Pátek, 19. dubna 2024

V Británii se prodává voda balená v lahvích z bioplastu

V Británii se prodává voda balená v lahvích z bioplastu
Ve Velké Británii spotřebovávají lidé dvacetkrát více plastu než před půl stoletím. Nyní se za Lamanšským průlivem začaly vyrábět láhve z bioplastu. Na rozdíl od běžných plastových výrobků představují menší zátež pro životní prostředí, protože mají zkrácenou životnost a v přírodě se rozloží za několik málo měsíců. Běžná PET (polyetyléntereftalátová) láhev se rozpadne asi za tisíc let. Balenou minerální vodu firmy Belu od dubna 2006 prodávají supermarkety Waitrose (řetězec 179 prodejen) a některé hypermarkety Tesco. "Potenciál pro pomoc planetě je obrovský," prohlásil zástupce firmy Mai Simonsen. A generální ředitel Reed Paget dodal: "Doufejme, že naše láhve rozhýbou trh a spotřebitelé řeknou: 'nám se tato idea opravdu líbí' a dodají tak odvahu dalším společnostem." Přestože jde nepochybně o krok správným směrem, ekologové z nové kampaně příliš nadšení nejsou.

Balená minerální voda Belu Nové láhve jsou vyrobeny z kukuřičné biomasy. Jedna láhev minerální vody o objemu 0,5 litru stojí zhruba 45 pencí (20 korun). Výtěžek z prodeje by měl podpořit charitativní akci britské nevládní organizace WaterAid. Každý prodaný kus údajně zajistí díky nově vyhloubeným studnám některému z obyvatel Afriky nebo Indie pitnou vodu na jeden měsíc.

O přechodu na biologicky odbouratelné láhve uvažují také velké firmy mezinárodního významu, například Coca-Cola. Švýcarský potravinářský gigant Nestlé vyvíjí plastové obaly pro čokoládové výrobky Dairy Milk a Black Magic. Obaly by se měly rozpadnout po kontaktu s vodou.

Britové spotřebují 15 milionů plastových lahví každý den (275 tisíc tun ročně). Průměrný občan Spojeného království vyhodí během pouhých 7 týdnů tolik odpadu, kolik sám váží. V plastových obalech jsou uskladněny téměř veškeré potraviny, v některých případech je toto počínání až absurdní, jako třeba v případě kokosových ořechů. Přitom pouze 22 procent plastů je recyklováno. Většina odpadu končí na skládkách. Z 15 členských států EU vyhazují lidé více odpadků už jen v Řecku a Portugalsku. Na výrobu plastů je vymezeno asi 8 procent z celkové produkce ropy.

Ochránci přírody se obávají, že rozmařilá britská společnost je příliš zabředlá v konzumu a zvyk kupovat věci k jednorázovému použití je příliš silný. Úřady odhadují, že obyvatelé Anglie a Walesu ročně vyhodí 100 milionů tun odpadů a toto množství se ročně zvyšuje o 3 procenta. Potrvá celé jedno tisíciletí, než se plasty na obřích skládkách rozloží. Bioplasty se naproti tomu při komerčním zpracování rozpadnou za 12 týdnů. Na domácích kompostech trvá rozkladný proces o něco déle - 9 až 12 měsíců. Žádný komerční zpracovatel bioplastů však dosud neexistuje. Kromě toho je na místě upozornit, že základní surovina pro výrobu bioplastů - kukuřičný polymer - se dováží z USA.

"Je naprosto chválihodné zkoušet pomáhat WaterAid, ale stoupající prodej balené vody není vhodným způsobem. Balená voda extrémně škodí životnímu prostředí," formuloval svůj kritický postoj liberálnědemokratický poslanec Norman Baker, předseda parlamentního výboru All-Party Parliamentary Environment Group. "To nejlepší, co se dá dělat, je pít vodu z vodovodu. Biologicky odbouratelné materiály jsou lepší než materiály biologicky neodbouratelné, ovšem tím nelze nahradit opravdovou enviromentální akci. Lidé by měli minimalizovat svůj odpad," podotkl Baker.

Vědci z Earth Policy Institute ve své studii z února 2006 uvedli, že balená voda je pro životní prostředí desetitisíckrat škodlivější než běžná voda z kohoutku. Navzdory tomu její prodej na celém světě dosáhl v roce 2004 154 miliard litrů, což je o 57 procent více než v roce 1999 (98 miliard litrů).

"Proč nepijeme vodu z kohoutku," položila si otázku Anna Watsonová z organizace Přátelé Země (Friends of the Earth, FoE). "Měli bychom se radovat z faktu, že v naší zemi máme fantastickou pitnou vodu. A my se ptáme: Potřebujete tento produkt a potřebujete toto balení? Výrobci balené vody nám velmi chytře prodávají něco, co nepotřebujeme."


Zpracováno podle:
- The Independent (29.05.2006, The bottle that heralds a plastic revolution)
- Haló noviny (12.07.2006, Rozložitelná plastová láhev v obchodech)
- Agronavigátor (29.05.2006, Biodegradovatelné láhve na vodu)

Další zdroje:
- Paradigma.sk (23.05.2006, Balená voda: Zbytočné plytvanie )
- Earth Policy Institute (02.02.2006, Pouring Resources Down the Drain)
- Belu (Natural Mineral Water)
- Waitrose
- WaterAid
- Norman Baker
- Friends of Earth
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů