Čtvrtek, 28. března 2024

Světový kongres SVU v Českých Budějovicích patřil k nejlepším

Světový kongres SVU v Českých Budějovicích patřil k nejlepším

Na Jihočeské univerzitě v Český Budějovích skončil Světový kongres Společnosti pro vědu a umění. O české a slovenské vědě a kultuře zde (25. 6. – 2. 7. 2006) diskutovalo téměř 500 odborníků z celého světa. Šlo o jedno z největších setkání zahraničních Čechů, kteří se ve vědeckém a akademickém světě ve svém oboru v zahraničním exilu prosadili a dodnes šíří dobré jméno své vlasti. 

Společnost pro vědu a umění (SVU) vznikla v roce 1958 v USA jako společnost sdružující exilové české vědce a umělce žijící prakticky po celém světě. Kongres Společnosti, tentokrát pod názvem "Česká a slovenská věda v zahraničních souvislostech" se konal již po 23. a České Budějovice byly zatím nejmenším městem, které jej hostilo. Diskutovalo se ve zhruba 60 sekcích - mimo jiné o právu, medicíně, genetice, ale také o divadle, historii a Češích v zahraničí. Jak uvedl prezident SVU Dr. Miloslav Rechcigl, kongres byl pravděpodobně nejlepší za posledních 15 let.
"Převýšil veškerá naše očekávání po všech stránkách. Jak po stránce obsahové, tak po stránce kvality. Z Ameriky tu bylo na 300 účastníků, a z Čech asi 200, což je vysoké číslo. Pokud jsem mohl pozorovat, tak lidé byli velice spokojeni i nadšeni."

Ve vedení Společnosti SVU vystřídal na závěrečném plenárním zasedání 30. června 2006 Dr. Miloslava Rechcigla prof. Karel Raška, který ocenil zejména odbornou úroveň kongresu:
"V posledních letech to byl první kongres, kde se podařilo získat účast vynikajících vědeckých pracovníků českého původu v Severní Americe, jak z Kanady, tak ze Spojených států a absolutní špičky vědeckých pracovníků z České a Slovenské republiky na jednom kongresu."

Světový kongres není klasickou krajanskou organizací. Jeho společným znakem je zájem o českou kulturu a vědu. V organizaci tak jsou například i němečtí nebo japonští profesoři. Kongres se koná vždy jednou za dva roky a od roku 1990 to bylo až na jednu výjimku vždy v České nebo Slovenské republice. A kde vidí nový prezident společnosti Karel Raška jeho budoucnost?
"Je mnoho mladých vědeckých pracovníků, kteří pracují zvláště ve Spojených státech, ale také v Kanadě. A jednou z věcí, které bude muset nový výbor společnosti uvážit, je, zda bychom neměli čas od času zorganizovat nějaké konference právě těchto mladých českých nebo slovenských vědců, protože z nich by bylo velice důležité získávat novou generaci členů na této straně Atlantického oceánu."

Společnosti pro vědu a umění se chce zaměřit také na rozvoj spolupráce mezi univerzitami a dalšími organizacemi v Česku a v Severní Americe. A samozřejmě připravit další kongres za dva roky.

Součástí závěrečného oficiálního ceremoniálu 30. června bylo i předání ocenění žurnalistce Petře Procházkové, válečné korespondentce z oblastí bývalého Sovětského svazu a z Afgánistánu. V Kábulu provozuje humanitární sdružení Berkat, k jehož úspěchům se řadí projekt transplantace očních rohovek a ženské projekty zaměřené na vyšívání a tkaní koberců. Petra Procházková si ocenění váží, neboť jí i prakticky pomáhá při získávání peněz pro své projekty. Za finanční odměnu 1000 dolarů vznikne v Kábulu internetové připojení.

Vysoce hodnoceny byly veškeré přírodovědně zaměřené panely, na jejichž zorganizování měl největší podíl profesor Libor Grubhoffer, děkan Biologické fakulty. Vynikající sestavu vědeckcý špiček sám zhodnotil m.j. takto:

„Zcela výjimečným jevem  této velké události byla nepochybně rodina Raškových. Profesor Karel Raška je navždy zapsán v českoslovensých dějinách nejen jako významný lékař a epidemiolog, ale take jako velmi statečný člověk. Jeho syn lékař profesor Karel Raška Jr. je právě jeden z významných představitelů české vědy v americkém exilu, spolu s manželkou Annou, také lékařkou, synem Francisem, historikem působícím na univerzitě v Praze, jsou zde jako pokračovatelé tradic SVU. Další syn profesor Ivan Raška, významný buněčný biolog z Akademie věd v Praze, společně s paní profesorkou Helenou Raškovou, maminkou obou bratři Raškových a uctívanou farmakoložkou dotvářejí unikátní zastoupení jedinečného rodu lékařů a přírodovědců v českých zemích.  Sága rodu Rašků je jedinečným příkladem generační kontinuity lékařského a badatelského posláni vtisknuté do historie a součastnosti SVU a zajišťující této zasloužilé společnosti také prosperující budoucnost. 

Jednání v medicínských a přírodovědných sekcích dokázala přitáhnout velký zájem účastníků kongresu i hostů z řad studentů a pracovníků Jihočeské univerzity a Akademie věd. Pozvání do panelů o infekčních onemocněních a metodách jejich studia přijaly legendy československé vědy , které si právem vydobyly svojí prací celosvětový respekt, jako jsou páni profesoři Jan Svoboda, Antonín Holý, Fedor Čiampor, Emil Paleček, Armin Delong, Ivan Raška a za klinické obory Martin Bojar. V jiných sekcích na rozhraní medicíny a biologie představili vysledky sve prace manželé Anna a Karel Raškovi, lékaři a univerzitní profesoři v New Jersey. Strhující byla přednáška pana profesora Jiřího Městeckého, dalši legendy československé virologie  a imunologie, která představuje světovou špičku v oblasti imunity proti HIV, mechanismu pathogeneze AIDS jakož i vývoje vakciny proti HIV.

Abych neopomenul další discipliny přírodních věd na programu českobudejovického kongresu SVU - velký zážitek jsme měli rovněž z přednášky pana profesora Josefa Palduse z Kanady, to je dnes spolu panem prof. Jiřím Čížkem přední světový odborník v oblasti aplikované kvantové mechaniky pro teorii chemické vazby, složitých mnohaelektronových systémů a jejich matematického popisu. Nelze referovat o všech příspěvcích, všechny byly strhující.
Kongres SVU jakož i vlastní společost SVU vytváří to nejdůležitější -  mezigenerační mosty, a v tom vidím jeho stěžejní poslání.“

 

Hana Bumbová, 4. 7. 2006
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů