Středa, 24. dubna 2024

Koaliční smlouva obejde sporné body

Koaliční smlouva obejde sporné body
Program koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a zelených bude podle všeho velmi pružný. Sporné body jako například školné budou buď vyřešeny obecnou formulací, nebo se rozhodnutí přesune do blíže nespecifikované budoucnosti.
Konečné znění koaliční dohody včera večer dolaďovali v poslanecké sněmovně straničtí experti společně s lídry koaličních stran. Problémy se objevily hlavně v ekologické části programu. Jednání skončilo až po uzávěrce tohoto vydání.

Nechme to na potom
Podle účastníků vyjednávání je ale ve většině sporných případů postup jasný. V koaliční smlouvě budou pouze průsečíky programů jednotlivých stran a problémy se odsunou na později. "Například školné necháme otevřené, musíme respektovat, že zelení jsou proti němu," vysvětloval před jednáním postup vyjednávač ODS pro oblast školství Walter Bartoš.
V koaliční dohodě by se proto měla objevit formulace, že o "absolventském poplatku", jak Topolánkova strana nazývá školné, rozhodne budoucí vláda až během svého provozu.
Podobně nebude v koaliční smlouvě žádná zmínka o evropské ústavní smlouvě, která je pro část občanských demokratů nepřijatelná.
A pokud jde o jadernou energetiku, která trápí zelené, koaliční dohoda se omezí na formulaci, že o ní vláda "nebude rozhodovat".

Nejdřív program, pak posty
Úspěšnost jednotlivých stran při vyjednávání o programu ale může mít vliv i na rozdělení ministerstev.
"Pokud se nám podaří vyjednat přesun kamiónů ze silnic na železnici, tak budeme chtít Ministerstvo dopravy. V případě, že si to v programových jednáních neprosadíme, tak se ho samozřejmě rádi zřekneme," řekl HN zdroj z vedení Strany zelených, který nechtěl být jmenován. To, že požadavky stran na jednotlivá ministerstva přijdou na řadu později, potvrzuje i vyjednávač ODS pro oblast zdravotnictví Tomáš Julínek.
"Otevřená jsou stále všechna ministerstva a to mezi všemi," prohlašuje Julínek a dokládá to na příkladu "svého" resortu. "Příprava ODS na Ministerstvo zdravotnictví je ze všech stran nejlepší, ale to se může změnit," říká opatrně. Ve zdravotnictví panuje podle něj shoda na poplatcích u lékaře a v nemocnicích. Vyjednávači tak už mají řešit pouze to, jak vysoký by byl práh pro osvobození od poplatků ze sociálních důvodů.

Něco nehraje
Nejrazantněji nastoupili do včerejšího večerního jednání zelení. Jejich předseda Martin Bursík v Českém rozhlase prohlásil, že existují rozpory mezi tím, co už dohodli předsedové stran a tím, jak jednají expertní skupiny. Problém se podle něj týká hlavně vyjednavačů ODS. Předsedové stran podle Bursíka například dohodli, že vláda zachová těžební limity a nebude ani stavět další bloky jaderných elektráren. Zároveň prý ale lidé z expertní skupiny ODS dávají zeleným na výběr, jestli v bude v programu bod o limitech či o jaderných elektrárnách. "Něco nehraje. Je potřeba, aby se v tom rychle udělal pořádek," uvedl Bursík.
Právě ekologická část programu vyvolávala včera největší komplikace.
V druhé polovině týdne budou předsedové stran jednat o obsazení ministerských funkcí. Koaliční smlouvu se chystají podepsat příští týden.


Jak by mohla vypadat Topolánkova vláda
Kabinet by měl mít 15 členů, devět má získat ODS, po třech zelení a lidovci.


Premiér
Mirek Topolánek (ODS)


Ministr zahraničí
Alexandr Vondra (ODS)


Ministr pro Evropskou unii
Martin Bursík (SZ)


Ministr financí
Vlastimil Tlustý (ODS)


Ministryně práce a sociálních věcí
Miroslava Němcová (ODS)


Ministr spravedlnosti
Jiří Pospíšil (ODS) nebo Vlasta Parkanová (KDU-ČSL)


Ministr dopravy
Aleš Řebíček (ODS) či Petr Šlégr (SZ)


Ministr pro venkov (sloučená ministerstva zemědělství a místního rozvoje)
Miroslav Kalousek (KDU-ČSL)


Ministr obrany
Petr Nečas (ODS)


Ministr vnitra
Ivan Langer (ODS)


Ministr zdravotnictví
Tomáš Julínek (ODS)


Ministr životního prostředí
Ivan Dejmal (SZ)


Ministr průmyslu
Martin Říman (ODS)


Ministr kultury
Milan Šimonovský (KDU-ČSL)


Ministryně školství
Dana Kuchtová (SZ)
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů