Čtvrtek, 25. dubna 2024

Lesy ničí motorkáři

Lesy ničí motorkáři
Z motokrosařů, kteří se v těchto dnech na svých strojích rádi prohánějí po lesích, jsou nešťastní zlínští lesníci a myslivci. Jezdci totiž ničí lesní cesty a plaší zvěř, která právě vyvádí mladé. Na motorkáře si stěžují i výletníci. Prokázat jezdcům, že porušili zákon, je ale problematické.[/b]

"Problém se vyskytuje dost často, nejvíce postižená jsou asi místa blízko Zlína, například Pindula nebo Jaroslavice," řekl správce Lesní správy Luhačovice Josef Zezula. "Chápeme, že jsou mladí a chtějí si zařádit, a vyšli bychom jim i vstříc. Stačí se jen domluvit. Můžeme jim občas vyhradit takové trasy, kde by nerušili zvěř. Ta zrovna teď vyvádí mladé a potřebuje klid," dodal Zezula s tím, že zvlášť nevhodné jsou výjezdy motokrosařů po letošní těžké zimě, která dala zvěři hodně zabrat.
Za nedisciplinované označují chování jezdců i myslivci. "Zvěř hluk motorů stresuje a plaší, proto se pak shromažďuje v místech, kde by normálně nebyla, například v hustých mladých porostech. Ty pak okusem ničí," uvedl jednatel Okresního mysliveckého spolku Zlín Jaroslav Šarman.
Lidé si stěžují zejména na hluk motorů. "Je to hrůza. Člověk si chce v lese odpočinout a místo toho slyší rachot. V lese má být ticho, to vtloukají do hlavy už dětem ve školkách," řekla Hana Javůrková ze Zlína.
Motorkáři se obviněním brání. "Lesníci napáchají mnohem více škody než my. Traktory také rozrývají cesty a znečišťují prostředí. Lidé v lese zase odhazují PET lahve a odpadky. Motorkáři tvoří jen zlomek těch, kteří mají na lesy negativní vliv," myslí si jeden z jezdců, který si nepřál být jmenován. Případnou dohodu s lesníky by motorkář uvítal. "Záleželo by ale hodně na tom, kudy by vytyčená trasa vedla," řekl.
Lesáci, myslivci i policie se shodují v tom, že motokrosaři jsou v podstatě nedopadnutelní. Tváře jim zakrývají helmy, nemají státní poznávací značky a velice rychle se přemisťují z místa na místo. "Tyto případy řešíme opravdu jen velice výjimečně," potvrdila zlínská policejní mluvčí Lucie Javoříková.
Lesní zákon zakazuje vjezd do lesa všem motorovým vozidlům, vyjma těch lesnických. Lesní cesty bývají často značeny i zákazem vjezdu. Za tento přestupek můžou motorkáři dostat pokutu až dva tisíce korun v blokovém řízení, ve správním pak dva tisíce pět set korun.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů