Pátek, 19. dubna 2024

V Olomouckém kraji vznikne pět ekologických center

V Olomouckém kraji vznikne pět ekologických center

Ekologická výchova, osvěta a vzdělávání bude hlavní náplní pěti ekologických center v Olomouckém kraji, která se propojí při novém ekologickém projektu olomoucké radnice. Město na něj získalo 18,8 milionu korun ze zdrojů Evropské unie. Centra v Olomouci, Prostějově, Přerově, Jeseníku a Šumperku budou mít například společné internetové stránky. "Tento projekt má centrům zajistit stabilitu, umožnit získat nové klienty a naučit je využívat zdroje Evropské unie. Hlavním smyslem projektu je však především tato centra propojit," řekl dnes ČTK náměstek olomouckého primátora Miroslav Petřík (ČSSD).

Do projektu se zapojilo ekologické centrum Sluňákov v Olomouci, Český svaz ochránců přírody v Prostějově, Ornitologická stanice v Přerově, Dům dětí a mládeže v Šumperku a Hnutí Brontosaurus v Jeseníku. "Velice to vítáme, je to projekt, který se připravoval celý minulý rok. Znamená to pro nás možnost rozvinout sféru činnosti ekologické výchovy, která se zatím v podobných zařízení nedělala," řekl dnes ČTK Zdeněk Vermouzek z přerovské ornitologické stanice.

Podle Petříka město Olomouc získá z projektu šest milionů korun. "Peníze půjdou na vytvoření pracovních míst ve středisku Sluňákov, na vydávání publikací, filmů či počítačových programů," doplnil Petřík.

Smyslem projektu jsou i společné výstupy všech pěti ekologických center. Lidé jejich práci budou moci nalézt na společné internetové stránce. Centra budou také společně vydávat vzdělávací programy pro mládež či poskytovat poradenství v oblasti životního prostředí. Na projektu bude například spolupracovat Zdravotní ústav v Olomouci, hygienická stanice či skanzen v Příkazech na Olomoucku.

Alena Petrželová
Zdroj: www.agris.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů