Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nebojte se alternativy, stavět se dá i z odpadků

Nebojte se alternativy, stavět se dá i z odpadků

Kdysi dávno, když stavebnictví nebylo tak rozvinuto jako dnes a trh se stavebními materiály nebyl zdaleka tak bohatý a pestrý, si lidé při stavbě svých domů pomáhali všelijak a snažili se co nejvíce ušetřit a zároveň využít cokoliv se namanulo. Dnes se tyto tendence vracejí.

Zatímco někteří sázejí na unifikované domky na klíč, jiní experimentují, stavějí takzvaně na své triko a snaží se přitom využít i materiály, které by jiný už dávno vyvezl na skládku nebo na kompost. A tak vznikají domy, při nichž je při stavbě použita tráva, sláma, korek, dřevěné hobliny nebo zbytky polystyrenu, molitanu či dokonce optická vlákna a jiné doslova řečeno odpadky.

Jednou z motivací využití alternativních materiálů je snaha ušetřit. U drtivé většiny těch, kteří stavějí z přírodních zdrojů, je pak zásadním hnacím faktorem zejména ekologický aspekt a snaha o návrat k přírodě. Zastánci staveb z přírodních a obnovitelných surovin tvrdí, že na jednu stranu neničí životní prostředí a na druhou stranu budovy vyzařují pozitivní energii a je v nich mnohem lepší mikroklima než v betonových kostkách.

Odborníci s alternativami povětšinou souhlasí a tvrdí, že stavět se dá v podstatě z čehokoliv. Ovšem důležité přitom je dodržet jednu zásadu: respektovat vlastnosti daného materiálu a podřídit se jim.  

Nutné je totiž uvědomit si, že zejména přírodní zdroje disponují zcela jinými vlastnostmi než umělé materiály. Co se týče mechanicko-fyzikálních vlastností, jsou na tom o poznání hůře, neboť nejsou tak odolné - například snáze propouštějí vlhkost a většinou jsou hořlavé - ovšem na druhou stranu v lecčems jsou na tom zase podstatně lépe, neboť zejména vynikají svými skvělými tepelně- a akusticko-izolačními vlastnostmi.

Z čeho všeho se tedy dá stavět? Z přírodních zdrojů je to staré dobré dřevo, z něhož se mohou uplatnit jak na konstrukce, tak na jejich výplň různé nepotřebné odřezky, hobliny, piliny a třísky, dále je to sláma, která je momentálně v alternativním stavebnictví velice populární především jako výplň konstrukcí nebo jako izolace, a často bývá využívána i ovčí vlna, která patří mezi nejlepší izolanty vůbec.

Časté je také využití konopí, korkové drtě, kokosových vláken, jílu, hlíny či kartonů a z umělých odpadních produktů to může být i polystyren, který si někteří nadšenci jezdí dokonce po jednotlivých kusech sbírat k popelnicím či velkoobchodům, nebo také molitan či vyřazená a nepotřebná optická vlákna. Z některých materiálů je možné lisovat desky, jiné se využívají rozdrcené.

Důležité je vždy si zjistit všechny vlastnosti surovin a podřídit se jim. A v žádném případě nestavět z méně odolných materiálů nosné konstrukce a zdi. Materiály náchylné k hoření je potřeba impregnovat například boraxem, snadno vlhnoucí suroviny zase zajistit tak, aby byly dostatečně odvětrány a nenapadla je plíseň či hniloba.

Zdroj: http://www.bydleniprokazdeho.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů