Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost OMV Future Energy Fund, která se bude ve skupině OMV zabývat projekty obnovitelných energií, bude asistovat při jejich realizaci a finančně je podporovat částkou přes 100 mil. eur. OMV tak reaguje na rostoucí globální výzvy spojené se zvyšující se poptávkou po energiích a dále pak s omezenými zásobami fosilních paliv a klimatickými změnami.
"V následujících letech se bude stále zvyšovat důležitost obnovitelných energetických zdrojů. Naším cílem je prostřednictvím OMV Future Energy Fund usnadnit přeměnu z čistě ropné a plynárenské společnosti na energetickou skupinu, jejíž portfolio zahrnuje i obnovitelné energie. Jsme přesvědčeni, že nám to umožní dosáhnout užitečné integrace obnovitelných energií - včetně bioplynu, geotermální energie a vodíku - do stěžejních obchodních aktivit společnosti," řekl Wolfgang Ruttenstorfer, ředitel OMV.

Xerox nasadil do akce "tajného agenta". Ten má za úkol snížit spotřebu elektrické energie, která je potřeba k výrobě spotřebního materiálu pro tiskové a multifunkční systémy založené na laserovém tisku. Tajný E-Agent (Embrittling Agent) společnosti Xerox je interní označení chemického činitele, který zvyšuje křehkost suroviny a usnadňuje její rozmělnění při tvorbě laserového toneru. Svým působením snižuje spotřebu elektrické energie při výrobě o více než 20 %. Pro Xerox to znamená, že do roku 2008 uspoří více než 30 milionů kilowatthodin - dostatek energie pro celoroční provoz přibližně 25 000 českých domácností. Nasazení E-Agenta tak společnost Xerox přibližuje ke globálnímu cíli, kterým je výrazné snížení emisí skleníkových plynů a celkově šetrný přístup k životnímu prostředí. "Výroba spotřebního materiálu, zejména tonerů, patří mezi energeticky nejnáročnější aktivity naší společnosti. Díky neustálým inovacím a vlastnímu vývoji nových technologií se nám daří snižovat nejen náklady na výrobu, ale také negativní dopady výroby na životní prostředí," uvedl Tomáš Krýsl, obchodní ředitel společnosti Xerox.

Nejnovější animovaný film klasika českého animovaného filmu, režiséra Břetislava Pojara, vznikl jako zakázka pro japonskou společnost ARMZ. Literární předlohou byla povídka spisovatele Yeto Sato, Pojar ji ovšem adaptoval pro malé diváky s ohledem na obecnou srozumitelnost nejen v Japonsku. Příběh o přátelství městského chlapce Hiroshiho s malířem, žijícím uprostřed divoké přírody, má své ekologické i morální poslání. Experimentální snímek kombinuje náročnou počítačovou animaci s klasickými loutkami a trojrozměrnými předměty. Na filmu spolupracovali s Pojarem výtvarnice Jitka Walterová, animátorka Marta Kačorová a kameraman Ivan Vít. Českou verzí příběhu provází kultivovaný hlas Ladislava Mrkvičky.

Příbram - Kvůli mnohaletým problémům s povodněmi na řece Litavce se město Příbram rozhodlo, že nechá vypracovat studii protipovodňových opatření. "Jednání o protipovodňových opatřeních urychlila také nedávná povodeň. S vypracováním studie jsme už ale počítali při schvalování rozpočtu, takže finanční prostředky jsou k dispozici. Nabídku na vypracování studie zajistí odbor koncepce a rozvoje města za částku 229 700 korun včetně DPH," vysvětlil starosta Příbrami Ivan Fuksa. Odborníci určí, jaká opatření město potřebuje. "Doufáme, že nám odborníci zpracují nějaká opatření včetně povodňových valů. Ty sice kdysi byly odmítány z důvodu ekologie, ale jestliže dvakrát do roka máme zaplavený sportovní areál Litavka včetně tenisových kurtů a zničené cesty, tak je naprostá nutnost vybudovat přírodní povodňové valy," konstatoval starosta. Dodal, že místo, kde se valy budou nacházet, a v jakém rozsahu, určí až vypracovaná studie.

Kozojídky Stát dal včera zelenou stavbě rybníka u Kozojídek na Hodonínsku. Úřad pro zastupování státu totiž převedl svůj čtyřapůlhektarový pozemek u potoka za vesnicí na jihomoravskou Zemědělskou vodohospodářskou správu. Na břehu potoka, který se vlévá do Veličky, se má podle plánů vodohospodářů obnovit před staletími zrušený rybník.
" Součástí vodní nádrže a mokřadů bude i suchý poldr, který má zabránit případnému zatopení nedalekých obcí Kozojídek a Žeravin," řekla ředitelka brněnského úřadu pro zastupování státu Lenka Kolaříková.
Podle starosty Kozojídek Antonína Smetky mají uvnitř plochy vzniknout i dva ostrůvky o rozlohách 0,76 a 0,54 hektaru pro hnízdění ptactva. " Čeká nás ještě schvalovací úřední kolečko u ochránců přírody a pak hned budeme podávat žádosti o dotace," řekl Smetka.
Starosta s kolegy usiluje o zřízení nové vodní plochy už dva roky. Lidé totiž chtějí především zlepšit vzhled zemědělské krajiny v okolí své vesnice. " Kolem rybníka vysadíme asi čtyři tisíce stromků. Koupání nezakážeme, uvidíme ale, jaká bude kvalita vody," pousmál se starosta. I když nebude vodní plocha sloužit ke komerčnímu využití, ochránci přírody do ní nasadí ryby. Největší hloubka má být metr osmdesát.

V místech zvaných Na Puchmírce, u starého městského rybníka, se dokončuje kanalizace. Protíná nově území v délce asi 750 metrů a vyšla Radnice na 500 tisíc. Její realizace byla podmínkou, bez níž Fond životního prostředí nedá zelenou chystanému odbahnění sousedního rybníka. Právě včera se do města vydali zástupci zmiňované instituce z Plzně, aby se ujistili, že splašky už do městského rybníka neproudí. Absence kanalizace však nebyla jedinou brzdou realizace projektu. Zároveň bylo třeba žádat o zásah do významného krajinného prvku. K tomu se pak vyslovovali ochránci přírody se zástupci životního prostředí a neshledali námitky. Teprve nyní budou moci Radničtí pozastavenou žádost o dotaci obnovit a vyhlásit výběrové řízení na dodavatele. Na zimu by se akce za 2 200 tisíc Kč měla uskutečnit.

DOBROVICE - Cukrovar v Dobrovici na Mladoboleslavsku chce rozšířit svoji produkci o výr obu bioethanolu, avšak asi stovka místních lidí proti rozšiřování výroby v centru města protestuje.
"Nejsme proti bioethanolu. Vadí nám ale, že kvůli jeho výr obě v centru města vyroste 40 m vysoká hala. Vadí nám zápach z výr oby bioethanolu a to, že se ve městě zvýší doprava," sdělila Miluše Ernestová z občanského sdružení Šance pro Dobrovici. "O protestech sdružení víme, ale splňujeme všechny podmínky vlivu na životní prostředí. Výrobu rozjedeme v říjnu," uvedl Oldřich Reinberg, předseda představenstva společnosti Cukrovary TTD. Výrobu ekologického paliva vítají zemědělci a ekologové. "Nový výrobek cukr ovaru má význam hlavně jako palivo do všech benzinových motorů. V benzinu ho může být až 20 %, a přesto auto nepotřebuje žádné technické úpravy, aby dobře jezdilo. Spalování bioethanolu neškodí životnímu prostředí," vysvětlil Jiří Čejka, předseda krajské organizace Strany zelených. S rozšířením závodu vznikne 30 pracovních míst. Zaměstnanci nastoupí do nového provozu v srpnu.

V lese mezi obcemi Rosice a Kratochvilka leží hluboký příkop. Místní mu říkají Zadní zmola. Nedávno ho přemostila nová zemědělská cesta. Tím se přírodní strouha, která na jaře a za přívalových dešťů odvádí povrchovou vodu, stala smetištěm. Lidé totiž začali házet z mostku do Zadní zmoly všechno, čeho se potřebují zbavit.
Pneumatiky, prázdné psí konzervy, nefunkční elektrické spotřebiče a pytle plné jiných odpadků vytvářejí pravidelně vrstvu, kterou ochránci přírody neodstraní ani za celý den. " Kdykoli zmolu vyčistíme, tak je brzy opět znečištěná," posteskl si vedoucí odboru životního prostředí při rosické radnici Dalibor Kolčava. Skládku odmítá i místní obyvatelka, která si nepřála uvést jméno. " Nechápu to, ve městě fungují dva sběrné dvory, kam je možné odpadky odvézt," kroutila hlavou. Podle Kolčavy je místo pod mostem i významným úkrytem zvěře. Černou skládkou ale zvířata trpí. " Je to část lesa plnící i jiné než průmyslové funkce," podotkl Kolčava.
Rosická radnice ale proti lidem, kteří své odpadky do Zadní zmole vozí, zatím nic nechystá. " Nemáme dostatek strážníků, kteří by na místě mohli hlídkovat," konstatoval Kolčava. Šanci na změnu situace vidí především v osvětových akcích. " Připravujeme plán odpadového hospodářství, který bude vyvěšen na internetových stránkách města," řekl. Radnice také spolupracuje s místními školáky, kteří s čištěním zmole pravidelně pomáhají.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů