Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Meteorologové varují před silnými lijáky. Pršet má až do soboty. Vzestup hladin řek lze čekat zejména na Moravě a na východě Čech, některé toky mohou dosáhnout i třetího stupně povodňové aktivity. Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu to potvrdil Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického ústavu: "Vzhledem k těmto srážkám očekáváme postupné stoupání hladin toků. Ty by mohly dosáhnout úrovně prvního až druhého stupně povodňové aktivity. Ojediněle se však musí počítat i s možností výraznějšího překročení třetího stupně povodňové aktivity." Na jihovýchodě má během noci na pátek spadnout 20 až 50 milimetrů srážek, na Českomoravské vrchovině a v Jeseníkách místy až 70 milimetrů. Během pátku se trvalé srážky přesunou k severovýchodu. Upozornění na extrémní srážky platí do sobotního rána. Povodně hrozí od půlnoci na pátek do sobotního poledne.

Většina jihočeských přírodních koupališť má podle hygieniků vodu bez závad. Pouze Otava u veřejného tábořiště Vojníkov je znečištěná kvůli přívalovým dešťům a není vhodná ke koupání. Hygienici rovněž nedoporučují koupání v rybníku Vajgar v Jindřichově Hradci z důvodu zvýšeného výskytu sinic. Hygienici provádějí jednou za dva týdny odběry vzorků na osmi místech v Jihočeském kraji, kde se koupe nejvíce lidí. Jsou to například tři pláže u přehradní nádrže Lipno, konkrétně v Černé v Pošumaví, Horní Plané a Lipně nad Vltavou. Dále se kontroluje kvalita vody u Orlické přehrady v tábořišti Vojníkov na řece Otavě a kempech Radava a Podolsko. Na Jindřichohradecku se hygienici zaměřují na rybníky Hejtman a Staňkovský.

Houbaři si zřejmě na bohaté úlovky budou muset nějaký čas počkat. V lesích houby v posledních dnech kvůli horkému počasí růst přestaly, řekl jednatel České mykologické společnosti Miroslav Smotlacha. Podle mykologa se proti minulému týdnu situace zhoršila a houby nejsou, nebo je jich velmi málo. "Je to špatné, horko houbám uškodilo," řekl Smotlacha. Košíky tak budou mít houbaři zřejmě poloprázdné, i když místy mohou narazit na letní druhy hub. "Lidé sem tam našli například hřib dubový, což je vynikající jedlá houba," řekl mykolog.

Obce na Tišnovsku čelí nečekanému problému. Povodí Moravy a státní úřady začaly prosazovat, aby se do místních územních plánů začlenila projektovaná přehrada v údolí Libochůvky. Nádrž s hrází o výšce 55 metrů má zatopit jedinečnou přírodu v zachovalém a čistém údolí, které je oblíbeným cílem mnoha turistů a kde v osadě Chytálky a obci Řikonín žije několik desítek lidí.
Přehrada je nesmyslná: nejsou peníze ani důvody pro její výstavbu. Jako protipovodňové opatření se nemůže uplatnit. Argumentuje se dodávkami pitné vody pro brněnskou aglomeraci, jejíž spotřeba vody ale dlouhodobě klesá a která má dostatek jiných zdrojů z Březové a Vírského vodovodu. Bude-li však přehrada zanesena do územních plánů, stane se trvalou hrozbou pro kraj a zablokuje šetrný rozvoj venkova, na kterém obce chtějí stavět svoji budoucnost.

Lesníci z Krkonoš se snaží zabránit invazi kůrovce
Kalamita nejvíce řádila v oblasti Harrachovska
Invaze kůrovce hrozí oblastem Krkonoš zasaženým zkraje letošního roku sněhovou kalamitou. Přívaly sněhu polámaly skoro 11 tisíc kubíků dřevní hmoty, představujících zhruba 10 procent celoroční těžby na celém území národního parku

PASIVNÍ DOMY v Olomouci
Dovolujeme si vás pozvat na výstavu o pasivních domech, kterou pořádáme od příštího týdne v Olomouci. Výstava bude zakončena doprovodným programem, během kterého budou uvedeny dokumentární filmy a přednáška o pasivních domech.
Vstup na výstavu i doprovodný program je zdarma.
Výstava: 3. - 13. 7. 2006, Regionální centrum Olomouc, ATRIUM v přízemí, Jeremenkova 42
Doprovodný program: 13. 7. 2006 od 11:30 do 13:30, Regionální centrum Olomouc, salonek BERENICÉ, Jeremenkova 42

Recyklací k ochraně životního prostředí - Volvo Car Corporation si klade za cíl vyvíjet takové automobily, které v sobě budou slučovat vysokou úroveň bezpečnosti a nízký ekologický dopad. Volvo vyrábí automobily, které kladou velký důraz na čistotu prostředí uvnitř i venku. Celý automobil je zkonstruován tak, aby 85 % jeho hmotnosti bylo možné recyklovat.

Liberec - O praktických zkušenostech s používáním zařízení na sběr nebezpečných složek komunálního odpadu se včera v Krajském úřadu Libereckého kraje podělili starostové obcí kraje. Oficiálně tak byl za účasti náměstka hejtmana Radima Ziky ukončen projekt Libereckého kraje s názvem Infrastruktura pro oddělený sběr nebezpečných složek komunálního odpadu. Projekt si kladl za cíl vybavit vybrané obce kraje zařízením pro provoz sběrného dvoru. Mezi jedenácti vybranými obcemi byl například také Český Dub, Nové Město pod Smrkem nebo Raspenava. Všechny tyto obce obdržely sadu zařízení pro provozování sběrných dvorů, zejména tedy kontejnerů pro oddělené skladování jednotlivých nebezpečných složek komunálního odpadu. Obce získaly také kancelářskou buňku pro obsluhu dvora a speciální nádoby například na zářivky, akumulátory a chemické látky. "Dodávka zařízení probíhala na základě výběrového řízení v dubnu a květnu tohoto roku. Zařízení v celkové hodnotě 3 657 980 korun bylo obcím poskytnuto bezúplatnou výpůjčkou na dobu pěti let," sdělil náměstek hejtmana Radim Zika. "Po uplynutí této lhůty si budou obce moci zařízení za symbolickou cenu odkoupit," dodal.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů