Čtvrtek, 28. března 2024

Co se událo v červnu 2006 na SEVERu

= Středisku ekologické výchovy SEVER

Co se událo v červnu 2006 na SEVERu

Česká republika:

· V Pardubickém a Královéhradeckém kraji v rámci projektu „KAPKA21“ proběhl 20.6. první seminář ze vzdělávacího cyklu pro pracovníky 16 zapojených ekologických středisek. Projekt přináší 17,8 milionů korun z Evropského sociálního fondu a rozpočtu MŽP na rozvoj sítě ekologických vzdělávacích, informačních a poradenských středisek.. bylo také vypsáno výběrové řízení na dodavatele kancelářské a didaktické techniky pro tato střediska. Projekt potrvá 2 roky a jeho realizátorem  je středisko SEVER ve spolupráci s 10 dalšími partnery – oběma kraji, Ekocentrem Paleta, ČSOP Křižánky, Správou KRNAP, Univerzitou Hradec Králové, RRA Pardubického kraje, SSEV Pavučina, STEP a Nadací Partnerství. Na obdobném projektu pod názvem  „Ústecký kraj – kraj přírody a člověka“ se SEVER podílí od března 06  i v Ústeckém kraji (viz dále).

· 17 škol,  podpořených ve třech krajích (Středočeský, Královéhradecký a Pardubický) v rámci grantového a asistenčního programu  Škola  pro udržitelný život, pokračovalo v práci na  projektech zaměřených na udržitelný rozvoj, zlepšení životního prostředí  a  podporu komunitní práce v obci. Ve dnech 27.- 28.června proběhly kontrolní dny na školách Středočeského a Královéhradeckého kraje.
     Spoluvyhlašovateli projektu jsou již třetím rokem Nadace Partnerství a Středisko ekologické
     výchovy SEVER. Celková částka na podpořené projekty činí  884 100 Kč.  Podrobnější
     informace o těchto projektech na  www.sever.ekologickavychova.cz a www.ssd-cap.org.
     Na mezinárodní úrovni je program realizován ve spolupráci s organizací Groundworks z Velké  
     Británie a Fundacja Partnerstvo dla Środowiska z Polska. Mezinárodní spolupráce je
     podporována Evropskou unií z programu INTERREG.

· Dvě školy oceněné v celostátním kole projektu „Úspory energie ve škole“, jehož vyhlašovatelem je Nadace Partnerství a celostátním koordinátorem středisko  SEVER, pokračují díky získaným finančním odměnám v realizaci energeticky úsporných opatření (do října 2006). 
     Jsou to  ZŠ Machov (KH kraj) a Gymnázium Roudnice nad Labem (UL kraj).

· SEVER (ve spolupráci s Diviznou Liberec a Ekocentrem Paleta Pardubice) je pořadatelem jednoho z pěti běhů Specializačního studia pro školní koordinátory EVVO (ekologické výchovy, vzdělávání a osvěty), které SSEV Pavučina připravilo ve spolupráci s členskými středisky v rámci projektu Vzdělávání školních koordinátorů EVVO. Do běhu zajišťovaného SEVEREM se přihlásilo  přes 70 zájemců z úplných základních a středních škol.. 30 z nich bylo zařazeno do studia v rozsahu 250 vyučovacích hodin, které je hrazeno z Evropských sociálních fondů a akreditováno MŠMT. Po úspěšném absolvování získá každý účastník osvědčení a odměnu 5 000,-.
     Specializační studium zajišťované SEVERem zahrnuje 2 týdenní kurzy a 4 třídenní semináře:
     13.- 20.8. SEVER, Horní Maršov, 19.- 21.10. Sedmihorky, Český ráj, 11.- 13.1.07  KSEV
     Rýchorská bouda, 15.-17.3. 07 SEV Rychta, Krásensko, 17.- 19.5.07 Jizerka, Jizerské  
     hory, srpen 07 – SEV Oucmanice.

· Na školní vzdělávací pobyty (pobytové výukové programy) do pobytového střediska v Horním Maršově přijeli studenti ze středních škol čtyř krajů – Středočeského, Pardubického, Libereckého a Jihočeského: Gymnázia Mladá Boleslav (4.-10.6.), z Gymnázia Chrudim (12.-16.6.), z Gymnázia Český Krumlov (19.-23.6.) a z OA Turnov (26.-30.6.) .
· V meziresortní pracovní skupině MŽP se zástupce SEVERu podílel za neziskové organizace na přípravě nového Akčního plánu EVVO na léta 2007-2009 a v pracovní skupině Rady vlády pro udržitelný rozvoj na zahájení prací na Národní strategii vzdělávání pro udržitelný rozvoj.


Královéhradecký kraj:

· V kraji probíhá od  1.1.2006 realizace projektu „KAPKA21“, který přinese několik milionů korun z Evropských fondů na rozvoj sítě ekologických vzdělávacích, informačních a poradenských středisek (viz výše).
· 8 škol z kraje pracuje na projektech, které získaly podporu v rámci grantového a asistenčního programu  Škola pro udržitelný život. (viz výše).  Jsou to školy: ZŠ TGM, Náchod (projekt „Cesta plastové lahve“), ZŠ Machov („Z náměstí k pomníku padlých v 1. světové válce“), ZŠ a MŠ Pecka („Mluvící stromy a oživlá studna“),  ZŠ Na Daliborce Hořice („Daliborka, vstupní brána do Smetanových sadů II“), VOZŠ a SZŠ Hradec Králové („Hurá do zahrady“), ZŠ Železnická, Jičín  („Rozšíření ekoareálu Čtyřlístek s úpravami v okolí školy II“),  ZŠ a MŠ Nechanice („Nechanická pěšinková sezóna 2006),  ZŠ praktická, Broumov („Školní zahrada“).


Hradec Králové:

· 12.6. proběhla schůzka koordinační skupiny EVVO Magistrátu města Hradce Králové složená z organizací činných v ekologické výchově ve městě a organizačně zajišťovaná pracovníky SEVERu Hradec Králové.
· V měsíci červnu proběhlo 25 převážně terénních ekologických výukových programů pro MŠ, ZŠ a SŠ.
· Členové přírodovědného klubu SVIŽNÍK  se vydali mimo rodné město. Navštívili festival DOTEKY, pořádaný střediskem SEVER v Horním Maršově a  vydaly se na nedalekou mléčnou farmu. a do muzea ve Vrchlabí.
· V posledním červnovém týdnu se uskutečnila v rámci projektu M.R.K.E.V. další pravidelná rozesílka informací na více než 100 škol a školských zařízení se zájmem o ekologickou výchovu.

Krkonoše, Trutnovsko:


· V Domě obnovy tradic, ekologie a kultury – DOTEK (bývalá fara v Horním Maršově) 
      proběhly tyto akce:
      3.6. - Batika – výtvarná dílna pro malé i velké (20 účastníků)
     17.6. hudebně divadelní festival Doteky –  divadlo VOSTO5, kapely Bejvalý holky, Ty
              syčáci, Peha band, Černý šviháci, Pepa Lábus a spol., Jablkoň, Cémuršámur
       (200 návštěvníků )
     30.6. Diskotéka pro - náctileté
· 23.6. v rámci Ekologického klubu učitelů Podkrkonoší - SEVERKA – proběhla exkurze do Obřího dolu včetně jeho podzemí - starých štol (16 účastníků )
· V pobytovém středisku v Horním Maršově probíhaly pobytové výukové programy (viz výše)
· Každý pátek se konal Ekologický kroužek pro žáky prvního stupně ZŠ Horní Maršov a jeden pátek v měsíci pro druhý stupeň, 2.-3.6. se děti z kroužků účastnily závěrečné pobytové akce „Spaní na SEVERU“ na téma Výprava do Afriky (12 dětí)
· Za účasti zástupce SEVERu byl v červnu 2006 pracovní skupinou zástupců obcí a měst, NNO, odborníků, správy KRNAPu dokončen návrh VIZE Krkonoš 2050 s podtitulem „Přátelství lidí a hor“ a byl předložen k veřejné diskusi.
· Proběhly krátkodobé výukové programy ZŠ Lánov (1.6. a 20.6.), ZŠ M. Horákové, Hradec Králové (5.6.), MŠ Novodvorská, Trutnov (7.6. a 13.6.), ZŠ Březnice (9.6.), ZŠ Hostinné (14.6.), MŠ Rtyně v Podkrkonoší (14.6. a 21.6.), ZŠ Nový Bydžov (28.6.)


Další informace k výše uvedeným akcím:
Středisko ekologické výchovy SEVER, Horní Maršov 127, 542 26, tel.499874326, 499874280, sever@ekologickavychova.cz
Středisko ekologické výchovy SEVER, Kavčí plácek 121, 500 02 Hradec Králové, tel.495580319,
sever-hk@ekologickavychova.cz

Ústecký kraj:

· Pokračoval celokrajský projekt financovaný z prostředků EU „ Ústecký kraj – kraj přírody a člověka“.

· 2.6. se v Litoměřicích konal „Úvodní seminář ekologické výchovy“, který byl určen začínajícím pedagogům. Seminář byl zaměřen na úvod do problematiky ekologické výchovy a výchovy k trvale udržitelnému způsobu života. Vedle seznámení s metodikou ekologické výchovy měli pedagogové možnost poznat  řadu praktických ukázek cvičení a her, učebních pomůcek a literatury.

· 2.6.  v ZOO Ústí nad Labem proběhla akce „Noc snů“, která je každoročně pořádaná pro klienty sociálních ústavů. Středisko SEVER se  částečně podílelo na její  organizaci a zajistilo doprovodné akce zaměřené na smyslové vnímání přírody.

· V průběhu celého měsíce probíhaly programy pro MŠ, ZŠ, SŠ : „Medové čarování“, „Ekonomické nebo ekologické“, „Je jen jedna Země“,  „Procházka po Zemi“, „Rybník“.  Pro žáky ZŠ a SŠ pak exkurze „ Za Naturou na túru“ . (prohlídka  NPP Bílé stráně u Litoměřic, spojená s prací v terénu..

Město Litoměřice:
· 29.června  proběhlo  vyhlášení výsledků soutěže „Strom města Litoměřic“ Zasedla odborná komise, která rozhodla o vítězi a předala mu věcnou cenu (fotoaparát). Vítězem  letošního ročníku se stalo Gymnázium J. Jungmanna v Litoměřicích.

· Další informace k výše uvedeným akcím: Středisko ekologické výchovy SEVER, Na Valech 53, 412 01 Litoměřice, tel.: 416 734838, sever-ltm@ekologickavychova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů