Pátek, 19. dubna 2024

Veolia v boji o další vodárny narazila

Veolia v boji o další vodárny narazila
Akcionáři vodárenské firmy v Pardubicích odmítli strategického partnera

Největší soukromý majitel českých vodárenských společností, francouzská firma Veolia, narazila ve snaze rozšířit svůj podíl na trhu s vodou. Akcionáři Vodovodů a kanalizací Pardubuce (VaK), město Pardubice a dalších asi 80 obcí, včera vstup strategického partnera odmítli. Pro Veolii, která v Česku vlastní devět vodárenských firem a vstup do desáté byl považován za téměř jistý, je to v zemi vůbec první podobný neúspěch.
Rozhodnutí akcionářů ztíží možnosti dalšího rozvoje firmy, tvrdí šéf VaK Pardubice Michal Koláček. "V příštích čtyřech letech bude VaK na investice potřebovat kolem 1,5 miliardy korun, aby vyhověl předpisům Evropské unie. Finance nyní budou problém," řekl. Z unijních fondů má firma přislíbeno 360 miliónů, o dalších 150 bude žádat. Na zbývající miliardu si bude muset vzít úvěry. "Problémem bude ručení, akcionáři, tedy města a obce, asi budou muset ručit svým majetkem," dodal Koláček.

Energie AG nabídla víc

Veolia nechtěla rozhodnutí komentovat. "O Pardubice máme i nadále zájem, již třetím rokem provozujeme zdejší čistírnu odpadních vod. Důvodem je i regionální logika. Působíme již v Hradci Králové a v Rychnově nad Kněžnou. To napomáhá snižování nákladů a celkově efektivnějšímu řízení firmy," uvedla ředitelka komunikace firmy Veolia Voda Eva Kučerová.
Veolia měla podle původního záměru za 146 miliónů korun koupit veškerá mobilní zařízení a převzít zaměstnance vodárenské společnosti. VaK Pardubice by zůstal majitelem vodovodní a kanalizační sítě. Tu by si Veolia na šest let pronajala za 400 miliónů korun a VaK by tak získal peníze na odkoupení čistírny odpadních vod firmy Synthesia. Čistírna slouží i městu.
"Akcionáři se obávali, že rozdělená společnost nedostane dotace z unie, a proto francouzského investora odmítli," soudí Koláček.
O pardubické VaK se ucházela i rakouská Energie AG. Za provozní části nabídla 207 miliónů korun a na odkoupení čistírny 460 miliónů. "Momentem, který k odmítnutí přispěl, byla i nabídka firmy Energie AG," připustil Koláček.
Pardubičtí zastupitelé, s podílem 43 procent největší akcionáři VaK, ale tuto nabídku nehodnotili. "O konkurenci se nemluvilo, vedení VaK nám jen oznámilo, že partnerem bude Veolia," uvedl pardubický zastupitel Josef Bednář.
Podle náměstka pardubického primátora Jiřího Razskazova se Energie AG ozvala pozdě. "Nabídka Energie AG byla lepší, ale byl to podraz. Dát dva dny před zastupitelstvem lepší nabídku je neférové," řekl Razskazov.
"První nabídku jsme podali v srpnu 2004. Tehdy nám pan Razskazov řekl, že je pozdě, že vybrali Veolii. Nebyla to pravda, nakonec naši nabídku přijali, ale žádali doplnění. Neposkytli nám však údaje. Proto jsme doplnění předložili až v dubnu," uvedl jednatel Energie AG Pavel Linzer. V dubnu ale už Pardubice definitivně potvrdili jako investora Veolii.

Veolia na trhu dominuje

Loni v říjnu Veolia získala vodárenskou společnost Hradce Králové, byť část obcí i hradeckých obyvatel byla proti. Za provozní majetek zaplatila 250 miliónů. Kontrakt je uzavřen na třicet let, což pro Veolii znamená objem obchodu s vodou v dnešních cenách zhruba 12 miliard korun.
VaK Pardubice s ročními tržbami více než 400 miliónů korun jsou ve vodárenství jednou z posledních lukrativních firem bez zahraničního partnera. O čtyři pětiny českého vodárenství se dělí čtyři firmy, Veolia dominuje. Její podíl činí 42 procent, Energie AG má osm procent tuzemského trhu.


Jak se hledal investor pro VaK Pardubice

prosinec 2003: VaK zaslaly poptávku firmám Veolia Voda a Ondeo
červen 2004: VaK vybraly jako partnera firmu Veolia, která za odkoupení provozní části nabídla 146 miliónů korun
srpen 2004: Energie AG bez poptávky nabízí 170 miliónů korun
prosinec 2004: VaK chtějí po obou uchazečích rozšířit nabídku o financování nákupu čistírny odpadních vod ve firmě Synthesia
duben 2006: Veolia nabízí na čistírnu 400 miliónů korun, Energie AG 460 miliónů, zastupitelstvo Pardubic hlasuje pro Veolii
červen 2006: akcionáři vstup investora odmítli
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů