Čtvrtek, 28. března 2024

Volvo Car plánuje investici 10 mld. SEK do ekologického výzkumu a vývoje

Volvo Car plánuje investici 10 mld. SEK do ekologického výzkumu a vývoje

Švédská divize Volvo Car Corp. americké automobilky Ford Motor Co. (F) dnes oznámila, že hodlá během příštích pěti let investovat 10 miliard švédských korun (1,36 mld. USD) do vývoje automobilů s nižší spotřebou paliva.

Podle vyjádření švédské společnosti bude investice směřovat především do vývoje čistějších a výkonnějších dieselových motorů, hybridních vozů a automobilů využívajících alternativní paliva, dále do užívání lehkých a přitom silných materiálů a výroby menších vozů.

Společnost zároveň oznámila, že ve švédském Gothenburgu vybuduje nové vývojové centrum pro hybridní technologie, což vychází v rozporu se včerejší zprávou automobilky Ford, že přesouvá svůj zájem z hybridních technologií na alternativní paliva.

Generální ředitel společnosti Volvo Cars Frederik Arp se ale domnívá, že společnost Ford tím chtěla spíše naznačit, že hodlá rozšířit své snahy v oblasti technologií šetrných k životnímu prostředí a v souvislosti s tím se více zaměřit na alternativní paliva a další technologie.

Podnik, ve kterém bude zpočátku pracovat 20 techniků, bude zodpovědný za vývoj hybridních systémů pro automobily Volvo a měl by zajistit, aby i ostatní značky této skupiny byly schopny upotřebit jeho technologii u svých vlastních produktů.

Arp předpokládá, že během dvou let dojde k rozšíření počtu zaměstnanců tohoto podniku na zhruba 50-100.

Akcie F včera zavíraly na ceně 6,40 USD.

Klára Štěpánková

http://ipoint.financninoviny.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů