Sobota, 20. dubna 2024

Ekologické centrum se rozšiřuje

Ekologické centrum se rozšiřuje

MOST Ekologické centrum Most zakládá své dislokované pracoviště v Kralupech nad Vltavou.

Osvědčený model poskytování informací o životním prostředí, který již 6. rokem funguje   v Mostě a jenž realizuje Ekologické centrum Most bude přenesen také do Kralup nad Vltavou. 22. června to svým podpisem stvrdili zástupci společností působících v průmyslovém areálu v Kralupech nad Vltavou a v jeho těsné blízkosti (Česká rafinérská, Kaučuk Kralupy, MERO ČR, Linde Gas a Shell Gas), starosta města Kralupy nad Vltavou a ředitelka Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí, v jehož rámci již 6. rokem úspěšně působí Ekologické centrum Most pro Krušnohoří.

V roce 2000, kdy bylo založeno Ekologické centrum Most (ECM), se ještě nevědělo, do jaké míry se tento nový model poskytování informací o životním prostředí v českých podmínkách osvědčí. „Centrum, které bylo založeno po vzoru holandského dispečinku DCMR (Agentury na ochranu životního prostředí), který působí v průmyslově značně zatížené oblasti Rotterdamu, je jediným centrem svého druhu v republice. Zejména díky svému nonstop dispečinku, přístupu k datům ze stanic automatizovaného imisního monitoringu, možnosti vlastního měření mobilním měřicím vozem, Zeleného telefonu pro veřejnost a napojení na dispečinky průmyslových podniků.“ uvedla Soňa Hykyšová, vedoucí Centra, jehož dispečeři za dobu existence Centra zodpověděli cca 4 500 dotazů. Centrum realizovalo řadu vlastních projektů, počínaje vydáním CD-ROMu Životní prostředí Mostecka, praktickou příručkou Zelený rádce Mostecka, ekovýchovným projektem Ekologie na cestách a řadou soutěží s tématikou ochrany životního prostředí. Rovněž zpracovalo a realizovalo komunikační strategii v rámci koncepce a následně také Plánu odpadového hospodářství Ústeckého kraje.

„Co mají oba regiony společné, je především přítomnost rafinérií a chemického průmyslu. Veřejnost žijící v sousedství průmyslových zón si zaslouží být včas a objektivně informována o dění v průmyslových podnicích a o jeho vlivu na životní prostředí. Právě aktivní a objektivní poskytování informací o životním prostředí, řešení stížností obyvatel a ekologická výchova je posláním nejen mosteckého, ale také nově zakládaného Ekologického centra Kralupy nad Vltavou.“ dodala Hykyšová.

Svoji činnost zahájí kralupské centrum v kanceláři umístěné v centru města v září tohoto roku.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů