Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Vrchlabí - Obce a města nejvyšších českých hor protestují proti budování vodních nádrží. Na valné hromadě svazku Krkonoše deklarovaly podporu těm, kteří už delší čas bojují o zastavení příprav na realizaci přehrad. Zvláště pak nádrže Vilémov, která by téměř odřízla od okolního světa Harrachov, Rokytnici nad Jizerou, Paseky nad Jizerou a Kořenov. Tyto obce už poslaly dopis a petici s podpisy lidí na ministerstvo zemědělství.

PLZEŇ - Zakázku za téměř čtyři sta miliónů korun získala v těchto dnech Škoda Power, dceřiná společnost plzeňské Škody Holding. Pro spalovnu komunálního odpadu v průmyslové zóně na hranicích Německa s Nizozemskem mezi městy Coevorden a Emlichheim dodá na klíč turbosoustrojí o výkonu 60 megawattů. „Zařízení bude uvedené do provozu v prosinci příštího roku,“ sdělila mluvčí holdingu Radka Pistoriusová. Německo je pro Škodovku významný trh, na který loni směřovalo patnáct procent její produkce.

Několik nositelů Nobelovy ceny na 56. fóru nositelů vědeckých Nobelových cen, které bylo uspořádáno v německém Lindau, kladně ocenilo čínské úsilí o rozšíření čistých energetických zdrojů a vyslovilo se optimisticky k rozvojové perspektivě čistých energetických zdrojů v Číně.
Na diskusním zasedání s tématem „globální oteplení a čisté energetické zdroje" několik nositelů Nobelovy ceny pro chemii konstatovalo, že čínská vláda si už plně uvědomila vážnost znečištění prostředí a nutnost aplikace čistých energetických zdrojů, a už vypracovala sérii opatření, podporujících rozvoj čistých energetických zdrojů.

Provoz pardubické spalovny, uzavřené v roce 2004, by měl být znovu obnoven. O spalovnu projevila zájem firma AVE CZ, která se chystá spalovnu odkoupit, zrekonstruovat a v roce 2010 znovu otevřít.
Společnost AVE CZ odpadové hospodářství s.r.o., je součástí koncernu Energie AG, v České republice působí od roku 1993.

Všechny informace o životním prostředí v Česku naleznou zájemci pomocí portálu, který pro ministerstvo životního prostředí informační agentura životního prostředí Cenia. Vedle aktuálních zpráv z oblasti ekologie mohou na stránce http://portal.cenia.cz nalézt odkazy na informační systémy ministerstva, data o jeho příspěvkových organizacích a informace o jednotlivých složkách životního prostředí. "Portál jsme spustili počátkem dubna a nyní je ve zkušebním provozu, postupně na něm bude informací ještě přibývat," řekla ČTK pracovnice Cenie Rut Bízková. Pro zájemce dnes agentura uspořádala seminář o novém portálu. Z brány se uživatel internetu dostane také k mapovým službám Cenie, ale také Agentury pro ochranu přírody a krajiny a mapám geologickým. Další složkou jsou potom veřejně přístupné seznamy expertů, autorizovaných osob, poradenských, certifikačních a certifikovaných subjektů. Poměrně jednoduše tak zjistí například, kdo má autorizaci k dohledu nad provozem spalovny nebo zařízení na spoluspalování odpadu, kdo může měřit emise či u koho si nechat vypracovat odborný posudek.

Na polích v Německu hrozí invaze nového nebezpečného plevele – ambrozie. Jednoletá rostlina se šíří semeny z okrajů polí na zemědělsky obhospodařované plochy. Čím je tato bylina tak nebezpečná? Pyl vyvolává až 70krát častěji alergické reakce než pyl trav. Způsobuje také astma, kopřivku nebo křížové alergie.
Ve Švýcarsku, kde se ambrozie již několik let šíří, byla zahájena informační kampaň. Obecní úřady rozšiřují letáky, podle nichž každý občan tuto rostlinu rozpozná a může se proti ní chránit. Podle informací Spolkového úřadu pro ochranu přírody se ambrozie stále častěji vyskytuje také na jihu a východě Německa. Ptačím zobem se tato rostlina dostává také do zahrad, odkud se dále šíří.
Rostlina klíčí od dubna. Podle světla, vlhkosti a stavu půdy dorůstá do výšky 30 až 150 cm. Vytváří růžici zpeřených listů, ze které vyrůstá načervenalý, mohutný a silně větvený stonek porostlý chlupy. Rostlina produkuje 3 000 až 60 000 semen, která si v půdě zachovávají klíčivost až 40 let.
V porostech obilovin nebo řepky zůstávají rostliny zprvu malé. Po sklizni se však velmi rychle vyvíjejí. Ochrana spočívá především v pečlivém zpracování strniště. Také herbicidy jsou na jaře dobře účinné. Pokud se rostlina dostane na pole, je potřeba při vytahování z půdy velké opatrnosti. Vyvarujte se jakéhokoli kontaktu kůže s tímto plevelem. Vhodné jsou rukavice a dlouhé rukávy. 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů