Středa, 24. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Jménem sdružení Arnika si vás dovolujeme pozvat na tiskovou konferenci, kde budou prezentovány výsledky rozborů prachu a dešťových srážek na výskyt nebezpečných chemických látek. Veškeré vzorky byly odebrány na čtyřech různých místech České republiky, mimo jiné v Ostravě, kde se kromě dešťových srážek analyzoval také prach odebraný z kanceláří úřadu ostravského kraje.  Výsledky studie bude prezentovat britský expert Alan Watson. Tisková konference se bude konat v úterý 11. července od 10:30 v literární kavárně knihkupectví Academia,  Zámecká 2, Ostrava.
Přejeme hezký den a těšíme se na shledanou s vámi.
Ladislav Kleger, sdružení Arnika
Své dotazy prosím směřujte na telefon tiskového mluvčího (606 727 942).

Alternativním rostlinným palivem ze sójového oleje nižší kvality nahradí brazilská společnost Petrobrás asi deset procent dováženého dieselu počátkem příštího roku. Nový H-Bio bude prozatím vyráběn pouze v rafinériích Petrobrásu ve státech Minas Gerais a Paraná a od roku 2009 i v dalších třech rafinériích.
Stěžejní myšlenkou je využít v této prvotní fázi 9,6 procenta sójového oleje vyráběného v Brazílii pro export a následně toto procento zvyšovat.
Tento nový výrobek doplní program využití alternativních zdrojů energie, ohleduplných k životnímu prostředí, informuje zástupce CzechTrade v Brazílii.
Servis poskytuje Ministerstvo průmyslu a obchodu

Zájem tuzemských spotřebitelů o biopotraviny roste. Zatímco v roce 2002 za ně utratili kolem 150 miliónů korun, loni už to bylo 350 miliónů. Přesto je podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin nízký a představuje 0,18 procenta. Vyplývá to z údajů Toma Václavíka z Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců. Značnou část spotřebitelů odrazuje od biopotravin jejich vysoká cena. Například vejce z ekofarem jsou až o 250 procent dražší proti obyčejným vejcím na pultech supermarketů. U mouky činí rozdíl téměř 600 procent.

Město na Labi nechá provést srovnávací měření znečišťujících příměsí ve vzduchu v lokalitě Vaňov a Strážky. „Měření bude porovnávat současný stav se stavem po zprovoznění trasy dálnice D8 mezi Ústím a hranicemi, kdy výrazně vzroste kamiónová i osobní doprava,“ sdělil Právu mluvčí ústeckého magistrátu Milan Knotek.

Český les představuje své logo
Moderní grafické zpracování vypovídá o nejmladší CHKO v zemi
Chráněná krajinná oblast Český les se sídlem v Přimdě na Tachovsku představuje své logo. Jeho autorem je pracovník CHKO Miroslav Beránek. „Při jeho ztvárnění jsme šli do minimalistického pojetí."

Olomouc - V nemocnici skončila pro jednoho Olomoučana hádka o hromadu odpadků, která se strhla v neděli dopoledne. U kontejnerů v ulici U Soutoku se dva muži nemohli dohodnout, komu věci patří, až to jeden z nich vyřešil po svém.
"Padesátiletý bezdomovec pak o dva roky staršího muže napadl kapesním nožem. Třikrát ho bodl do levé paže a způsobil mu bodnořezné rány hluboké šest centimetrů," uvedla mluvčí olomoucké policie Jitka Dolejšová.
Zraněného museli ošetřit lékaři ve fakultní nemocnici a bezdomovec skončil na policejní stanici.

Chvaletice - Ve skladišti plném chemikálií je neustále čilý ruch. Vrtná souprava zde nyní provádí monitoring půdy.
"Zjišťuje se, zda je či není půda kontaminovaná," uvedla tisková mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová s tím, že výsledky budou známy během čtrnácti dnů. Odborná firma Dekonta také předala koordinační skupině projekt, ve kterém jsou obsažena veškerá bezpečnostní opatření a následující postup při ničení chemikálií. "Zatím platí, že samotná likvidace látek by měla začít 10. července," dodala Nohavová.
Psi vycvičení na vyhledávání výbušnin včera do Chvaletic nedorazili - psovodi měli obavy o jejich čich. Opět byla provedena kontrola látek v ovzduší, tentokrát pardubickým zdravotním ústavem.

V uplynulých 5 letech Čína investovala 200 miliard čínských juanů na zlepšení životního prostředí v západní Číně.
Úředník čínského výboru pro reformy a rozvoj v této souvislosti řekl, že Čína postupně odstartovala v rámci zlepšování životního prostředí celou řadu projektů, souvisejících s přeměnou orné půdy v půdu lesní, přeměnou pastvin ve step a ochrany přirozených lesů. Zalesněná plocha dosáhla více než 40 milionů hektarů a úpravy sesunuté půdy se týkají rozlohy 540 tisíc kilometrů čtverečních. Zmíněný úředník rovněž uvedl, že situace současného životního prostředí v Číně je stále vážná.
Podle statistiky západní oblast v Číně v současnosti stále trpí vážnými sesuvy a dezertifikací půdy.

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů