Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Švédská automobilka Volvo vyvinula prototyp automobilu, který může spalovat pět různých druhů paliv. Jeho motor může kromě běžného benzínu spalovat rovněž ekologicky čistá paliva, jako je zemní plyn, biometan, hytan (10 % vodíku 90 % metanu) či bioetanol, která produkují minimum skleníkových plynů. Jak uvedl Hans Folkesson, senior viceprezident pro výzkum a vývoj, má vůz nazvaný Multi-Fuel motor stejně silný a výkonný, a to při jakémkoli použití paliva. Turbomotor o výkonu 147 kW splňuje emisní nové přísné normy Euro 5, které ještě ani nejsou komisemi oficiálně schváleny. Novinka byla oficiálně představena na soutěži nízkoenergetických vozidel, bezpečných automobilů a městských pohyblivých vozítek, Michelin Challenge Bibendum, počátkem června v Paříži.

V posledních měsících se v Brně rozjíždí biotechnologický klastr, první podobného zaměření v Česku. V účelovém sdružení Water Treatment Alliance pracují dvě vysoké školy a 15 firem, které se budou zabývat například vývojem technologií v oblasti čištění vod. Společnosti v klastru se už věnují například vývoji technologie pro koncové čištění vody. Spolupracovat by chtěly také na čištění brněnské přehrady.

Nováky - Na dvore pri základnej škole v Novákoch, v ktorej sa učia deti na prvom stupni, bude onedlho fungovať trieda v prírode. „Zapojili sme sa do projektu, ktorý vyhlásila nadácia Pontis, v ktorom sme žiadali finančné prostriedky na vytvorenie triedy v prírode. Získali sme štyridsaťtisíc korún. Zakúpili sme altánok na mieru. Momentálne sa budujú základy a neskôr zakúpime stoly a stoličky. Peniaze z grantu postačia len na altánok, na ostatné zariadenie budeme musieť nájsť sponzorov. Celý projekt bude stáť približne stotisíc korún,“ povedala Anna Chlupíková. Trieda v prírode bude slúžiť nielen na hodiny prírodovedy a vlastivedy, ale počas pekného počasia i na ďalšie vyučovanie. K dispozícii bude i pre školský klub a centrum voľného času.

Liběšice - Lesní pych se nevyplatil 42letému muži z Liběšic. Dříví za pět prstů pro svou potřebu střádal od loňského podzimu do letošního jara. Bez povolení vykácel postupně v lese v katastru sousední obce Zimoř 39 stromů. Ty měly hodnotu téměř 20 000 korun. "Uvedený muž byl obviněn z trestného činu krádeže a 15. června převzal usnesení o zahájení trestního stíhání," sdělila tisková mluvčí litoměřického ředitelství policie Alena Romová.

Koclířov - Rozbor zeminy na černé skládce, kde se donedávna nacházel nebezpečný odpad, ukázal, že nedošlo ke kontaminaci. Obec na Svitavsku nemusí odstraňovat půdu nasáklou asfaltem a oleji. "Hygienické normy nebyly překročeny. Stačí proto, když bude skládka pouze vyklizena a potom se může začít s jejím zavážením připravenou zeminou," uvedl Pavel Čermák z odboru životního prostředí města Svitav. Místní lidé jsou rozhodnutím rozladěni, neboť v okolí skládky je spousta nebezpečného odpadu. "Z fotografií je zřejmé, že k uklizení zbytků ledniček a praček nedošlo," tvrdí. Nařčení některých občanů starosta Jaroslav Drozdek odmítá.

Kladno - Zajistit lepší informovanost obyvatel z oblasti likvidaci odpadů je jedním z cílů Programu odpadového hospodářství města Kladna odsouhlaseného radními. "Obsahuje souhrn dat o současném stavu systému nakládání s komunálním odpadem a cíle, kterých je potřeba dosáhnout," uvedl primátor Dan Jiránek. Plán je zpracován na dobu pěti let a závazně platí na celém území města. Vyplývá z něho například potřeba investic na dobudování stávající infrastruktury, tedy separačních dvorů, kontejnerových stání a podobně. "Na základě tohoto programu chceme, aby občané správně likvidovali odpady, ale zároveň jim k tomu poskytnout podmínky," prohlásil Jiránek. Proces tvorby Programu odpadového hospodářství města Kladna byl rozdělen do dvou etap - zpracování analytické a takzvané závazné části. První z nich připravoval od loňského roku odbor životního prostředí magistrátu spolu s městskou společností MPS Kladno, která sběru a třídění komunálního odpadu zajišťuje. Tato kapitola popisuje současný stav odpadového hospodářství ve městě a hodnotí ho z hlediska příslušného zákona v návaznosti na obdobný krajský plán. Závaznou část zpracovala firma, které byla zakázka přidělena na základě výběrového řízení loni v září. Jsou v ní rozpracovány cíle plánu i konkrétní opatření, které bude k jejich dosažení nutné přijmout. Plán odpadového hospodářství schválili kladenští zastupitelé. Město je totiž povinno ho vytvořit, jinak by mu hrozila pokuta od státu.

U Dubí v Krušných horách zřejmě vyroste větrná elektrárna o výkonu dva megawatty. Město, které původně bylo proti stavbě větrníků, se záměrem již souhlasilo. Krajský úřad Ústeckého kraje nyní posuzuje vliv stavby na životní prostředí, uvedla dubská starostka Ilona Smítková.

DVŮR KRÁLOVÉ NAD LABEM - Osmdesát miliónů korun stála modernizace malé vodní elektrárny Les Království, která byla v těchto dnech opět spuštěna na stejnojmenné vodní nádrži na Královédvorsku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů