren)," uvedl. "Tři tisíce vrtulí za jeden blok elektrárny - to je dnešní nabídka zelených demagogů," napsal.
"Nedovedu si představit jedinou zemi EU, ve které by podobně arogantní a politicky motivované vyjádření nestálo předsedu nezávislého antimonopolního úřadu místo," uvedl v tiskovém prohlášení Bursík. Pecinovo vyjádření je podle něj snaha ovlivnit povolební politická jednání ve prospěch uhelných společností a jaderné lobby. Apeluje proto na dosluhující vládu, aby "respektovala politickou kulturu a předložila prezidentu republiky návrh na odvolání předsedy ÚOHS".
Podle premiéra Jiřího Paroubka je Pecina korektní státní úředník. "Myslím si, že pan Pecina je korektní státní úředník a tohleto určitě bylo zkresleno," řekl Paroubek novinářům.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů